Miki Posted January 5, 2013 Report Posted January 5, 2013 Witam! Mam do Was pytanie, czy kiedykolwiek słyszeliście o wymianie desek na stodole, na nowe w zamian za możliwość zatrzymania tych starych przez renowatora? Bo czytałem o tym ale nie wiem czy to rzeczywiście tak pięknie "wygląda" i czy wogóle się na to porywać? I nie powiem że chciałbym się cieszyć nowym obiciem stodoły za friko (Wy pewnie też ;-)).Czekam na Wasze opinie, a może ktoś z Was już skorzystał z takiej usługi? Zapraszam do dyskusji ;-)! Quote
kubusjettaII Posted January 9, 2013 Report Posted January 9, 2013 ciekawe, ale chyba zbyt piękne by mogło być prawdziwe Quote
Miki Posted January 10, 2013 Author Report Posted January 10, 2013 No tak ale 1m2 tych deskek zależnie od wieku drewna może kosztować ponoć nawet 1400 złotych!!! . Drewno takie jest to ponoć używane do renowacji antyków, więc sam już nie wiem... Szukałem takich firm i nawet pare znalazłem ale niestety nigdzie w woj. opolskim :-\. Quote
przemek2092 Posted January 10, 2013 Report Posted January 10, 2013 Przyznam że o tym nie słyszałem, może jest takie coś ale te stare deski muszą być w dobrej kondycji, pewnie dosyć grube żeby mogli coś z tego zrobić ale ciekawa koncepcja i tez chętnie bym się dowiedział czegoś więcej Quote
Miki Posted January 10, 2013 Author Report Posted January 10, 2013 No deski biorą o szerokości minimum 20cm czyli takie standardowe jak na stodole grubość obojętna ;-). A zainteresowałem się tą kwestią bo mam w planach remont stodoły :-D. Quote
kubusjettaII Posted January 10, 2013 Report Posted January 10, 2013 Miki a czy mógłbyś jakieś namiary podrzucić??może bym się tym zainteresował Quote
Miki Posted January 11, 2013 Author Report Posted January 11, 2013 No właśnie ja szukam namiarów na takową firme w woj. opolskim, a jeśli chodzi o inne województwa to poszukaj w google jest tego pełno i każda oferuje coś innego także każdy znajdzie coś dla siebie. Quote
VoYtek8 Posted January 11, 2013 Report Posted January 11, 2013 Pierwszy raz żałuję że nie mam drewnianej stodoły, nawet nie wiedziałem że jest możliwość takiego remontu za free Quote
kubusjettaII Posted January 11, 2013 Report Posted January 11, 2013 ogloszenia.nowy-targ.pl/7827 są z małopolski po przyjeździe do mnie (granica łódzkiego a śląskiego) płacą 10 PLN za m/2 a gdzie 1390 nie pytałem:) Quote
Miki Posted January 11, 2013 Author Report Posted January 11, 2013 Pisałem że zależnie od stanu i wieku drewna ;-). Czym starsze drewno tym lepiej. Ale czy ta firma rownież remontuje stodołe w cenie tych 10zł za metr kwadratowy zabranej deski?? Quote
VoYtek8 Posted January 12, 2013 Report Posted January 12, 2013 nawet za 10 PLN m/2 opłaca się oddać te deski zawsze jakiś pieniądz bo te deski to sie raczej do niczego innego nie nadają Quote
Decks Posted January 22, 2013 Report Posted January 22, 2013 Witam,Czy ktos skorzystał z usług takiej firmy? Quote
kubusjettaII Posted January 22, 2013 Report Posted January 22, 2013 być może ale jak na razie nikt się nie pochwalił Quote
Jangal Posted January 31, 2013 Report Posted January 31, 2013 1m3 desek sosnowych impregnowanych to koszt mniej więcej 500 pln a z metra mamy na oko jakieś 38m2 więc 1m2 nowych desek 2 cm to cena około 14 pln Quote
Rico Posted March 9, 2013 Report Posted March 9, 2013 panowie powiem tak : przyjechał koleś do mnie z zakładu stolarskiego, z zapytaniem o deski ze stodoły i szopy specjalnie na wyrób mebli ponieważ są suche i proste, a w zamian chciał przywieść nowe. Jak powiedział tak zrobił, przyjechał z trzema pracownikami oderwali stare przybijając nowe, poczęstowałem ich obiadem podziękowali i pojechali, a ja mam nowe deski i spokój na parę lat. Możecie jechać do takowych zakładów stolarskich i pytać - nie zaszkodzi Quote
razor275 Posted March 14, 2013 Report Posted March 14, 2013 Ogólnie sporo jest firm zajmujących się tego typu działalnością (wystarczy wrzucić zapytanie w google) Deski te wywożą później na zachód i wykonują z nich różnego rodzaju meble. Tylko patrzcie jakie deski wam później montują, chyba nie muszę tłumaczyć co się stanie jeżeli obiją wam stodołę mokrymi deskami. Quote
troszkin Posted June 20, 2013 Report Posted June 20, 2013 w dzisiejszych czasach to nawe w pysk nie dostaniesz tylko musisz zasluzyc Quote
pawelxy1 Posted June 20, 2013 Report Posted June 20, 2013 A wy co myśleliście że nie opłaci im się to?Każdy mądry człowiek który wie jak zarobić właśnie zajmie się tym iż będzie rozbierał stare budowle z desek i z tych desekwytwarzał będzie albo komuś je sprzeda by ten wytwarzał jakieś antyki lub renował.I jemu nawet gdy przywiezie nowe deski i zamontuje to mu się ten koszt zwróci i wyjdzie dużo na plus;d Quote
Gucio Posted July 4, 2013 Report Posted July 4, 2013 Kiedys tez spotkalem sie z takim ogloszeniem tez bylem mega zdziwony ale ogloszenie bylo dosc rozwiniete koles opisal tam ze wlasnie tak jak mowicie szuka starych desek ze stodoly za sliczne pieniadze oczywiscie w zaleznosci od jakosci im zdrowsze i ladniejsze ale i starsze jednoczesnie dawal ladna kase tyle ze on z przeznaczeniem gdzies do krajow skandynawskich bo ktos sobie wymyslil jakis domek czy altane tego typu i tymi deskami chcial to obic Quote
kubusjettaII Posted February 8, 2018 Report Posted February 8, 2018 Może odświeżę temat. Czy ktoś ma może namiar na jakąś pewną firmę? Może od kogoś zabierali takie deski? Województwo łódzkie... może okolice Częstochowy, Bełchatowa,Łodzi, Wielunia? Stawiam dobrą wódkę... :D Quote
Kuar_pl Posted February 13, 2018 Report Posted February 13, 2018 W sumie bardzo ciekawy temat, jeżeli ktoś będzie wiedział nieco więcej i znajdzie aktualne ogłoszenie to również proszę o informację. Jak widać na rozbiórce można jeszcze zarobić Quote
kubusjettaII Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 Mam koledzy namiar na pewną firmę. Byli, wymierzyli, mają wycenić. Zobaczymy jak będą godni polecenia to dam namiar na Forum... Quote
Recommended Posts