Jump to content

Ursus C-385 - jaka prasa belująca zmiennokomorowa, z dozownikiem, siatka lub sznurek?

Recommended Posts

Posted
Ale do jakiego traktora (tj. ile koni), jaka marka (jeśli ma to znaczenie), nowa/używana, do jakiej kwoty i ew. inne dodatki do prasy (np. dozownik środka zakiszającego, siatka itp.). Pozdrawiam ;-).
Posted
W tej cenie to dobrą prase zmiennokomorową bedzie ciężko znaleźć ew. jakś stara John Deere bądź New Holland. Czemu akurat zmiennokomorowa? Nie zastanawiałeś sie nad stałokomorową?
Posted

Witam tez zastanawiam sie za prasa i chcę kuc prasę New Holland 650 zmiennokomorowa na sznurek cena 16000tyś.

Ja bym polecał prese New Holland 835 łańcuchowa na sznurek i siatkę cena 14 900 tyć.. U mnie sąsiad kupił taką samą i robi bardzo dobre snopki.Tu masz stronkę oto.pl/new-holland-835-100-sprawna-A244912.html

Tu jest jeszcze jedena ale kosztuje 15500ZŁ i sory tamta jest tylko na sznurek a ta na siatkę i sznurek otomoto.pl/new-holland-835-siatka-A243635.html
Posted

Już w kilku tematach pisałem:)

New Holland pasowo walcowa - nie ma problemów z zatrzymywaniem balotów w komorze itp itd, dobija super.

Seri 64x 65x

ja osobiście mam 648 i robi baloty do 160 cm (ogólnie seria 64x robi 80-160), seria 65x 80-180 cm (ew wymiana pasów jest o ok 1000 zł droższa bo są dłuższe).

ze siatką w tej cenie nawet nie szukaj, no chyba ze ci sie trafi okazja, bo na siatke sa w duzej mierze 2x bardziej wyeksploatowane niż na sam sznurek. Dobra prasa z siatką to pow 20 tyś zł.

• 7 months later...
Posted

Cześć,

Jak do C385 to moim zdaniem dobra będzie JD 550 lub 545 - bardzo lekko idzie, ja przez 2 lata ciągałem ją C360 - spokojnie dawała radę tylko trochę wolniej jeżdziłem, teraz podpinam MF3080 to już całkiem jest luksus. Ja mam JD 545 - mała, zgrabna i pracuje rewelacyjnie do tego wydajność pracy jest świetna. Za 20tyś spokojnie znajdziesz taką w dobrym stanie - trudno jest tylko o adapter do siatki (używek jest mało i są drogie) ale jak dobrze ustawisz aparat to wiązanie sznurkiem trwa mniej niż minutę. Za 15tyś to będzie ciężko z czymkolwiek - lepiej dołożyć i kupić w dobrym stanie niż remontować.

Zmiennokomorowa ma tą przewagę że możesz dobrać rozmiar beli do swoich potrzeb - np. sianokiszonka mniejsze baloty a sloma do brogu maksymalny rozmiar albo średnice bel do przyczepy żeby się fajnie układało, - w stało komorowych jesteś uwiązany. Do tego pasowe prasy zwijają balot od samego rdzenia - balot od początku do końca jest twardo ubity, w stałokomorowych ubija się balot na końcu - przy niektórych modelach w konsekwencji powstaje balot z zewnątrz ubity a w środku luźny - widać to na wadze.

Pozdrawiam

Posted

polecam taką tanią prase jak tutaj:http://allegro.pl/prasa-zmiennokomorowa-sitma-z261-atland-wlkp-pila-i3466890745.html

jeśli inne droższe i to o wiele bo nawet 100 tys:http://allegro.pl/listing/listing.php?string=prasa+zmiennokomorowa&search_scope=category-78176

Posted

rowniez polecam JD 550, tylko lepiej na szerokim podbieraczu

jedynym problemem przy prasowaniu trawy jest jej owijanie sie na bebnie, ale po dorobieniu noza odcinajacego idzie bez problemu

jak juz napisal @rolnikMały bez problemu da rade 360, zobacz filmiki na YT np.: uzytkownika michal01941

w zaleznoscic od rejonu kraju, mysle ze znajdziesz taki sprzet w cenie 14-18 tys.

Posted
Panowie a jaka prasa jest lepsza walcowa, walcowo-pasowa . pasowa , łańcuchowa? zmienno komorowa w czym jest lepsza od stało komorowej? wiązanie bez znaczenia którą wybrać robiła by 150-200 bali rocznie max, ciągnik ursus c 355
  • 4 months later...
  • 2 weeks later...