Jump to content

Biznes na 3.5ha? Czy jest możliwy?

Recommended Posts

Posted

Witam. Mieszkam na wsi w Mazowieckim, rodzice mają 3,5 hektara ziemi, którą wydzierżawiają i mają z tego marne grosze. Ja mam 21 lat chciałbym wziąć to w swoje ręce i myślę jak mógłbym to wykorzystać w sensowny sposób tą ziemie ( 2-3 klasa. ).

Myślałem o produkcji warzyw ekologicznych, lub jakichś roślin energetycznych.

Chciałbym się Was poradzić czy inwestycja w taki kawałeczek ziemi ma jakikolwiek sens i ewentualnie w jaki sposób można by to wykorzystać.

Proszę rady i z góry dziękuję. Pozdrawiam :)

• 2 weeks later...
Posted
Rośliny energetyczne na takiej ziemi to głupota. Warzywa świetnie rosną na 3 klasie a na 2 to już wogle wszystko ci urośnie. Zasiej na wiosnę wszystkiego po trochu i sam sprzedawaj troche na rynku, do sklepów wóź zawsze więcej kasy zarobisz a jak nie będziesz mógł już sprzedać to do hurtowni. Siej i sadź takie warzywa przy których jest sporo zachodu to bez problemu sprzedasz koperek, czosnek, włoszczyzna, ogórki. Roślin jak cebula czy ziemniaki nie opłaca się uprawiać bo teraz wszyscy biorą to z giełdy tam jest tego pełno. Mieszkasz w Mazowieckim jak ja więc wszystkie hurtownie będą to przywoziły z Warszawy. Na początku kokosów z tego miał nie bedziesz ale na życie starczy, za parę lat dokupisz jeszcze hektar czy dwa i będziesz mógł spokojnie żyć z tego pola. Mam pytanie czy posiadasz jakiś samochód którym byś mógł wozić te warzywa oraz ciągnik i sprzęt do niego (przyczepka, pług, glebogryzarka) bo bez tego nic nie zrobisz
Posted
a czy są w twojej okolicy jakieś przetwórnie owocowo-warzywne? w mojej jest dużo i to też może być niezły odbiorca twoich warzyw. kiedyś jak jeszcze dinozaury żyły a ja mały byłem moi rodzice mieli plantacje ogórków gruntowych i całkiem ciekawe pieniądze można było z tego wyciągnąć, a ja z żoną ze trzy lata do tyłu uprawialiśmy SZCZAW też do przetwórni. duże pieniądze ale dużo pracy. na prv służę pomocą na te tematy.
Posted
możliwe miałem szczaw jak pisałem. dobrze uprawiona ziemia, wysiewasz siewnikiem ręcznym do nasion co jakieś 30 cm i czekasz aż wzejdzie a potem niestety kilka osób, haczki i w rządki. jako rośliny jednoliściennej nie da się niestety opryskać przeciw chwastom jak urośnie to też niestety ludzie, noże, skrzynki i w rządki. w skrzynkę średnio 20kg na przyczepę około 1000-1500kg. przy średniej cenie 0,60 pln za kilogram łatwo policzyć. cena z czasów kiedy ja siałem.
Posted
O tym że kapusta oddaje nawet do 100, 120 ton/ha to słyszałem ale jak ze szczawiem to nie wiem, ogórki na pewno tyle nie oddają wiem bo sam je uprawiam ;) aby była taka wydajność warzywo musi byc na prawdę ciężkie i miec dosc zwartą strukturę inaczej nie masz szans na takie wyniki ;)
Posted
wiem że nam się udawało ale to wszystko zależy od tego jaki duży będzie cięty i tu trzeba uważać żeby nie przesadzić bo nie może być przerośnięty bo będzie "żylasty" a takiego nie biorą. ze względu na to że terminy dostawy były do południa ścinaliśmy zazwyczaj wcześnie rano jeszcze z rosą, przy czym liście były żywe nie zwiędnięte. z cięcia koło 4000-6000 kg cięć od wiosny do jesieni możesz zrobić no nie wiem około 5-6. czyli teraz matematyka...
  • 1 month later...
Posted
A co myślicie o posianiu trawy i sprzedaży bel? Ile bel mogę zebrać rocznie z 3.5h ziemi i ile dostanę za taką belę zielonej trawy na kiszonkę? Chciałbym jeszcze zapytać jakie są dopłaty do łąk? W mojej okolicy jest wielu producentów mlecznych więc ze sprzedażą trawy nie miał bym problemu.
Posted
Na rynku biomasy jest krach, nawet na tym forum producenci apelują o pomoc. Dopłata do łąk jest podstawowa (obecnie 732,06 zł/ha) jeżeli nie masz przeżuwaczy. Jeżeli masz to nieco wyższa niż do zbóż (732,06 zł/ha + 306,99 zł/ha = 1039,05 zł/ha). Z pierwszego pokosu możesz mieć ok 12 ton sianokiszonki z ha, z pozostałych drugie tyle. Wyjdzie ok. 30 balotów. Cen nie znam. Jak nie masz swojego sprzętu to wynajęcie będzie dość drogie.
Posted
No ja też myślę że nie ma co teraz pchać się w taki interes. Ceny nie ma od dłuższego czasu, wszędzie leżą hektary łąk na których od lat nikt niczego nie kosił więc każdy hodowca krów czy innych przeżuwaczy zazwyczaj sam gromadzi paszę dla swoich zwierząt. Już lepiej zasiać zboże jakieś to jest ziarno i słoma i przynajmiej ze sprzedażą nie ma problemów. Pozdrawiam :)