ziomen92 Posted January 5, 2013 Report Posted January 5, 2013 Witam mam prośbe jeśli ktos by mogl mi doradzic co mozna uprawiac na ok 5ha ziemi. Niestety moj dziadek z powodu starszego wieku niemoze sie juz zajmowac gospodarka i mam do dyspozycju Ciągnik Ursus 2812, ciapka zrobionego przez mojego dziadka, sadzarka do ziemniakow, rozsiewacz nawozu, plug 2 skibowy, siewnik, glebogryzarke 1.8m, kultywator, brony 4, opryskiwacz 300l 12 m, przyczepe 3,5t, droga mniejszą zrobioną przez mojego dziadka, woz konny przerobiony do traktora i to by bylo tyle. Pomagalem wczesniej dziadkowi przy pracach polowych ale niemam takiego pojecia co mozna by zrobic na tych 5 ha. Czy zborza? moze ziemniaki? Licze na jakąkolwiek propozycje. I czy to wogole w tych czasach jest oplacalne? Z gory dzieki:) mam troche odlozonych pieniazkow ok 13 tys zł ,które moglbym zainwestowac w ten interes tylko niewiem czy jest sens. Dziadek doradzal mi ziemniaki poniewaz tez sie nimi zajmowal wczesniej i mial swojego odbiorce ktory przjezdzal bezposrednio na pola i zabieral ziemniaki odrazu w workach, tylko że najwiekszym problemem jest to ze 2 lata temu sprzedal kombajn anne. Quote
Miki Posted January 5, 2013 Report Posted January 5, 2013 Jeśli miał takowego odbiorece (i dobrze rzeczjasna płacił) to czemu nie? Poszukaj na necie albo w okolicy może znajdziesz jakąś okazje na tani kombajn do okopowych ;-). Pozdrawiam ;-). PS. Jeśli chcesz myśleć poważnie nad uprawą tego ziemniaka (bądź jakąkolwiek inną) to powinieneś się zastanowić nad dzierżawą ;-). Quote
ziomen92 Posted January 5, 2013 Author Report Posted January 5, 2013 Dzieki wielkie za odpowiedz. U nas w okolicy raczej nikt niebedzie chcial sprzedac kombajnu a patrzylem na allegro to za taki w miare dobrym stanie trzeba dac ok 7-8 tys. I niewiem czy wystarczylo by mi na sadzeniaki nawozy itp. Zastanawialem sie jeszcze czy nielepiej w tym roku zasadzic na jednym polu powiedzmy o powierzchni 1.2ha takim najwiekszym i zobaczyc jak mi to bedzie szlo. Wykopal bym to kopaczka elewatorowa 2 rzedowa a w zbieraniu by mi pomogla rodzina. Zobaczyl bym jaki jest zysk z takiego kawalka i najwyzej odlozyl sadzeniaki na przyszly rok i na kombajn. Niechce sie rzucac odrazu na gleboką wode. Quote
VoYtek8 Posted January 11, 2013 Report Posted January 11, 2013 No racja, nie ma po co od razu sadzić całego pola, duże koszty=duże ryzyko. Myślę ze na początek powinieneś zasadzić z 1,5ha ziemniaka, a na reszce areału zasiej jakieś zboże żeby był zawsze zysk. Warto by było żebyś pomyslał o jakichś 30 arach wczesnych ziemniaków, wtedy mógłbyś kopać je tak czerwiec-lipiec, a jak utrafisz na dobry rok zarobisz spory hajs. Co do Anny to 7-8 tys. to chyba za mało jak za kombajn w dobrym stanie, jak możesz to kup droższy przynajmiej będziesz miał pewnośc ze sie nie rozleci gdy wjedziesz na pole . W planach wszystko dobrze wygląda, ale w praktyce może nie wyjść, teraz jest mnóstwo ludzi uprawiających ziemniaki, nie wydaje mi się żeby cena była zbyt wysoka i w tym roku bo w poprzednim to sie nawet zbierac nie opłacało Quote
DuzyGrzegorz Posted January 11, 2013 Report Posted January 11, 2013 Poczytaj senat.gov.pl/gfx/senat/userfiles/_public/k8/dokumenty/stenogram/oswiadczenia/wojciechowski/1702o.pdfWiele cennych informacji o rynku ziemniaków. Możesz wyciągnąć na przyszłość wnioski. Quote
VoYtek8 Posted January 11, 2013 Report Posted January 11, 2013 O świetny materiał, każdy rolnik ogarnia mniej więcej jak to było z ceną ziemniaka, ale tutaj jest to dokładnie opisane w liczbach dzięki temu możesz wstępnie policzyć jak wyjdziesz na tym interesie Quote
Recommended Posts