Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam zblizaja sie swieta, z tego wzgledu mam pytanie (głównie hodowcow karpii). Na mojej działce jest staw, niewielki (ok. 10 x 20 m), ale zastanawiałem sie czy mogłbym go zagospodarowac na staw z karpiami. Nie w tym roku oczywiscie ale moze na przyszłe swieta bym mogł sobie tak lokalnie dorobic, bo w sumie w okolicy nic takiego nie ma. Tylko jak sprawa wyglada z pozwoleniami i ogólnie hodowla?
Posted
Oj nie wiem czy do przyszłego roku sie wyrobisz bo sprawa wcale nie jest taka prosta i oczywista. ogolnie na taki staw potrzebne jest pozwolenie, bo staw musi tez miec konkretne wymiary do tego musisz miec jakis operat wodny. Ale ogólnie jest to dosc dochodowe zwlaszcza w okresie swiatecznym, tylko nie wiem czy na taki mały staw bedzie opłacalne..
Posted

Ja polecam stronki do obejrzenia i poszukania trochę informacji w internecie bo chyba nie do konca przemyslales sprawe:

notatki.e-klasa.info/2008/09/21/hodowla-ryb-karpiowatych/

biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/326346,hodowla_ryb_przyniesie_zysk_po_kilku_latach.html

Posted
Faktycznie czytajac to co przesłałes moze i prawda ze nie przemylałem...teraz nawet watpie czy moj staw by sie nadawał. mysle ze moze zaczne sie powoli do tego zabierac, jakis informacji zasiegne i zobaczymy
Posted

Ogólnie w kazdy biznes trudno wejsc na poczatku, ale jak juz sie zacznie i nabierze wprawy to inaczej leci.

Ty masz o tyle dobrze ze staw juz masz i nie trzeba go specjalnie wykopywac. Dobrze by bylo jakis biznes plan sobie opracowac i wtedy szcunkowo zobaczysz czy byloby to oplacale