Jump to content

Recommended Posts

Posted
witam mam pytanie , chce stosowac moncznik dolistnie na zboza ozime i jare,jaki dawki najlepiej stosować , czy tylko sam moncznik,czy jeszcze jakies odzywki np . biostymulatory i kiedy najlepiej stosowac ten zabieg.
Posted
Pierwszy cykl nawożenia dolistnego przeprowadza się gdy rośliny zaczną wegetować. Zwróć uwage na to, że mocznik znacznie obniża temp. cieczy roboczej i może dojść do poparzenia roslin, dlatego zaleca się po zmieszanu odczekanie jakiś czas, żeby zmniejszyc różnice temperatur pomiedzy cieczą, a łanem. Aha i oczywiście polecam stosowanke dodatkowych biostymulatorów i innych związków pierwiastkowych, ponieważ mocznik zwiększa przepuszczalność wierzchniej warstwy gleby i ułatwia ich przyswajanie przez rośliny, a właśnie na tym nam najbardziej zależy ;-).
Posted

Optymalne stężenie wodnego roztworu mocznika:

*początek krzewienia ? 18?20%

*koniec krzewienia ? 16?18%

*początek strzelania w źdźbło ? 10?12%

*koniec strzelania w źdźbło ? 6?8%

*kłoszenie ? 5?6%

*kwitnienie ? nie dokarmiać (bo spalisz)!!!

A do tego (5%) pięcio procentowy roztwór siarczanu magnezowego dobrze jest także dodać troche mikroorganizmów EMY (daje to świetne efekty). Pozdrawiam!

Posted
No pewnie! W połączeniu z roztworem mocznika wszelkie środki ochrony roślin działają skuteczniej i dlatego należy je stosować w najmniejszych zalecanych dawkach. Ale pamiętaj kolejne składniki cieczy użytkowej dodawaj po osiągnięciu przez roztwór mocznika temperatury odpowiedniej do oprysku!
  • 1 year later...
Posted
Zastanawiam się czy można jeszcze dokarmić dolistnie oziminy kristalonem. Zostało mi go trochę a konkretnie kristalonu pomarańczowego(NPK 6-12-36 plus mikroelementy). Czy może lepiej kupić jakieś same mikroelementy i jeśli nie będzie przymrozków opryskać tylko mikro?
  • 4 years later...
Posted

jeśli idzie o mocznik to zawsze go rozpuszczam w gorącej wodzie, po rozpuszczeniu w wiadrze roztwór jest zimny ale nie zmrożony,wtedy szybciej można wlewać do opryskiwacza i wcześniej wyjeżdżać w pole,pozdrawiam.

• 1 month later...
Posted

Ja w tamtym roku pryskając odżywkami maliny jesienne zawsze rozrabiałem więcej w opryskiwaczu aby starczyło na jeden przejazd i w owsie. I powiem, że żadnej różnicy w owsie nie zauważyłem między tym z odżywkami a tym bez odżywek. 

• 2 weeks later...
Posted

Ja stosowałem u siebie na rzepakach Agravitę 48, nawoz dolistny z Ampol-Merol. Jestem zadowolony, bo można stosować go przez cały okres wegetacji. Ładnie sie rozpuszcza i zauważyłem, że na prawdę regeneruje po uszkodzeniach . W tym roku przymrozki były dość kłopotliwe, ale dzięki niemu uprawa mi szybko odbiła .

• 2 months later...
  • 6 months later...
Posted

5-7 kg mocznika + 2-3,5 kg siarczanu magnezu + nawóz mikroelementowy (np. Margin plus) + biostymulatory (aminokwasy, kwasy humusowe itp. ograniczają fitotoksyczność cieczy, tzn. można pryskać nawet w ciągu dnia, kiedy standardowy oprysk na pewno spowodowałby oparzenia) / dawka na 1 ha

Margin plus to nawóz dolistny do stosowania w całym okresie wegetacyjnym. Jego działanie uboczne to ochrona upraw przed wyjadaniem i zgryzaniem roślin przez zwierzynę i ptactwo. Jeśli ktoś ma pola przy lasach i co roku narzeka na szkody w uprawach wszelkiego rodzaju to zapraszam do zapoznania się z tym produktem. Jest stosunkowo tani i skuteczny. Więcej informacji na stronie nasionadukiewicz.pl lub na facebooku.

Zapraszam do kontaktu!

Posted

Dobra Panie sprzedawco, bo widzę że reklama dźwignią handlu, proszę napisać w jakiej formie są poszczególne składniki w tym nawozie, bo śmiem twierdzić patrząc na skład że zawartość siarki w nim to 30% oraz potasu 10% jak i całej reszty czyli mikroelementów że jest to sypany "w garażu" nawóz siarczanowy i żaden pierwiastek nie jest schelatyzowany ? Dobrze mówię? Rozumiem że zapach i gorzki smak siarki ma odstraszyć potencjalna zwierzynę ? No way ..

A co do nawożenia dolistnego zbóż to najlepiej kupić osobno: Miedź, Mangan, Cynk i Żelazo i podać w fazie max do 1 kolanka odpowiednie dawki w/w mikroelementów w gramach/ha. Zapotrzebowanie każdej z roślin na w/w mikrusy są ogólnodostępne. A nie jakieś wymysły PK z Siarczanem Magnezu. Siarkę i Magnez to się podaje wysiewając Kizeryt czy to na jesień czy na wiosnę i tyle a nie w oprysku....

Posted
pszenica przez korzeń jest w stanie dać nawet 8 ton ziarna , a jak ktoś chce dobić i przekroczyć 10 ton z ha to może bawić się w dokarmianie dolistne , ale to nie takie proste, bo cza mieć dobrą ziemie, dobry przebieg pogody, wilgoć - realia są takie że w obecnych czasach trudno to zebrać do kupy tym bardziej że na ooady niemamy wpływu. Dobre nawożenie pod korzeń jest wystarczajace,
  • 2 months later...