Roland Posted January 6, 2013 Report Posted January 6, 2013 Witam wszystkich. Mam pytanie, w przyszłości chciałbym postawić wiatę na maszyny, chce ją postawić przy scianie bocznej stodoły murowanej oczywiście, tylko teraz pojawia sie problem, czy musze mieć pozwolenie na budowe ów wiaty i jakie formalności będe musiał jeszcze załatwiać aby postawić tą wiate?? Z góry dziękuje za odpowiedź Quote
Kropacz Posted January 6, 2013 Report Posted January 6, 2013 Wszystko zależy od kilku czynników jeżeli jest mniejsza niż 35 metrów kwadratowych to wystarczy tylko zgłoszenie do gminy. Czyli idziesz do gminy i piszesz proste zgłoszenie. Czekasz miesiąc bo musi się uprawomocnić i jak nie zgłoszą sprzeciwu to budujesz. Wiata tez nie może zbliożać się do granic działki bodajże na 4 metry. Jezli ma to być większa wiata to czeka Cie droga taka jakbyś budował stodołe. Czyli projekt, pozwolenie na budowę itp. U nas kilku rolników robiło manewr, że budowało "suszarnię drewna" suszarnia wyglądała jak wiata ale oficjalnie była suszarnią. Teraz podobno już się nadzór na to czepia. Quote
Roland Posted January 6, 2013 Author Report Posted January 6, 2013 Aha, no dobrze, także będe musiał skoczyć do gminy z ojcem( ja jeszcze nie gospodarzę ale w przyszłości będe gospodarzył) i musimy sie jeszcze dokładnie wypytać Quote
Kropacz Posted January 6, 2013 Report Posted January 6, 2013 Dokładnie najlepiej tak jak piszesz podskoczyć do gminy. Bo gadałem z bratem co ostatnio coś podobnego robił. Wszystko też zalezy jak gmina ma zinwentaryzowane budynki. Quote
stalwin28 Posted January 10, 2013 Report Posted January 10, 2013 Formalnych opcji jest bardzo dużo, trzeba dobrze się wypytać o wszystko. Wiem, że nawet wiatę 10x20 m można postawić bez niektórych zezwoleń. Quote
pauuula87 Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 witam Roland , masz dwa rozwiązania postawienie normalnej wiaty garażowej przy którym w twoim przypadku konieczne jest uzyskanie pozwolenia na budowę, lub alternatywne rozwiązanie, które nie wymaga takiego pozwolenia a tylko zgłoszenie w Gminie lub Starostwie. Podsyłam dwa linki, pierwszy jakie potrzebujesz zgromadzić dokumenty, a w drugim-link do alternatywnego rozwiązania. 1. http://bbrzeski.w.interia.pl/wiata.html2. http://dascompany.pl/namioty-i-szklarnie/namioty-magazynowe/ Powodzenia w wyborze Quote
Zofia123 Posted March 11, 2016 Report Posted March 11, 2016 Witam wszystkich. Mam pytanie, w przyszłości chciałbym postawić wiatę na maszyny, chce ją postawić przy scianie bocznej stodoły murowanej oczywiście, tylko teraz pojawia sie problem, czy musze mieć pozwolenie na budowe ów wiaty i jakie formalności będe musiał jeszcze załatwiać aby postawić tą wiate?? Z góry dziękuje za odpowiedź Mój mąż dobudowywał w taki sposób garaż, pamiętam że było z tym trochę zamieszania. Na pewno wymagało to zezwolenia na budowę, na taką zgodę czeka się 30 dni, jeśli oczywiście urząd nie wniesie sprzeciwu. Przed samą budową trzeba jeszcze wypełnić parę papierków, na bieżąco uzupełniać dziennik budowy itd. Quote
Vademecum Posted March 11, 2016 Report Posted March 11, 2016 tyle, że to temat z pne. i przepisy sie zmieniły Quote
Tuzon Posted February 17, 2017 Report Posted February 17, 2017 Sorry, że odgrzewam ale na wiosnę będę chciał postawić wiatę samochodową. Czy coś się zmieniło w tej sprawie? Czy trzeba to gdzieś zgłaszać? Quote
DuzyGrzegorz Posted February 17, 2017 Report Posted February 17, 2017 tyle, że to temat z pne. i przepisy sie zmieniłyPrzepisy się nie zmieniły od pne. Jeżeli dobudowujesz i konstrukcja się wspiera na drugim budynku to do tego czy potrzebne jest pozwolenie na budowę czy zgłoszenie brana jest pod uwagę konstrukcja obu budynków. Jeżeli dobudujesz ale konstrukcja budynku dobudowanego nie wspiera się na konstrukcji budynku do którego dobudujesz to do rozpatrywania czy potrzebne jest pozwolenie na budowę czy zgłoszenie bierzesz pod uwagę tylko budynek dobudowywany. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
bartek12 Posted February 24, 2017 Report Posted February 24, 2017 Wiesz co wszystko zależy od rodzaju wiaty .Sam na początku przymierzałem się do zrobienia takiej porządnej murowanej wiaty Potem jednak sobie odpuściłem jak zobaczyłem ile jest tych wszystkich papierów, wypełniania pozwoleń. Ogolnie polskie prawo to parodia. Żeby tyle się nabiegać z budową głupiej wiaty na samochód. Jest wiele opcji zamontowania wiaty, która nie wymaga pozwoleń,Najlepiej zapytaj sie w firmie, która się w tym specjalizuje: http://wlperfect.pl/pl/oferta/zadaszenia. Powinni Ci doradzić jaką wiatę postawic. Quote
Recommended Posts