kriss_222 Posted January 7, 2013 Report Posted January 7, 2013 Witam, chciałbym się dowiedzieć za ile waszym zdaniem mogę sprzedać ziemię. opiszę trochę. działka przy drodze powiatowej, około 11 km od morza ( drogą, w linii prostej około 6 ), 1,5 km od jeziora, działka ma status działki siedliskowej. ma dostęp do energii, wody, dla działki nie ma projektu zagospodarowania przeszczennego. Chodzi mi tylko o cenę orientacyjną za m2, wiadomo że takie pytanie do rzeczoznawcy. Ale może ktoś jest zorientowany w temacie. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 7, 2013 Report Posted January 7, 2013 Najpierw sprawdź co jest w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy. Taki dokument jest w gminie. Bez tej informacji i opisu tego co jest w sąsiedztwie to nie jest możliwa wycena. Quote
kriss_222 Posted January 7, 2013 Author Report Posted January 7, 2013 w sąsiedzctwie po jednej stronie dom meszkalny, po drugiej trwała łąka. dla tej działki nie ma zadnych planów zagospodarowania, Quote
DuzyGrzegorz Posted January 7, 2013 Report Posted January 7, 2013 Ale jest studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego. Co tam jest dla tej działki? Napisz coś więcej o sąsiedztwie, to jest o nieruchomościach które mogą oddziaływać na tę nieruchomość, nawet jeżeli tylko pod względem krajobrazowym. Jak daleko jest do mediów i usług (sklep, szkoła itd.). Quote
kriss_222 Posted January 7, 2013 Author Report Posted January 7, 2013 o TYm studium niepowiem nic, bo niewiem. do gminy nie mam czasu iść bo na jtro rano muszę być zorjętowany. sklep około 200 m może mniej. szkoła. podstawowa około 3-4 km. większe miasto 30, mniejsze około 25. jakż jest to wiś rewelacji nie ma jeśli chodzi o usługi. po sąsiedzku jeden sąsiad, na przeciwko troche z bku drugi. co do nieruchomości nic raczej nie może oddziałowywać. działka przy drodze powiatowej. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 7, 2013 Report Posted January 7, 2013 Bez tej wiedzy ze studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego to trochę jak błądzenie we mgle. Jak jest rekreacja bądź mieszkaniówka to możesz wziąć po 60 zł/m2, jak zabudowa zagrodowa lub uprawy rolne to 20 zł/m2. Mogą też być zapisane jakieś ograniczenia (np. strefa ochronna terenu przeznaczonego w przyszłości pod fermę wiatrową bądź przekaźnik sieci komórkowej, albo projektowanego zakładu przerobu śmieci). Jeżeli działka ma głębokość od drogi większą niż 60-75 m to dalszą powierzchnię a zakresie do 100 m od drogi licz 75% ceny podstawowej, a jeszcze dalej połowę. Zakładam, że grunt jest klasy co najwyżej IV. To że są zagrody nie oznacza, że jest zabudowa zagrodowa. Może być kilka sposobów użytkowania zwłaszcza wolnych nieruchomości.Ceny się porównuje z transakcji na podstawie aktów notarialnych biorąc pod uwagę walory nieruchomości porównawczej i transakcyjnej. Od kilku lat tym się już nie zajmuję. Quote
kriss_222 Posted January 7, 2013 Author Report Posted January 7, 2013 Dzienki, mniej więcej, te informacje sie przydadzą. myśle że ustale pomiędzy 40 a 50 zł. jeszcze porównam z innymi działkami z regionu. Quote
kriss_222 Posted April 15, 2013 Author Report Posted April 15, 2013 Grzegorz, tu pytanie do Ciebie, jako rzeczoznawcy po fachu. Jakie są koszty wyceny nieruchomości, chodzi o działkę o której mowa, dodatkowo wycena wykonana przez biegłego sądowego. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 15, 2013 Report Posted April 15, 2013 Koszty są spore, ok. 1200 - 1500 zł. Tylko do czego Ci ta wycena? Sam jak się rozeznasz i popytasz kto co i za ile sprzedał/kupił to lepiej wycenisz niż najlepszy rzeczoznawca. A lepiej dlatego, że Ty tę działkę i warunki lokalne znasz lepiej niż nawet pięciu rzeczoznawców. Wyceny przez rzeczoznawców robi się prawie wyłącznie do transakcji tzw. ułomnych, gdzie jest tylko jedna strona, np do zabezpieczenia hipotecznego lub wywłaszczenia (urząd żeby miał podkładkę że odszkodowanie nie jest za niskie). Biegły sądowy wykonuje opinie tylko i wyłącznie na potrzeby sądu. Pozdrowienia! Quote
kriss_222 Posted April 15, 2013 Author Report Posted April 15, 2013 kródko mówiąc, a no po to, że ktos na mojej działce postawił dom, teraz nie chce tej działki kupić, tylko darmo. Sprawa w sądzie jest i bedzie wycena, i tak z ciekawości mnie interesuje ile będzie go to kosztować, z tego co juz wiem zaliczka na biegłego do wyceny to 1500 zł. sam wiesz jak to jest z głupkami. ja mu powiedziałem aby dał 45 zł/m2, a on nawet nie chce dać 5 tys za całosc .. Quote
ekojaja Posted April 15, 2013 Report Posted April 15, 2013 ale jak mu się udało postawić dom na twojej działce>>?? Wiedziałeś o tym>>?? Quote
Tofik Posted April 15, 2013 Report Posted April 15, 2013 dobre pytanie eko jak niby gosc mogl postawiac dom na czyjejs dzialce przeciez na budowe musial miec pozwolenie (chyba ze nie mial) wtedy to samowola budowlana wiec podlega rozbiorce:) Quote
DuzyGrzegorz Posted April 15, 2013 Report Posted April 15, 2013 O co jest sprawa i czy w sygnaturze czy jest "C" czy "Ns"? Chodzi mi dokładnie co jest wpisane. Możesz sprawdzić np. na wezwaniu. Czy Ty tę sprawę wnosiłeś do sądu? Od tego będą zależały niuanse wyceny. Quote
kriss_222 Posted April 15, 2013 Author Report Posted April 15, 2013 sprawę wniusł powód, ja jako pozwany. na wezwaniu nie będzie bo złożony został pozew o wymuzenie przekazania własności, ale na wstępie zmienił powudstwo, człowiek miesza. co do pozwolenia, ja wiedziałem że się buduje, ale za czasów kiedy zaczoł się budować jeszcze nie było to moja własnością, a z tego co sie dowiedziałem w użędach to podpisał, że jest to jego i dla tego dostał pozwolenie. i jak sie dowiadywalem to gmina na starostwo, a starostwo na gminę. Quote
kriss_222 Posted April 16, 2013 Author Report Posted April 16, 2013 Sprowdziłem w sygnaturze jest ,,XII C" Quote
DuzyGrzegorz Posted April 16, 2013 Report Posted April 16, 2013 Czyli sprawa jest przeciwko Tobie, tak wynika z sygnatury sprawy. Jak nie minęło 10 lat jak dostał pozwolenie to można go zaczepić za posługiwanie się sfałszowanym dokumentem (za samo sfałszowanie przedawnienie jest 5 lat). Zasada prawa rzymskiego stosowana również w polskim prawie głosi, że właścicielem wszystkich naniesień na gruncie jest jego właściciel, co nie oznacza, że ten kto wybudował naniesienia niema wobec Ciebie roszczenia.Jak coś to pisz. I sprawdź dokładnie o co jest sprawa. Wycena jest tu bardzo ważna, gdyż sąd może Ciebie zobowiązać do sprzedaży jeżeli wartość naniesień znacznie przekracza wartość gruntu. Pozdrowienia! Quote
kriss_222 Posted April 16, 2013 Author Report Posted April 16, 2013 masz rację, nie chcąc być chamem od razu zaproponowałem ugodę, oby zapłacił mi za ziemię, i spokój. Nie chce się dorabiać czyjimś portwelem, tylko sprzedać co moje. tylko ten kretyn chce darmo wyrwać. ja w odpowiedzi na pismo z sądu jako strona oskarżona, zaznaczyłem że w przypadku kwestniowania mojej ceny, niech sąd powoła biegłego do wyceny na oszt powoda. a jak będzie dalej tak mi utrudniał zycie, wtedy ja mu założe sprawę, a mam na niego naprawdę sporo ,,grzeszków" które popełnił.ps, lokalizacja jest juz opisana więc niebede pisał, zawołałem 45 zł m/2 plus w tej cenie ujęte bezumowne korzystanie z gruntu, oraz to że ja płace podatki za ziemie z której n korzysta. Quote
Recommended Posts