Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, może być to spowodowane różnymi czynnikami, stres, pasożyty głównie zewnętrzne, brak minerałów a przede wszystkim brak wapnia. Brak wapnia jest najczęstszą przyczyną braku skorupki ;) postaraj kupić się wapń i zobacz czy problem zniknie czy nie ;) jeśli nie to będziemy myśleć dalej ;) pozdrawiam
Posted
Tez i sie wydaje ze to brak wapnia, powodem moze byc zbyt duza ilosc legów, ewentualnie im starsze kury tym skorupka rózniez czesciej peka, w najgorszym wypadku moze to byc problem np. z jajowodami, np. jakis guzek, ale na razie podawaj wapn i obserwuj
  • 2 weeks later...
Posted
Rasy dobiera sie w zależności od rodzaju hodowli ;) powiedz nam czy kury będą na wolnym wybiegu czy w klatkach ? no i czy jajka chcesz mieć dla siebie czy raczej masz większą hodowlę ;) na pewno coś doradzimy ;) pozdrawiam
Posted

Przemku, to może i mi podpowiesz. Zależy mi na tym, aby jajek było dużo i aby były w różnych kolorach. Myślałem o takiej konfiguracji - 1/3 Messa brązowa skorupka, 1/3 Leghorn - biała i może 1/3 Nerra, tylko nie wiem jakie ona ma jajka, podobno to bardzo wydajna nioska.

Posted
Nera tak jak wspomniałeś jest wydajną kurą, jej jajka są jasno brązowe, czasem trafią sie też jaśniejsze, taki zestaw jaki podałeś jest dobry ;) jednak pamiętać należy że kolor jajka w dużej mierze zależy od tego czym je karmimy ;) jeżeli dieta będzie uboga w mikroelementy to nie mamy co liczyć na ,,kolorowe" jajka, będą miały one wtedy blady kolor ;) ale taki zestaw ras jak najbardziej powinien sie sprawdzić ;)
Posted

No tak, ale to nie wchodzi w grę. Samemu też chcę jeść jajka od moich niosek ;)

Co do karmienia - sądzę, że w ok. 50% stosować będę paszę pełnoporcjową, a dodatkowo pszenicę, kukurydzę, owies, kapustę, marchew, parowane ziemniaki, dynię, koniczynę, spady z jabłek i mirabelek, buraki i odpady z domu. Na wsi zawsze jest tak, że któraś z dodatkowych pasz jest prawie za darmo, lub zupełnie za darmo (na przykłąd owoce z własnych drzew, koniczyna, pokrzywy, czasem kapusta w okresie nadpodaży). Podstawą musi chyba jednak być pasza pełnoporcjowa. Zależy mi jednak na tym, aby ogólny koszt paszy na przestrzeni roku utrzymywać poniżej 1zł. Czy to realne założenie?

Posted
Ciężko powiedzieć, najlepiej jeśli paszę kupuje sie od producenta wtedy wszyscy pośrednicy są omijani i masz o wiele większe zyski, ale wiadomo że po worek czy dwa do producenta nie pojedziesz ;) tutaj zależy trochę od ilości i znajomości, jeżeli z kimś sie dogadasz i będziesz brał systematycznie od niego to też da sie wynegocjować jakiś rabat ;) no i bardzo dobrze że masz jeszcze sporo tych dodatkowych surowców do karmienia ;D na pewno dobrze to wpłynie na dietę kur ;)
Posted
Tym kurom brakuje wapnia, teraz jest zima i na wybiegu kurki nie mogą znaleźć piachu i kamyczków które normalnie latem jedzą. Słyszałem że jakiś facet skorupki po zużytych jajkach tłukł na małe kawałki i dodawał do zboża, żeby skorupka była twardsza. Jak u mnie parę lat temu zaczął sie ten sam problem dałem kurom liście z kapusty pekińskiej i wszystko było już dobrze.
Posted
Jeśli będziesz miał kilkanaście tych kur to morzesz się bawić i dawać pasze własnej produkcji i inne pierdoły,jeśli jednak chcesz chodować większo liczbę kur to bez mieszanki pełnoporcjowej się nie obędzie bo nie będziesz miał pełnej niesności.Musisz jeszcze kupowac miesz. mineralne,witaminy,opieka weterynaryjna,światło,opał itd. Znam ten temat bo robiłem to na skale przemysłową.Pozdrawiam.