Jump to content

Recommended Posts

• Replies 114
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted
Ja na kombajnach sie nie znam, nie mam to sie nie będe wypowiadał, ale agregat możesz kupić jakiś stary używany w nich i tak ramy są niezniszczalne, ewentualnie możesz wymienić zęby albo same redliczki i będziesz śmigał jak nowym, kosiarka to raczej nowa bo stara to jakaś zajeżdżona może być, a siewnik moze na początek jakiś tańszy kupisz poznaniaka albo dwa konne połączone ze sobą i przerobione do ciągnika, znajomy ma taki ciąga go ursusem c360 i nie ma z nim zadnych problemów, wiem że to troche lipny pomysł ale na początek zawsze dobry.
Posted

Doradzilbym ci 2albo 3 wybierz sam przygotuj kase i mozesz jechac hehe.

Przemi, zobacz jeszcze raz te agregaty i brony talerzowe :

1. allegro.pl/agregat-uprawowy-dociskowy-firmy-dziekan-oryginal-i2914436271.html

2. allegro.pl/brona-talerzowa-talerzowka-nowa-i2922533576.html

3 .allegro.pl/agregat-uprawowy-z-walkiem-z-przodu-herkules-i2923168366.html

4. allegro.pl/brona-talerzowa-talerzowka-brony-talerzowe-i2934801716.html

Nie wiem, który wybrać. Im więcej się dowiaduję, tym większe mam wątpliwości. Muszę kupić taki, który będzie uniwersalny. Jeśli ktoś z Was może mi również doradzić, to bardzo proszę. Te modele wydają się być najodpowiedniejsze. Proszę tylko o krótki uzasadnienie dlaczego ten a nie inny. :)

Posted

teraz jak piszesz masz ugory to jakiś talerz mógłby się przydać ale później raczej będzie ci potrzebny do uprawy

chyba że możesz sobie pozwolić na zakup uprawowego i samej brony talerzowej z możliwością przepinania wału strunowego z uprawowego.

jak byś to brał od jednego producenta to może by kompatybilne było jedno z drugim a przy okazji jakiś większy upust mógłbyś negocjować

Posted
Wały strunowe slużą do kruszenia brył ziemi i częściowego zagęszczenia. Często też ustawia się na nich głębokość pracy agregatu. Na lekkie ziemie polecam Ci agregat z wałem zagęszczającym z tyłu, nie będzie tak przesychała ziemia.
Posted

A która lepsza jest z tych dwóch bron, biorąc pod uwagę, że najpierw to ugór muszę zabronować ?

1. allegro.pl/brona-talerzowa-talerzowka-nowa-i2922533576.html

2. allegro.pl/brona-talerzowa-talerzowka-brony-talerzowe-i2934801716.html

Posted
no jeżeli wybrałeś 2,8 m ,wybór należy do ciebie ale osobiście bym polecił szer.2.40,uwierz mam dobrą 60-tke i agregat dziekan 2.40 -daje rade ,ale przedtem miałem 2.70 bomet (oczywiście szer.robocza) było za ciężko-pozdrawiam
Posted

Panowie,

idzie mi o to, co by ciągnik nie dostał za bardzo. Zatem wybieram bronę 2,40. Dziękuję i zapraszam do dalszej dyskusji. Jeśli macie jakieś ciekawe propozycje i pomysły, chętnie ich wysłucham :)

Posted
racja, lepiej kup 2,40 to ciągnika tak nie będziesz katował. Na mniejszej bronie lepsza regulacja i wygodniejsza jazda, z większą zrobisz szybciej ale nie wiem czy taniej bo szybko trzeba będzie ciągnik naprawiać.
Posted
Dowiedziałem się, że brona nr 2 zostawia za sobą w środku cienki ślad pomiędzy wałkami talerzy. Rozmawiałem z producentem. Zatem chyba lepsza jest brona nr 1.
Posted
Może wał strunowy w tym momencie nie dociska się dokładnie do podłoża i coś tam jest niedopracowane ... nie wiem, ale przedstawiciel polecał mi ten pierwszy. Jeszcze jakby ktoś miał "Orkan 2" do sprzedania w jakimś dobrym stanie, to może też bym się skusił :) Ogólnie muszę kupić sprzęt do ciągnika i jak macie coś na zbyciu, co może mi się przydać, to śmiało :)