beti72 Posted January 7, 2013 Report Posted January 7, 2013 Witam. Słyszałam że jest sposób na "harłacenie" tak to nazywamy a objawia się to tym iż cielak mimo tego że zjada wszystko co się mu poda i ma dostęp do picia to jest mały i chudy.Cielęta we wczesnym okresie życia przeszły długo trwałą biegunkę,leczoną przez różnych lekarzy . Dodam iż bydło było odrobaczane. Czy podanie żelaza przyniesie jakiś skutek ,a jeżeli tak to w jakiej formie podać to żelazo? Mizerny wygląd cieląt a nie żadna "Anemia cieląt - jak temu zaradzić? ":-/ Nie wiem czemu wyskoczył temat ANEMII:shy: Reszta wątku jest ok. Może ktoś wie jak poprawić ich wygląd i czym ? Pomocy Quote
viali23 Posted January 28, 2013 Report Posted January 28, 2013 Witam, z tego co piszesz problemem jest złożony więc i jego rozwiązanie nie jest jednoetapowe:1 Czy cielęta wypijają siarę czy są np od razu na mlekopan?2 Biegunki wyniszczają więc trzeba prowadzić ich profilaktykę, uwaga na pierwotniaki na które żadne zastrzyki nie działają stąd moze problemy z leczeniem-porozmawiaj z lek. wetem.3 Od 10 dnia witaminy dla cieląt - porozmawiaj z lek. wetem. bo te w necie kupowane to szajs, połowa to piach4 Odrobaczanie ale nie za szybko 3-4 miesiąc5 Witaminy wzrostowe w zastrzykach -porozmawiaj z lek. wetem6 Zywienie odpowiednie - nie wolno cielakom dawac kartofli itp bo bedzie je sadzić, tylko siano słoma woda/mleko koncentrat-popularnie tzw CJ, trochę ospy i potem z wiekiem stopniowo zmieniaćJAK TO WSZYSTKO WPROWADZISZ TO NIE MA SIŁY CIELAKI MAJA BŁYSZCZEĆ!! Quote
beti72 Posted January 29, 2013 Author Report Posted January 29, 2013 Dziękuję bardzo za odpowiedz Co do karmienia to karmione są jak należy ,prawdą jest też to iz miały one w wczesnym okresie życia silną biegunkę No i od tamtej pory na wiosnę będzie rok .Cielaczki jedzą ale wyglądają nie ciekawie. Będę musiała poszukać jakiegoś specyfiku u weterynarza.Postanowiłam napisać tu na forum myśląc że może ktoś już ma pewniaka na takie problemy. Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam Quote
malyrolnik Posted February 3, 2013 Report Posted February 3, 2013 Są tez specjalne witaminy, które dodaje się do wody. Poprawiają one kondycję, wygląd i apetyt bydła. Quote
muzyk Posted February 3, 2013 Report Posted February 3, 2013 Najlepsze są mamki nigdy nie miałem problemu z cielętami.Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts