Jump to content

Recommended Posts

Posted
Posiadam komb. zbożowy KLASS-50. Heder 3,60 silnik Perkins-4.Zalety-prosta budowa,efektywna skrzynia biegów,bezawaryjność,małe straty zboża,czyste zboże.Słabsza strona to jest regulacja bębna młucącego chydrauliczna -obroty.Przerobiłem to.Polecam kombajny ww.Proszę o szeroką dyskusję w tym temacie ponieważ pszyszli kupujący będą posiadaćwiedzę co chcą kupić.Pozdrawiam.
Posted

MF307

Zalety: Tani, dostępne części w dobrej cenie (są wyjątki), prosty w naprawach, nieawaryjny, duży bęben sprawdzający się w wysokim zbożu (żyto) i zielenizną, duży zakres regulacji bębna (przekładnia bezstopniowa + 2 biegi), dobry i ekonomiczny silnik Perkins, dobra widoczność z kabiny, dobrze ustawiony bęben nie powodujący zadławień, wydajny system chłodzenia, dobrze czyści ale po przeróbce, duży zbiornik, szerokie opony (wersja 3 m).

Wady: Opony 20x20 nie do kupienia (trzeba wymienić na inne), sito dolne jest zbyt mocno nachylone do przodu (łatwe do przerobienia), odpowietrznik silnika trzeba założyć od MF255, ciężki do zdobycia sznur do uszczelnienia zwolnic, nisko zawieszony, nieodczepiany heder, słabe sprzęgło (trzeba założyć co trzecią odpowiednio skróconą sprężynę od C-330), trudny do zdobycia zasilacz oleju przekładni bezstopniowej motowideł, niewygodny sposób sterowania prędkością motowideł, brak wysuwu hydraulicznego motowideł.

Posted

case international 321

Kombajn prosty w naprawie,silnik perkins, oszczędny w paliwo, cheder odczepiany 3 m,wydajne chłodzenie,wysuwane motowidło z regulacją obrotów,wspomaganie układu kierowniczego, opony pasują od zetora lub c360,przełyk praktycznie nie zapycha się można ciąć zieleniznę,filtry oleju paliwa powietrza pasują od MF,3lata temu zamontowałem szarpacz daje rade bez żadnego problemu, posiada 3 biegi do przodu plus zwalniacz.Wadą były sita,mechanizm napędu kosy.Sita kupiłem od bizona i trochę zmniejszyłem tak aby pasowały teraz czyści bardzo dobrze ,a jeśli chodzi o napęd kosy to kupiłem kose od bizona z mocowaniem,trochę przerobiłem i działa do dziś.

Posted

Dronninborg 1650 bardzo leciwy

Silnik perkins 6 bardzo dobre chłodzenie nawet z sieczkarnią w upalne dni nie było problemów 80 stopni na zegarze,mało pali.Heder 3.7kosa motowidła napędzane hydraulicznie i wysuwane,czyszczenie zboża super,duży zbiornik zbożowy,nie daje się zapchać na bębnie. bardzo szybki przy cofaniu.

Za krótkie czuby rozdzielające łan zboża,bardzo mała kabina tylko na jedną osobę no i brak klimy ale to wiek,za bardzo pionowo wytrząsacze ale za to nie gubi ziarna w słomie to wszystko bajka niby nie taki awaryjny ale jak coś padnie to nie lada problem z częściami trzeba kombinować.Pozdrawiam.

Posted

Bardzo ciekawy temat, kilku naszych klientów kupowało ostatni kombajn i bardzo narzekało, że ciężko jest znaleźć wiarygodną opinie na temat kombajnu.

Jeżeli chodzi Tobie o Clas Mercator 50 to z tego co wiem ok 10-11 l/h

• 1 month later...
Posted
Poszukuję instrukcji obsługi w cywilizowanym języku:) Chodzi o Dronninborg model d4500. Czy ktoś znalazł instrukcję do d4000/ d400s/ d4500 po polsku(chyba byłby to cud), angielsku lub niemiecku? Podobno skorzystać z instrukcji do MF-którego modelu?
Posted
Deutz Fahr m 900[m922,m980,m1002]prawie to samo z zalet to tak mało pasów,prosta konstrukcja[jak budowa cepa],dobra widoczność przyrządu koszącego dla operatora,siedzi się na siedzisku nie trzeba stać jak w [bizonie],silnik super deutz 4 gary 72km chłodzony powietrzem,[jeśli się zadba o czystość cylindrów i ogólnie silnika .nie do za zajechania]pali mniej więcej 10 na mth,w sieczkarni,ale to zależy od zboża,pasy jak i łożyska,łańcuchy są do kupienia bez problemów bagnety i stalki od Bizona pasują.Z wad to chyba jedna i największa to przyspieszacz jazdy trzeba zwrócić uwagę przy zakupie czy luzu nie ma[ta część jest trudna i droga do kupienia] i jeśli nie ma kabiny to się bardzo kurzy na kierowcę podest jest trochę za nisko a tak poza tym fajny sprzęt polecam