kriss_222 Posted December 20, 2012 Report Posted December 20, 2012 Witam, mam rozwalającą się oborę, na którą mam pozwolenie na rozbiórkę obora jest ( tzn. była ) wysoka, z oborą o której mówię sąsiaduje garaż który jest niższy od obory i ma dach jedno spadzisty. Po głowie mi chodzi zburzyć oborę do wysokości dachu garażu zrobić dach też jedno spadzisty tylko w drugą stronę, robiąc tak otrzymuje dodatkowe pomieszczenie gospodarcze. Tylko oczywiście łatwo się pisze i fajnie myśli. Bo zapewne taka przebudowa wymaga jakiś dokumentacji. Pytanie jest takie jakie papierki będą mi potrzebne i jaki będzie koszt dokumentacji. Ewentualnie może jakieś rady jak to zrobić aby było najmniej dokumentacji i koszty najmniejsze. Quote
edek Posted December 23, 2012 Report Posted December 23, 2012 Kolego spytaj w wydziale budownictwa:) Quote
kriss_222 Posted December 26, 2012 Author Report Posted December 26, 2012 Eh... kolego edek, ja nie pytam gdzie mam iść się spytać, tylko o rade. żaden ,, użedas" nie pomoże tak jak ,, zwykły" człowiek z forum. na forum ludzie piszą i pomagają bezinteresownie, a w urzędzie gnębia ludzi, i zazwyczaj poprowadza tak bay człowiek wybulił kilka tysiączków w sumie za nic. za dwa dokumentt. Quote
DuzyGrzegorz Posted December 26, 2012 Report Posted December 26, 2012 Jak zostawisz identyczną wysokość dachu i zachowasz jego spadek to nie musisz mieć pozwolenia na przebudowę, chociaż pewną przeszkodą będzie zezwolenie na rozbiórkę, ale tu zazwyczaj idą na rękę w urzędach. Jeżeli zmieniasz wymiary i wysokość lub przeznaczenie musisz występować o pozwolenie na remont. Jak rozbierzesz oborę to na nową musisz mieć pozwolenie, chyba że pow. zabudowy będzie co najwyżej 35 m kw. Jeżeli obniżasz dach to oczywiście zezwolenie. Quote
kriss_222 Posted December 26, 2012 Author Report Posted December 26, 2012 Grzegorz pozwolenie mam, tzn, teść miał nakaz rozbiórki lub remątu, popytałem w urędzie i powiedzieli że na ten nakaz spokojnie mogę rozbierać. ale zamiast rozbierać do zera wole rozebrac górę ( zawaloną ) a dół w dobrym stanie zostawic i zadaszyć. dodam że to poniemiecki budynek i jego planów raczej nikt nie ma. Quote
DuzyGrzegorz Posted December 26, 2012 Report Posted December 26, 2012 Też myślę, że lepiej remontować. Jeżeli Cię nikt nie podkabluje to nic nie będzie. Ale jak podkabluje a nie mają dokumentacji w urzędzie budownictwa w powiecie to będą ustalać wg świadków i jeżeli świadkowie nie powiedzą, że dokładnie tak wyglądała od zawsze to mogą Ci wtedy dać nakaz rozbiórki lub doprowadzenia do poprzedniego stanu w zależności od okoliczności i widzimisię urzędnika. A tam jest tzw. podwójna administracja i zrobią co chcą. Możesz też powiedzieć że ten dach to tylko zabezpieczenie do czasu remontu, ale wtedy nie możesz użytkować budynku i jak tam będą np. stały grabie to jak urzędnik tego dnia wstanie lewą nogą przywali Ci grzywnę za użytkowanie. Quote
Mikruss Posted December 27, 2012 Report Posted December 27, 2012 równie dobrze moze powiedziec ze stoją tam grabie bo nie może wejsc do budynku i posprzątać Quote
kriss_222 Posted December 27, 2012 Author Report Posted December 27, 2012 hehe, wymówka zawsze się znajdzie. Swiadkowie to też nie jest duzy kłopot . Tylko gorzej jak jedem powie ,, było tak jak jest" , a drugi powie ,, tu było inaczej". Quote
kriss_222 Posted December 27, 2012 Author Report Posted December 27, 2012 chyba że pow. zabudowy będzie co najwyżej 35 m kw. Te 35 m kw. to nie za duże pomieszczenie ale, powiecmy na mały magazyn by starczyło.Jeżeli bym zrobił np. zamiast jednego pomieszczenia 70 m kw, 2 blisko siebie po 35 m kw. to wtedy bez pozwolenia moge ?. Quote
DuzyGrzegorz Posted December 27, 2012 Report Posted December 27, 2012 Zerknij na ten temat - http://www.rolnik-forum.pl/Thread-pole-rolne-na-budowlane-pomoc. W poście #13 napisałem co nie wymaga pozwolenia.Możesz tak zrobić jak piszesz wyżej, ale dla każdej części musisz wykonać odrębne zgłoszenie i nie jednocześnie, bo wtedy byłoby z daleka widać że coś nie tak. Mogą te budynki przylegać do siebie ale konstrukcyjnie muszą przynajmniej robić wrażenie że są odrębne. Quote
kriss_222 Posted December 27, 2012 Author Report Posted December 27, 2012 Link nie działa, te budowle nie wymagają pozwolenia, tylko tylko zgłoszenia. Jak jest w takim przypadku z zakończeniem budowy ?. są jakieś odbiory czy coś ? Quote
Miki Posted December 27, 2012 Report Posted December 27, 2012 Tu masz działający ;-). Link - www.rolnik-forum.pl/Thread-pole-rolne-na-budowlane-pomoc Quote
DuzyGrzegorz Posted December 27, 2012 Report Posted December 27, 2012 Nic nie ma, żadnych odbiorów na na zgłoszenie. Faktycznie coś z tym linkiem nie tak. Otwórz najlepiej ręcznie / Porozmawiajmy o rolnictwie / BUDOWNICTWO ROLNICZE v / Pole Rolne na Budowlane ? POmoc. Link podaję jeszcze raz - http://www.rolnik-forum.pl/Thread-pole-rolne-na-budowlane-pomoc, może tym razem zadziała. Quote
kriss_222 Posted December 27, 2012 Author Report Posted December 27, 2012 No to w sumie wszystko jasne, wielkie dzienki za pomoc. Quote
Recommended Posts