Jump to content

Recommended Posts

Posted
Oj nie wiem czy jest warto się angażować w uprawy tytoniu zaczynając tak od zera. Unia europejska ma w planach zaostrzanie przepisów antytytoniowych, drastyczne zdjęcia na paczkach i w ogóle chce zmniejszenia ilości sprzedawanych papierosów.
Posted

Dopłaty będą do tytoniu tylko najlepszej jakości, to jest I oraz II klasy. Do tytoniu od III do VI klasy dopłat nie będzie. Do 2009 roku były dotacje UE 7 PLN do każdego kilograma niezależnie od klasy. Brak dopłat UE wynika z tego że Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi spóźniło się ze złożeniem stosownego wniosku o pomoc 200 mln euro w Komisji Europejskiej. W ubiegłym roku nie było żadnych dopłat do tytoniu, w tym roku są do dwu najwyższych klas:

jasnego z grupy odmian Virginia 5,86 zł za kg.

jasnego odmian typu Burley, tytoniu ciemnego suszonego powietrzem oraz tytoniu ciemnego suszonego powietrzem z możliwością dosuszenia i wędzenia 4,10 zł za kg.

Posted
Tego nikt odpowiedzialny Ci nie opisze, a przynajmniej ja Ci takiego opisu nie dam aby nie narazić Cię na straty. Jak nie nauczysz się przy kimś kto to robi, to na podstawie opisu się nie zabieraj. Większość parametrów oceniasz organoleptycznie, a tego nie nauczysz się z książki czy wpisu na forum. Jeżeli nie miałeś praktyki przy kimś kto to robił możesz tylko zmarnować surowiec. Wiem, że kwitnie czarny rynek liści tytoniowych, jednak po wprowadzeniu w przyszłym roku akcyzy na susz tytoniowy czarnorynkowa uprawa będzie bardzo ryzykowna.