wojtek2103 Posted December 15, 2012 Report Posted December 15, 2012 witam mam pytanie , chce stosowac moncznik dolistnie na zboza ozime i jare,jaki dawki najlepiej stosować , czy tylko sam moncznik,czy jeszcze jakies odzywki np . biostymulatory i kiedy najlepiej stosowac ten zabieg. Quote
Miki Posted December 16, 2012 Report Posted December 16, 2012 Pierwszy cykl nawożenia dolistnego przeprowadza się gdy rośliny zaczną wegetować. Zwróć uwage na to, że mocznik znacznie obniża temp. cieczy roboczej i może dojść do poparzenia roslin, dlatego zaleca się po zmieszanu odczekanie jakiś czas, żeby zmniejszyc różnice temperatur pomiedzy cieczą, a łanem. Aha i oczywiście polecam stosowanke dodatkowych biostymulatorów i innych związków pierwiastkowych, ponieważ mocznik zwiększa przepuszczalność wierzchniej warstwy gleby i ułatwia ich przyswajanie przez rośliny, a właśnie na tym nam najbardziej zależy ;-). Quote
grzesiek12031980 Posted December 16, 2012 Report Posted December 16, 2012 Ja stosuje mocznik wraz z siarczanem magnezu. Quote
Miki Posted December 16, 2012 Report Posted December 16, 2012 Jest to bardzo dobra kombinacja, a magnez jest najszybciej przyswajalnym pierwiastkiem. Jest przyswajany w ciągu 4-5h od zadania! Quote
wojtek2103 Posted December 16, 2012 Author Report Posted December 16, 2012 mam opryskiwacz 300l ile nalezy wsypac kg moncznika a ile siarczanu ? Quote
Miki Posted December 16, 2012 Report Posted December 16, 2012 Optymalne stężenie wodnego roztworu mocznika:*początek krzewienia ? 18?20%*koniec krzewienia ? 16?18%*początek strzelania w źdźbło ? 10?12%*koniec strzelania w źdźbło ? 6?8%*kłoszenie ? 5?6%*kwitnienie ? nie dokarmiać (bo spalisz)!!!A do tego (5%) pięcio procentowy roztwór siarczanu magnezowego dobrze jest także dodać troche mikroorganizmów EMY (daje to świetne efekty). Pozdrawiam! Quote
wojtek2103 Posted December 16, 2012 Author Report Posted December 16, 2012 a mozna stosowac dokarmianie z srodkami ochrony rosliń ,i z antywylęgaczem? Quote
Miki Posted December 16, 2012 Report Posted December 16, 2012 No pewnie! W połączeniu z roztworem mocznika wszelkie środki ochrony roślin działają skuteczniej i dlatego należy je stosować w najmniejszych zalecanych dawkach. Ale pamiętaj kolejne składniki cieczy użytkowej dodawaj po osiągnięciu przez roztwór mocznika temperatury odpowiedniej do oprysku! Quote
wojtek2103 Posted December 16, 2012 Author Report Posted December 16, 2012 to znaczy sie ile wczesniej trzeba rozrobić mincznik z woda? zeby miał odpowiednia temperature. Quote
Miki Posted December 16, 2012 Report Posted December 16, 2012 Aż temperatura cieczy wyrówna sie z temperaturą otocznia ;-). Quote
wojtek2103 Posted December 16, 2012 Author Report Posted December 16, 2012 Dzięki za informacje. Pozdrawiam. Quote
prometeusz Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 Zastanawiam się czy można jeszcze dokarmić dolistnie oziminy kristalonem. Zostało mi go trochę a konkretnie kristalonu pomarańczowego(NPK 6-12-36 plus mikroelementy). Czy może lepiej kupić jakieś same mikroelementy i jeśli nie będzie przymrozków opryskać tylko mikro? Quote
kulka Posted March 5, 2019 Report Posted March 5, 2019 Wiesz co, może zapoznaj się jeszcze z nawozami dostępnymi tutaj: https://www.ekoplon.pl/. Wydaję mi się, że w tym przypadku powinny się sprawdzić, zresztą są bardzo dobrej jakości. Quote
simson54 Posted March 5, 2019 Report Posted March 5, 2019 ja mocznika nie stosuje wcale mocznik zakwasza glebe . pierwsza dawka to saletra albo salmag z polifoską a druga saletra wapniowo magnezowa kędzierzyńska no i wiadomo oprysk Quote
henryk Posted March 10, 2019 Report Posted March 10, 2019 jeśli idzie o mocznik to zawsze go rozpuszczam w gorącej wodzie, po rozpuszczeniu w wiadrze roztwór jest zimny ale nie zmrożony,wtedy szybciej można wlewać do opryskiwacza i wcześniej wyjeżdżać w pole,pozdrawiam. Quote
agrotomix Posted May 5, 2019 Report Posted May 5, 2019 mocznik + siarczan magnezu dodatkowo mikroelementy/kwasy humusowe np. Gumisil Quote
prometeusz Posted May 5, 2019 Report Posted May 5, 2019 Ja w tamtym roku pryskając odżywkami maliny jesienne zawsze rozrabiałem więcej w opryskiwaczu aby starczyło na jeden przejazd i w owsie. I powiem, że żadnej różnicy w owsie nie zauważyłem między tym z odżywkami a tym bez odżywek. Quote
Marcin.B Posted May 15, 2019 Report Posted May 15, 2019 Cześć, stosowaliście nawozy dolistne z ampol-merol? stosowałem inne produkty z tego sklepu i jestem bardzo zadowolony z nasion, środków ochrony roślin czy rzeczy do pakowania plonów i chce zacząc stosować nawozy doliste. dajcie znac jak macie jakies z nimi doświadczenie https://ampol-merol.pl/kategorie/46/nawozy-dolistne Quote
adaamgru Posted May 22, 2019 Report Posted May 22, 2019 Ja stosowałem u siebie na rzepakach Agravitę 48, nawoz dolistny z Ampol-Merol. Jestem zadowolony, bo można stosować go przez cały okres wegetacji. Ładnie sie rozpuszcza i zauważyłem, że na prawdę regeneruje po uszkodzeniach . W tym roku przymrozki były dość kłopotliwe, ale dzięki niemu uprawa mi szybko odbiła . Quote
rolnik90 Posted July 29, 2019 Report Posted July 29, 2019 Cześć, ja stosowałem produkty Ampol-merol. Jestem bardzo zadowolony z jakości produktów które pozytywnie wpłynęły na nasiona. Stosowałem u siebie nawozy dolistne do rzepaku i kukurydzy. Szybko i efektywnie dostarczają odpowiednie mikroelementy. https://ampol-merol.pl/kategorie/46/nawozy-dolistne Quote
GNBiP Dukiewicz Posted January 30, 2020 Report Posted January 30, 2020 5-7 kg mocznika + 2-3,5 kg siarczanu magnezu + nawóz mikroelementowy (np. Margin plus) + biostymulatory (aminokwasy, kwasy humusowe itp. ograniczają fitotoksyczność cieczy, tzn. można pryskać nawet w ciągu dnia, kiedy standardowy oprysk na pewno spowodowałby oparzenia) / dawka na 1 ha Margin plus to nawóz dolistny do stosowania w całym okresie wegetacyjnym. Jego działanie uboczne to ochrona upraw przed wyjadaniem i zgryzaniem roślin przez zwierzynę i ptactwo. Jeśli ktoś ma pola przy lasach i co roku narzeka na szkody w uprawach wszelkiego rodzaju to zapraszam do zapoznania się z tym produktem. Jest stosunkowo tani i skuteczny. Więcej informacji na stronie nasionadukiewicz.pl lub na facebooku. Zapraszam do kontaktu! Quote
Vademecum Posted January 30, 2020 Report Posted January 30, 2020 a późnje ci zaoferują po 500 za tone pszenicy, naco podnosić koszty. Quote
Opel Posted January 30, 2020 Report Posted January 30, 2020 Dobra Panie sprzedawco, bo widzę że reklama dźwignią handlu, proszę napisać w jakiej formie są poszczególne składniki w tym nawozie, bo śmiem twierdzić patrząc na skład że zawartość siarki w nim to 30% oraz potasu 10% jak i całej reszty czyli mikroelementów że jest to sypany "w garażu" nawóz siarczanowy i żaden pierwiastek nie jest schelatyzowany ? Dobrze mówię? Rozumiem że zapach i gorzki smak siarki ma odstraszyć potencjalna zwierzynę ? No way .. A co do nawożenia dolistnego zbóż to najlepiej kupić osobno: Miedź, Mangan, Cynk i Żelazo i podać w fazie max do 1 kolanka odpowiednie dawki w/w mikroelementów w gramach/ha. Zapotrzebowanie każdej z roślin na w/w mikrusy są ogólnodostępne. A nie jakieś wymysły PK z Siarczanem Magnezu. Siarkę i Magnez to się podaje wysiewając Kizeryt czy to na jesień czy na wiosnę i tyle a nie w oprysku.... Quote
Vademecum Posted January 31, 2020 Report Posted January 31, 2020 pszenica przez korzeń jest w stanie dać nawet 8 ton ziarna , a jak ktoś chce dobić i przekroczyć 10 ton z ha to może bawić się w dokarmianie dolistne , ale to nie takie proste, bo cza mieć dobrą ziemie, dobry przebieg pogody, wilgoć - realia są takie że w obecnych czasach trudno to zebrać do kupy tym bardziej że na ooady niemamy wpływu. Dobre nawożenie pod korzeń jest wystarczajace, Quote
wzniosek.elwira Posted April 23, 2020 Report Posted April 23, 2020 ja stosuję ]nawóz dolistny na zboża,dzięki temu moje polony są obfitsze, bardziej odżywione, ziemia żyźniejsza, a źdźbła nie atakują choroby. Quote
Recommended Posts