Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam. Mam możliwość zakupu kilku świń w wieku ok. pol roku rzadkiej rasy, która w Polsce występuję w co najwyżej kilkunastu hodowlach. Rodzice świń zostały zakupione w ZOO, ale nie zostały zgłoszone do ARiMR. Obecnie młode są na sprzedaż (jak na targowisku - bez dokumentacji). Chciałbym je kupić, za jakiś czas część sprzedać, a pozostałe hodować. Czy jest jakiś sposób, by zarejestrować legalnie te świnie i uniknąć przy tym sankcji finansowych? Sprzedający jest moim dobrym znajomym i nie chcę robić mu problemów. Obecnie nie mam nr gospodarstwa, jednak mogę się o niego postarać w każdej chwili (lepiej przed czy po zakupie świń?). Proszę o podpowiedzi jak to zrobić (zarejestrować praktycznie nieistniejące stado bez sankcji finansowych).
Posted
Dziękuję za szybką odpowiedź. Zostałem już o takiej możliwości poinformowany, jednak chodzi dokładnie o 7 sztuk (6 sztuk z jednego miotu + 1 sztuka z miotu, z którego już posiadam dwie sztuki, czyli razem 9). Teoretycznie te dwie sztuki mogę wytłumaczyć - jedna jest moja, druga ojca, choć trzymane razem (spradzałem w ARiMR). Czy jednak mogę się rozmyślić i taką sztukę na własny użytek pozostawić jako maciorę? Czy takie warchlaki i tuczniki (ok. 30-70kg) można jeszcze jakoś zarejestrować jako daną rasę mając jako dokumentację FA Vat poświadczającą fakt zakupu ich rodziców z ZOO w czerwcu 2012 roku?
Posted
Jak masz loszkę to taka sytuacja, że musisz założyć siedzibę stada może się trafić, zwłaszcza jeżeli Twój ojciec miał knurka. Jeżeli są trzymane razem to pamiętaj, że stado jest jedno - żebyś się nie wkopał. Bez problemu zarejestrujesz siedzibę stada nawet na jedną sztukę "którą już posiadasz", a która następnego dnia po zarejestrowaniu siedziby stada się rozmnoży.
Posted

Znajomy sam nie rejestrował tych świń (mangalice), gdyż pochodzą z ZOO i twierdzi, że tej rasy, podobnie jak i wietnamskiej, nie kolczykuje się.

Faktycznie, nie widziałem w sieci zdjęcia mangalicy z kolczykiem, więc może coś w tym jest...

Problem jest w tym, że warchlaki mają już kilka miesięcy i nikt nie uwierzy, że urodziły się wczoraj... chyba, że zarejestruję siedzibę, a po kilku miesiącach zgłoszę wcześniejsze wyproszenie (już po zgłoszeniu siedziby stada).