Jump to content

Recommended Posts

Posted
Jasne, że można hodować bez nawozów i oprysków. Na tym bazują przede wszystkim uprawy ekologiczne. Ale nie licz wtedy na jakieś znaczne plony. No i będzie to się wiązało z dużymi nakładami robocizny - no, bo jakoś trzeba zadbać o uprawy. Chyba, że u ciebie nie rosą chwasty.
Posted
Pracy więcej ale za to wiesz że masz zdrowe warzywka ;D ja staram sie jak najmniej korzystać z nawozów i oprysków, co prawda jakoś i plony mniejsze ale za to wiem co jem ;) oczywiście jak koledzy wyżej pisali nie musisz stosować nawozu i oprysku ;)
Posted

chwasty i szkodniki można zwalczac chemicznie zgoda. A co z grzybami?? tego nie da sie wyrwać ani złapać. A mykotosyny wytwarzane przez grzyby chorobotwórcze sa min 10 razy gorsze niż środki ochrony roslin, które przeciw nim stosujemy. O tym już nikt nie pamięta:)

Pozdrawiam

• 1 month later...
Posted
Przemek2092 praktyki godne pochwały, czasem rzeczywiście chemia nie zastąpi dodatkowej pracy fizycznej i chęci działania. Niewątpliwie zdrowe warzywka to efekt o który warto zabiegać zwłaszcza że starania ograniczenia nawozów mogą zaowocować wieloma pozytywnymi następstwami na wielu płaszczyznach. Nadmiar nawozów jest często zmywany z deszczem, zwłaszcza jeśli chodzi o azot który niechętnie utrzymuje się w ziemi. Skutkiem takiego stanu rzeczy jest zanieczyszczanie okolicznych wód ale nie tylko okolicznych, gdyż wraz z rzekami związki azotu i fosforu licznie trafiają również do morza. Cały ten cykl, jego przyczyny i skutki są fajnie opisane na jednej stronce http://agrosafe.pl/ Bałtyk niewątpliwie jedno z bardziej urokliwych miejsc w Polsce, na skutek właśnie takich praktyk został zaatakowany przez sinice, dla których owe związki są idealną pożywką, a ich rozwój zwiększa toksyczność wód i jest szkodliwe dla wielu żyjących organizmów jak i kąpiących się ludzi, dlatego też mieliśmy czasowo zamykane plaże. Zoptymalizowana ilość stosowanego nawozu może przynieść pożytek nie tylko środowisku ale i kiszeni, wiedza w tym temacie może pozwolić na wiele korzyści dla nas samych i środowiska. Można zainteresować się organizowanymi warsztatami i akcjami edukacyjnymi http://agrosafe.pl/?page=akcje
  • 2 weeks later...
Posted

Znam fajne gospodarstwo w Wielkopolsce, w którym nie stosuje się chemii.

Pan Mirek (gospodarz tego gosp.) uprawia warzywa na ok. 12ha. Stosuje jedynie preparaty ekologiczne (nie te chemiczne "dopuszczone w ekologii").

Zarówno ze szkodnikami, jak i z grzybami nie ma problemu, a co najważniejsze w kapuście, to nie występuje tam kiła. Problemem u niego jest jedynie to, że wyrosły mu w zeszłym roku główki nie nadające się na handel (handlowa kapusta to taka do ok. 4kg, a u niego były przeważnie większe: 7-10kg.)

Wydaje mi się, że nikt z was jeszcze nie widział takiego gospodarstwa, bo jak czytam wasze wypowiedzi, to mam wrażenie, żeście się w chemii zakochali i dlatego tak jej bronicie.

Jak nie znajdziecie sami to pomogę...

Posted

przecież, że mówię... Pracy jest więcej i próchnicy w glebie i plon sprzedany po cenie detalicznej...

tak np: 60000 kg kiszonej kapusty x 3 zł = 180000 - koszta (sami oceńcie)

ja będę promował tą technologię uprawy

Posted

Ceny nawozów będą rosły, a informacje z rynku nawozów potasowych i fosforowych są niepokojące.

Niewątpliwie jest to szansa dla mniejszych gospodarstw. Jednak dane dotyczące finansowania ekologii rolniczej w UE, a zwłaszcza w Polsce też nie napawają optymizmem. KE Polsce zaproponowała Polsce na II filar, którego są finansowane takie przedsięwzięcia 14 207 mln EUR, a Polska wynegocjowała 9 800 mln EUR. I to ma być sukces ... Lepiej było wziąć co dają a nie negocjować.

Posted

Ja nie mówię o fikcyjnych pieniądzach, tylko o tym ile da się zarobić na uczciwej pracy i bez kupowania ciągle drożejących nawozów sztucznych.

Roślina to nie jest plastik, który można wzbogacić chemią. Takie działanie jest na krótką metę. Wiele ziem w Polsce przestało już rodzić z powodu degradacji spowodowanej nawożeniem mineralnym oraz nadmiernym wapnowaniem. Więc trzeba nam się zastanowić do czego te dopłaty w ogóle są potrzebne? a ekologia o której mówię jest tańsza w stosunku do konwencjonalnej uprawy.