Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ostatnio zainteresowałem się uprawą soi w polskich warunkach klimatycznych oraz otrzymałem materiały z instytutu z Poznania.Proszę o opinie na ten temat a wszczególności praktyków.Pozdrawiam.
Posted
Byłem niedawno na konferencji poświęconej produkcji roślin wysokobiałkowych. Rozmawiałem z producentami soi w Polsce. Byli tam także przedstawiciele instytutów naukowych z Polski i innych krajów. Wiele osób z tam obecnych uprawiało soję i osiągali plon średnio ok 25 dt/ha, a niektórzy nawet 30 dt/ha. Wszyscy natomiast zgłaszali duże problemy ze zbytem. Nikt nie chce polskiej soi. Tym co oferowali 100 t to mówili że tak ok. 300 t to jeszcze by kupili, a tym co oferowali 400 t to mówili że tak 700 t to by może kupili.
Posted
Nasiona są minimalnie większe od łubinu żółtego, a ten dobrze idzie siewnikiem zbożowym, ale też nasiona soi są bardziej wrażliwe na uszkodzenia. Do grubego materiału bym zastosował aparaty do strączkowych. Ja nigdy nie siałem, może jest ktoś co siał.