Jump to content

Recommended Posts

• Replies 85
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
Od ustawienia w dużej mierze, prędkości bębna młucącego, wiatru wiejni itp. kombajn najczęściej gubi ziarno na pochyłościach i z tym bizony mają najwięcej problemu ale na równym podłożu jest ok, bardzo dużo zależy od operatora a jeśli taki ma spore doświadczenie to ubytki w ziarnie są znikome ;) za te pieniążki pomyślał bym już o jakimś rekordzie ;) pozdrawiam
Posted
Ja kupilem pieknego bizonka z 84r za 30tys z kabina i bardzo dobrze zadbany w tym roku kosilem nim 1rok i chodzil bardzo dobrze . A co do tego ze niby mie zbiera ziarno i gubi czesci to jais zart chyba .
Posted
Rozumiem, ale mnie interesuje żywotność sprzętu i jego niezawodność. Jak wygląda to najmniej ważne :). Części są tanie do Bizona i każdy go potrafi naprawić, a to ważne. Jednak mój absolutny brak doświadczenia w tym temacie sprawia, że pytam się Was, bo wiecie i mieliście już sporo maszyn. Mam 15 ha. Wiem, że Bizon wystarczy, ale jeśli będę chciał świadczyć usługi ? Powiedzcie mi jak jest z rekordem ? Jakie ma wady ?
Posted
Suchaj jak juz znajdziesz jakiegos rekordzika zabiez jakas osobe ktora zna sie na tych sprzetach.co do rokerda to tylko ceny czesci beda troche drosze po za tym nic wiecej polecam ci rekorda bo sam mialem kupic ale gosciu sie odmyslil.bedziesz dokupywal ziemie.
Posted
Tu nie chodzi o wygląd bo to nie samochód :-P. Jeśli chodzi o awaryjność to zależy od stanu zakupionego sprzetu, a w późniejszym czasie od doświadczenia operatora. Rekord ma przedewszystkim większą wydajność ;-). Popieram @Przemi998 że jeśli chodzi o gubienie to jest przesąd moim zdaniem ;-).
Posted
moim zdaniem jeśli chodzi o usługi nadaje się każdy czy to z056 czy z058, claas czy jakikolwiek inny, wiadomą rzeczą jest że stan zakupionego sprzętu wnosi dużo, rekord ja sugeruje Przemi będzie młodszy, ale wiem że one miały problemy np. z chłodzeniem. z056 jest starszą maszyną ale w/g mnie mniej awaryjną jeśli chodzi o jednostkę napędzającą, a wiadomo że podzespoły robocze może mieć mniej lub bardziej wyeksplatowane w zależności od użytkowania i to samo może być z młodszymi. kosiłem kilkoma i to nie ma reguły.
Posted

do takiej kwoty to dominatora ładnego można trafić.

Ale dominator jak coś się zepsuje' date=' to koszta są duże. Tak słyszałem. Co najczęściej się psuje w dominatorach ?

[hr']

No pewnie' date=' a czemu Twoim zdaniem miał by się nie nadawać?? ;-)

[/quote']

Gdzieś na jakimś forum czytałem, że na usługi się nie nadaje ... Dlatego wolę zapytać :)

Posted
No i gdyby porównać Rekorda i Dominatora - oba w tej samej cenie, to który będzie lepszy pod względem bezawaryjności, kosztów utrzymania i łatwości ewentualnej naprawy ? Jakie oba te kombajny mają słabe punkty ?
Posted

A jak się kształtują ceny za za wynajem kombajnu ? mtg czy za ha ? ile ?

Z tym Dominatorem, to jest tak, że jak się trafi na dobry okaz, to można pracować i pracować, ale jak kombajn będzie zaniedbany, to skarbonka ... Przy Bizonie Rekordzie i przy każdym pewnie jest tak samo, ale tu Kubus zwrócił uwagę na żywotność tych części. Które zatem są bardziej wytrzymałe ? Rekorda, czy Dominatora ?