zielonyzrodowodem Posted December 29, 2012 Report Posted December 29, 2012 Witam wszystkich!Zwracam się w sprawie dopłat do łąki. Kiedyś dostałem 1,28 ha łączki, żebym sobie mógł się tam pobudować, a teraz kiedy mam fundusze to się okazało że to natura 2000 i nic nie można. Zastanawiam się jak wyglądają dopłaty do łąki, nie chcę jej sprzedawać (po dziadkach). Obrabiał ją sąsiad i mówi, że jak coś to on się dostosuje. Nie wiem jak to wygląda w kwestii prawnej i formalnej, żeby pozyskać na nią dopłaty i o jakie się starać. Wolę płacić sąsiadowi za robotę parę złotych rocznie (mówiliśmy o 200 rocznie, albo siano jego) i kryć z dopłat podatek, przynajmniej częściowo, niż ma leżeć tak jak teraz, ja nic z niej nie mam, a jeszcze dokładam. Prosiłbym o pomoc.PozdrawiamG. Quote
DuzyGrzegorz Posted December 30, 2012 Report Posted December 30, 2012 Jeżeli płacisz sąsiadowi za uprawę nawet jeżeli nie pieniędzmi tylko trawą lub sianem to Tobie należą się dopłaty podstawowe lub dodatkowo zwierzęce jeżeli posiadasz przeżuwacze. Quote
zielonyzrodowodem Posted January 1, 2013 Author Report Posted January 1, 2013 Dziękuję DużyGrzegorzu. Możesz mi coś więcej napisać o tych dopłatach podstawowych? Zwierząt nie posiadam. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 1, 2013 Report Posted January 1, 2013 Musisz złożyć wniosek o przyznanie numeru identyfikacyjnego gospodarstwa (wymagany podpis małżonki). Następnie do 15 maja składasz wniosek o przyznanie płatności. Całość załatwiasz w biurze powiatowym ARiMR. Musisz utrzymywać grunt w dobrej kulturze rolnej, w przypadku łąk polega to na koszeniu trawy i jej usunięciu co najmniej raz w roku w terminie do dnia 31 lipca. Zastanów się czy przypadkiem nie wystąpić o dopłaty rolno-środowiskowe. Przykładowo dopłata oprócz bezpośredniej podstawowej do tzw. ekstensywnej gospodarki na łąkach i pastwiskach to 500 zł/ha. O szczegółach musisz jednak porozmawiać z doradcą rolno-środowiskowym z ODR. Quote
zielonyzrodowodem Posted January 1, 2013 Author Report Posted January 1, 2013 Dziękuję bardzo. Czyli jednak coś da się z tej łąki wycisnąć i może nie będę musiał do niej dokładać. Quote
Christopher0404 Posted January 15, 2013 Report Posted January 15, 2013 jeżeli masz Naturę2000 to najlepiej zrobić Ochronę siedliskową ptaków (5.1) - łącznie wszystkie dopłaty do ha wyniosą ponad 2 tyś zł. Koszty planu i operatu ok 1 tyś - robione raz na 5 lat. To tak ogólnie. Jest to od strony finansowej bardzo korzystny wariant. Quote
VoYtek8 Posted January 15, 2013 Report Posted January 15, 2013 Ta Natura 2000 to jest przeszkoda nie tylko dla Ciebie, ja mam łąke po dziadkach na błocie jest tam ogólnie cały czas mokro, dziki poryły doły, i jeszcze kiedyś tam kopano torf więc w niektóre miejsca nie da się wogóle wjechać więc o koszeniu nie ma mowy, działka zarosła krzakami i drzewami, brzozy i buki na tej działce są potężne ,ale nie można ich wyciąc bo nie da sie wyrobić zezwolenia i tak jest nie tylko na mojej działce a na jakiś 10-15 ha wokół Quote
DuzyGrzegorz Posted January 15, 2013 Report Posted January 15, 2013 Jeżeli przejdą obecne propozycje to dostaniesz Kolego na takie obszary dopłatę w przyszłym roku. Quote
Christopher0404 Posted January 15, 2013 Report Posted January 15, 2013 Hej, czy możesz napisać o jakiej propozycji piszesz. Wiem ze kiedyś był projekt na dopłaty do nieużytków w N2000. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 15, 2013 Report Posted January 15, 2013 Będziesz mógł lub musiał (raczej musiał bo na mógł nie chcą się zgodzić Niemcy) utrzymywać na 3,5% do 7,5% powierzchni gospodarstwa (obecnie takie najczęściej padają wielkości w rozmowach) użytków rolnych obszar proekologiczny abyś otrzymał dopłaty bezpośrednie. Oczywiście to na lata 2014-2020. Szczegóły w COM(2011)625 (wersja ostateczna). Co dokładnie będzie zobaczymy.Mnie w tym dokumencie oprócz braku wyrównania dopłat między poszczególnymi krajami martwi szczególnie coś innego, a mianowicie tzw. uprawnienia historyczne. Jak kupisz łąkę z ANR (ANR nie może przekazać nabywcy uprawnień do dopłat nie tylko do, łąk) to nie będziesz mógł otrzymać dopłat, a wokół tej propozycji KE jest jakaś dziwna zmowa milczenia. Ale jest to temat do dyskusji w innym wątku. Quote
Christopher0404 Posted January 15, 2013 Report Posted January 15, 2013 Tak tak słyszałem o tym, ale Polska na te 7% nie chce się zgodzić. To tez nie dotyczyłoby gruntów, które nie są użytkowane rolniczo jak opisał to VoYtek8 tylko, co roku miałby być to innych obszar ( nie dotyczy gospodarstw ekologicznych) z UR. Z tym przekazaniem dopłat to ma być tak że jak użytkujesz grunt i składasz o dopłaty i grunt kupisz to będziesz mógł dalej ubiegać się o dopłaty. Problem może pojawić się jak ktoś, kto wcześniej użytkował ziemie nie zgodzi się na przekazanie uprawnień do dopłat dla nowego nabywcy. Temat ten jak na razie jest mało poruszany i nie ma szczegółowych informacji jak rzeczywiście będzie. Quote
VoYtek8 Posted January 15, 2013 Report Posted January 15, 2013 Mi w grunicie rzeczy nie chodzi o dopłaty, tylko o to by ziemia sie nie marnowała. Gdyby nie Natura 2000 to postarałbym się o zezwolenie na wycinkę drzew, wyciąbym też krzaki i dałbym tę łąkę w dzierżawę by ktoś miał z tego jakiś pożytek, myślę że tak by zrobili wszyscy posiadacze tych gruntów i wtedy byłaby tam wielka łąka. Quote
Christopher0404 Posted January 15, 2013 Report Posted January 15, 2013 Przeczytaj tekst poniżej - spróbuj może coś z tego wyjdzie. Usuwanie drzew i krzewów na obszarze Natura 2000 wymaga rozważenia, czy wymagane jest przeprowadzenie oceny oddziaływania na środowisko (tzw. habitatowej). W przypadku, gdy wójt, burmistrz lub prezydent miasta uzna, że usunięcie drzew lub krzewów jako przedsięwzięcie, inne niż przedsięwzięcie mogące znacząco oddziaływać na środowisko, które nie jest bezpośrednio związane z ochroną obszaru Natura 2000 lub nie wynika z tej ochrony, może potencjalnie znacząco oddziaływać na obszar Natura 2000, wydaje postanowienie w sprawie nałożenia obowiązku przedłożenia właściwemu miejscowo regionalnemu dyrektorowi ochrony środowiska : 1. wniosku o wydanie decyzji (zezwolenia na usunięcie drzew lub krzewów);2. karty informacyjnej przedsięwzięcia;3. poświadczonej przez właściwy organ kopii mapy ewidencyjnej obejmującej przewidywany teren, na którym będzie realizowane przedsięwzięcie, oraz obejmującej obszar, na który będzie oddziaływać przedsięwzięcie;4. wypisu i wyrysu z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, jeżeli plan ten został uchwalony, albo informacji o jego braku, celem uzgodnienia warunków realizacji przedsięwzięcia w zakresie oddziaływania na obszar Natura 2000 (Procedura oceny przedsięwzięć mogących oddziaływać na obszary Natura 2000) ? art. 96 - 103 ustawy z dnia z dnia 3 października 2008 r. o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko (§). Quote
prosty Posted August 22, 2013 Report Posted August 22, 2013 Mam pytanie o co chodzi w tym stwierdzeniu- ANR nie może przekazać nabywcy uprawnień do dopłat nie tylko do, łąk??Jeżeli dobrze rozumiem jeśli kupię ziemię od ANR nie będę mógł ubiegać się dopłaty do niej? Quote
DuzyGrzegorz Posted August 22, 2013 Report Posted August 22, 2013 Puki co uprawnienia do dopłat jeszcze nie weszły. Jeżeli wejdą to będzie jak z kwotami mlecznymi. Kupisz ziemię i dokupisz sobie uprawnienia do dopłat. Jeżeli kupisz od ANR to ktoś tą ziemię dzierżawił, uprawiał i brał dopłaty. Teraz te uprawnienia są mu zbędne i może je Tobie sprzedać. Ktoś inny zalesił ziemię lub sprzedał pod kopalnię i też swoje uprawnienia wystawi na sprzedaż i możesz kupić. Pozdrawiam! Quote
pospiech Posted March 20, 2014 Report Posted March 20, 2014 Witaj ,, Duzy Grzegorzu,,Widze, ze masz ogromna wiedze na temat rolnicta, to tez sklonilo mnie do napisania do Ciebie.Otoz w styczniu stalam sie wlascicielem laki (po ojcu)1 hektar i komplet nie nie wiem jak podejsc do tematu.Czy starc sie o jakiekolwiek dotacje czy moze posadzic tam Borowke amerykanska? Prosze podpowiedz mi gdzie i co mam zalatwic Quote
DuzyGrzegorz Posted March 20, 2014 Report Posted March 20, 2014 Zbieraj siano z tej łąki i weźmiesz dopłatę. W tym roku zabrali wszystkie pieniądze na inne działania niż dopłaty dla małych gospodarstw. Może w latach następnych coś będzie. W przyszłym roku skończy się PROW 2007-2013 (tzw. zasada 7 + 2) i pojawią się pierwsze programy z PROW 2014-2020. Wtedy będzie wiadomo co dalej. Pozdrawiam! Quote
Rolnik z Pomorza Posted March 20, 2014 Report Posted March 20, 2014 Obecnie do łąki przysługuje tylko płatność bezpośrednia (obszarowa). Płatność zwierzęcą w 2014 roku wycofali i nie dostanie się już żadnych pieniędzy z tego tytułu. A na pieniądze dla małych gospodarstw i tak trzeba jeszcze rok poczekać. Quote
Recommended Posts