Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam wszystkich. Mam pytanie, w przyszłości chciałbym postawić wiatę na maszyny, chce ją postawić przy scianie bocznej stodoły murowanej oczywiście, tylko teraz pojawia sie problem, czy musze mieć pozwolenie na budowe ów wiaty i jakie formalności będe musiał jeszcze załatwiać aby postawić tą wiate?? Z góry dziękuje za odpowiedź :)
Posted

Wszystko zależy od kilku czynników jeżeli jest mniejsza niż 35 metrów kwadratowych to wystarczy tylko zgłoszenie do gminy. Czyli idziesz do gminy i piszesz proste zgłoszenie. Czekasz miesiąc bo musi się uprawomocnić i jak nie zgłoszą sprzeciwu to budujesz. Wiata tez nie może zbliożać się do granic działki bodajże na 4 metry. Jezli ma to być większa wiata to czeka Cie droga taka jakbyś budował stodołe. Czyli projekt, pozwolenie na budowę itp.

U nas kilku rolników robiło manewr, że budowało "suszarnię drewna" suszarnia wyglądała jak wiata ale oficjalnie była suszarnią. Teraz podobno już się nadzór na to czepia.

Posted

Aha, no dobrze, także będe musiał skoczyć do gminy z ojcem( ja jeszcze nie gospodarzę ale w przyszłości będe gospodarzył) i musimy sie jeszcze dokładnie wypytać :)

• 10 months later...
Posted

witam Roland , masz dwa rozwiązania postawienie normalnej wiaty garażowej przy którym w twoim przypadku konieczne jest uzyskanie pozwolenia na budowę, lub alternatywne rozwiązanie, które nie wymaga takiego pozwolenia a tylko zgłoszenie w Gminie lub Starostwie. Podsyłam dwa linki, pierwszy jakie potrzebujesz zgromadzić dokumenty, a w drugim-link do alternatywnego rozwiązania.

1. http://bbrzeski.w.interia.pl/wiata.html

2. http://dascompany.pl/namioty-i-szklarnie/namioty-magazynowe/

Powodzenia w wyborze

• 2 years later...
Posted

Witam wszystkich. Mam pytanie, w przyszłości chciałbym postawić wiatę na maszyny, chce ją postawić przy scianie bocznej stodoły murowanej oczywiście, tylko teraz pojawia sie problem, czy musze mieć pozwolenie na budowe ów wiaty i jakie formalności będe musiał jeszcze załatwiać aby postawić tą wiate?? Z góry dziękuje za odpowiedź :)

Mój mąż dobudowywał w taki sposób garaż, pamiętam że było z tym trochę zamieszania. Na pewno wymagało to zezwolenia na budowę, na taką zgodę czeka się 30 dni, jeśli oczywiście urząd nie wniesie sprzeciwu. Przed samą budową trzeba jeszcze wypełnić parę papierków, na bieżąco uzupełniać dziennik budowy itd.

• 11 months later...
Posted

tyle, że to temat z pne. i przepisy sie zmieniły

Przepisy się nie zmieniły od pne. Jeżeli dobudowujesz i konstrukcja się wspiera na drugim budynku to do tego czy potrzebne jest pozwolenie na budowę czy zgłoszenie brana jest pod uwagę konstrukcja obu budynków. Jeżeli dobudujesz ale konstrukcja budynku dobudowanego nie wspiera się na konstrukcji budynku do którego dobudujesz to do rozpatrywania czy potrzebne jest pozwolenie na budowę czy zgłoszenie bierzesz pod uwagę tylko budynek dobudowywany. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted

Wiesz co wszystko zależy od rodzaju wiaty .Sam na początku przymierzałem się do zrobienia takiej porządnej murowanej wiaty Potem jednak sobie odpuściłem jak zobaczyłem ile jest tych wszystkich papierów, wypełniania pozwoleń. Ogolnie polskie prawo to parodia. Żeby tyle się nabiegać z budową głupiej wiaty na samochód. Jest wiele opcji zamontowania wiaty, która nie wymaga pozwoleń,

Najlepiej zapytaj sie w firmie, która się w tym specjalizuje: http://wlperfect.pl/pl/oferta/zadaszenia. Powinni Ci doradzić jaką wiatę postawic.