Jump to content

Recommended Posts

• Replies 114
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Obejrzyjcie to :

youtube.com/watch?v=RXswdJ0ZHOU

Gość orze 5 skibowym pługiem ciągnikiem 360 .

Są tacy, co to 6 skibowym pługiem orzą.

youtube.com/watch?NR=1&v=i7y18Jk-_GE&feature=fvwp

Powiem tylko, że u mnie jest płaski teren i nie ma żadnych górek i pagórków.

Posted
tak ale zauważ że to nie jest głęboka orka tyko płytka podorywka która ma na celu zerwaniu wierzchniej warstwy ziemi. takie pługi podorywkowe nie są rzadkością i będą miały więcej skib ale zwróć uwagę na to że są one mniejsze.
Posted
panowie nie róbcie wody z mózgu 6 skibowym orzą,orzą czy podorują bo to cholerna różnica podorywka 6-10 cm,orka 15-25cm,tam jest pokazana podorywka 5x25=125szer. natomiast orka 3x35=115cm przy czym co najmniej 2x głębiej -to tyle ,wystarczy trochę logiki-pozdrawiam
Posted

tak ale zauważ że to nie jest głęboka orka tyko płytka podorywka która ma na celu zerwaniu wierzchniej warstwy ziemi. takie pługi podorywkowe nie są rzadkością i będą miały więcej skib ale zwróć uwagę na to że są one mniejsze.

henryk czytasz uważnie??

źle zacytowałem sorry.

Posted
Dochodzę do wniosku, że w moim przypadku będzie lepiej jeśli zaoram pole głęboko - prawie całą warstwę humusu. Z całą pewnością pługiem dwu skibowym obrotowym. Jeszcze mam tylko wątpliwości co do łopat pługa, czy lepszą są w tym przypadku długie i wąskie, czy inne ? Widziałem sporo takich pługów z czego większość to lemken.
Posted
na tema lemkena już tu pisałem-naprawdę polecam,zaorałem kiedyś łąkę pługiem lemken 2 skibowym z przedpłużkami to sąsiad stwierdził że: (cyt.) gdybym nie wiedział że tu była łąka to bym nie uwierzył.rok prod. mojego lemken jest 1972-pozdrawiam i życzę wytrwałości
Posted

cena zachęcająca, lekki na ramie, odkładnie duże regulowane,obrót mechaniczny,wymalowany nie wiadomo ile przerobił, ale zwróć uwagę na to że spawany jest nad lemieszami odkładnie były powycierane (powspawywane blachy) trzeba by się dowiedzieć jaki model i w jakiej cenie są nowe takie odkładnie. może warto by było?

Posted
Czy to duża wada, czy można takim pługiem pracować normalnie ? Bo jeśli nie będzie żadnego dyskomfortu pracy, a pług dobrze będzie odkładał ziemię, to chyba nic nie stoi na przeszkodzie by go kupić. Powiedz mi, czy Ty byś go kupił i dlaczego ? :)
Posted
kiedyś teść kupił też lemkena opala 120 4 skiby, z takimi spawanymi odkładniami, sezon przerobił ale musiał zmieniać, czy bym kupił zaryzykował bym jak wcześniej pisałem byłem za 3 skibowym ale wyjaśnienia że dwie skiby szersze itd mnie przekonują i spróbowałbym.
Posted
No o tak to cena dobra, wizualnie też jest ok, tylko pomalowany i nie widać po nim czy był bardzo zniszczony. Jak byś miał chwilkę czasu to może poszukaj na allegro jeszcze podobnych do tego pługa i porównaj ceny, przy ogledzinach pługa zwróć uwagę czy nie jest tam nic zaspawanie jak to już powyżej było wspominane. Jak są spawy to spora wada bo po dłuższym okresie pracy spawy popękają na 100% i pług do naprawy.
Posted
No tak piszę o ramie, wiadomo że musi być prosta ,ale widziałem już popękane które były spawane, znajomy kupił taki pług bo taniej było i teraz cały czas poprawia spaw. Z odkładnią nie ma problemu bo możesz kupić i po problemie
Posted

Odkładnie można wymieniać jak jest pewność że tym pługiem będziesz robił. jak się nie sprawdzi(choć nie wiem za bardzo co by to miało znaczyć) i miał iść znów na sprzedasz to stracisz na wymianie bo nie dostaniesz za niego tyle co koszt zakupu plus koszt odkładni.

Nie wiem czy nie lepiej szukać jakiegoś mniej zużytego który jakiś czas pójdzie bez wkładu.

W tym dospawane nakładki mogą wiele nie wytrzymać jeśli jest to przyspawana byle jaka blacha.