kubusjettaII Posted January 22, 2013 Report Posted January 22, 2013 Duży dziękuję ale do prawdziwego rolnika jeszcze mi brakuje, a z oborą robię podobnie. posiadam taką z kamienia wapiennego blisko domu, którą przerabiam na garaże i jakieś pomieszczenia warsztatowe a za nią buduję nową do której będzie przeniesiony inwentarz i automatycznie odsunięty od domu. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 22, 2013 Report Posted January 22, 2013 Tylko nie otynkuj tego kamienia. Moja tam gdzie kamień nie jest otynkowana. Wygląda super. Co do prawdziwego rolnika pozostanę przy dotychczasowym zdaniu. Quote
kubusjettaII Posted January 22, 2013 Report Posted January 22, 2013 niestety chyba będę zmuszony, ale jedną ścianę (szczytową) z kamieniem gdzie jest wyryty rok budowy zostawię. Quote
VoYtek8 Posted January 23, 2013 Report Posted January 23, 2013 Te obory i stodoły z kamienia są świetne, 15km ode mnie jest taka wieś gdzie wszystkie budynki gospodarcze są tak zbudowane i nie tynkowane. Tam ta wieś ma taki klimat jakby czas się zatrzymał Quote
edek Posted January 24, 2013 Report Posted January 24, 2013 Nom zgadzam się z przedmówcą że w jednym pomieszczeniu nie możesz trzymać bydła i świń...Postaw na trzodę Ja też mam niewielką hodowlę trzody a mi się opłaca ! Liczy się obrót pieniądza w gospodarstwie nawet przy małym zysku...Np. miałem 10 prosiąt i zastanawiałem się co zrobić.. może sprzedać? Ale policzyłem ile dostanę.. - jakieś 1500 - 1800 zł. Aa jednak zostawiłem je na tucz i przyniosły mi 4600 zł. A więc co możesz mieć za 1500 zł. a co za 4600 zł. - tak trzeba kalkulować ! A nie zastanawianie czy się opłaca czy nie Pozdrawiam;) Quote
DuzyGrzegorz Posted January 24, 2013 Report Posted January 24, 2013 W małym zakresie produkcji @edek wykorzystujesz sporo pasz absolutnych co Ci obniża koszty. W tuczu przemysłowym gnojowica to odpad, u Ciebie obornik to doskonały nawóz dzięki któremu mniej kupujesz nawozów sztucznych. Kalkulacje dla takich małych hodowli należy zupełnie inaczej wykonywać. Zgadzam się z Tobą @edek. Quote
VoYtek8 Posted January 24, 2013 Report Posted January 24, 2013 Dokładnie kasa sama nie przyjdzie trzeba kombinować, szukać najlepszego sposobu na zarobek i przy tym żeby się nie narobić jak głupi Quote
Recommended Posts