Jump to content

Recommended Posts

Posted
Duży dziękuję ale do prawdziwego rolnika jeszcze mi brakuje, a z oborą robię podobnie. posiadam taką z kamienia wapiennego blisko domu, którą przerabiam na garaże i jakieś pomieszczenia warsztatowe a za nią buduję nową do której będzie przeniesiony inwentarz i automatycznie odsunięty od domu.
Posted
Te obory i stodoły z kamienia są świetne, 15km ode mnie jest taka wieś gdzie wszystkie budynki gospodarcze są tak zbudowane i nie tynkowane. Tam ta wieś ma taki klimat jakby czas się zatrzymał :)
Posted

Nom zgadzam się z przedmówcą że w jednym pomieszczeniu nie możesz trzymać bydła i świń...

Postaw na trzodę:) Ja też mam niewielką hodowlę trzody a mi się opłaca ! Liczy się obrót pieniądza w gospodarstwie nawet przy małym zysku...

Np. miałem 10 prosiąt i zastanawiałem się co zrobić.. może sprzedać? Ale policzyłem ile dostanę.. - jakieś 1500 - 1800 zł. Aa jednak zostawiłem je na tucz i przyniosły mi 4600 zł. A więc co możesz mieć za 1500 zł. a co za 4600 zł. - tak trzeba kalkulować ! A nie zastanawianie czy się opłaca czy nie :)

Pozdrawiam;)

Posted
W małym zakresie produkcji @edek wykorzystujesz sporo pasz absolutnych co Ci obniża koszty. W tuczu przemysłowym gnojowica to odpad, u Ciebie obornik to doskonały nawóz dzięki któremu mniej kupujesz nawozów sztucznych. Kalkulacje dla takich małych hodowli należy zupełnie inaczej wykonywać. Zgadzam się z Tobą @edek.