Mars9 Posted January 10, 2013 Author Report Posted January 10, 2013 [attachment=198][attachment=199][attachment=200] Quote
Przemi998 Posted January 10, 2013 Report Posted January 10, 2013 Jak bym mial wybierac z tych trzech wybralbym tego pierwszego. A rekorda masz jakiegos na oku?. Quote
Mars9 Posted January 10, 2013 Author Report Posted January 10, 2013 [attachment=201][attachment=202] Quote
Przemi998 Posted January 10, 2013 Report Posted January 10, 2013 To nie sa rekordy z ktorego roku pochodza?? I ile kosztuja?? Tego na tym pierwszym zdjeciu to ja takiego mam podobnego Quote
Mars9 Posted January 10, 2013 Author Report Posted January 10, 2013 http://allegro.pl/kombajn-bizon-z-056-i2917210223.htmla ten ? Quote
Przemi998 Posted January 10, 2013 Report Posted January 10, 2013 Tez nie rekordy wychodzily zazwyczaj pomaranczowe i niebieskie. Wpisz bizon rekord. Te co mi pokazales to zo 56.Bym ci pokazal ale siedze na komie no i ci nie pokaze Quote
Mars9 Posted January 10, 2013 Author Report Posted January 10, 2013 http://allegro.pl/bizon-rekord-gotowy-do-sezonu-i2931962475.htmla ten ? Quote
Przemi998 Posted January 10, 2013 Report Posted January 10, 2013 Oto chodzilo to jest wlasnie rekord. Quote
Mars9 Posted January 10, 2013 Author Report Posted January 10, 2013 To powiedz teraz, czym różnią się te dwa kombajny - Rekord i Dominator - ten którego Ty byś wybrał ? Quote
Przemi998 Posted January 10, 2013 Report Posted January 10, 2013 Czym sie roznia tym ze dominatora sa drosze czesci dobre jest to ze jest wiekszy komfort i chyba wiekszy heder. Na poczatek wzialbym rekorda jak na twoje ha jakbys juz mial z 80ha to wtedy pomyslalbym o dominatorze. Ale to jest tylko moja porada rob jak chcesz twoja decyzja, Quote
Mars9 Posted January 10, 2013 Author Report Posted January 10, 2013 Ale czy Rekordem bedę mógł również świadczyć skutecznie usługi ? Quote
Mars9 Posted January 10, 2013 Author Report Posted January 10, 2013 A powiedz mi jaką on ma pojemność zebranego ziarna i co ile trzeba go opróżniać ? Quote
Przemi998 Posted January 10, 2013 Report Posted January 10, 2013 Wchodzi w nie go 2,5-3tony zboza a oproznia sie jak kogut bedzie sie palil zreszta mozna sprawdzac podczas koszenia bo za toba masz szybke i widac tam ile jest zboza. Quote
kubusjettaII Posted January 10, 2013 Report Posted January 10, 2013 zgadza się komfort jak juz napisałem nieporównywalny, ja akurat mam do czynienia z dominem 98sl czyli z hydrostatemyale to już trochę wyższe kwoty wchodzą w grę. Quote
kubusjettaII Posted January 10, 2013 Report Posted January 10, 2013 zgadza się znalazłem podobnego http://otomoto.pl/claas-dominator-98sl-classic-A228191.html Quote
Mars9 Posted January 10, 2013 Author Report Posted January 10, 2013 zgadza się komfort jak juz napisałem nieporównywalny' date=' ja akurat mam do czynienia z dominem 98sl czyli z hydrostatemyale to już trochę wyższe kwoty wchodzą w grę.[/quote']Hydromat - ten z pierwszego zdjęcia gość chce 40 tys. On jest z 1984 roku. Quote
Przemi998 Posted January 10, 2013 Report Posted January 10, 2013 No to juz jest niezla maszyna a cena tez ladna. Quote
kubusjettaII Posted January 10, 2013 Report Posted January 10, 2013 hydrostat chyba?ale jeździłem też z056, rekordem i mercatorem i znam te maszyny Quote
kubusjettaII Posted January 10, 2013 Report Posted January 10, 2013 allegro.pl/claas-dominator-66-i2906822260.htmlotomoto.pl/rekord-A250115.htmlobiektywnie polski ma na pewno szerszy heder, el rozłączaną sieczkarnię i hydraulicznie wysuwaną rurę to dla pokazania wam że nie obstaje twardo przy niemieckim i nie zawsze claas lub droższy znaczy lepszya nawiasem ten rekord całkiem ładny jak dla mnie. i ma klimę!!!!! Quote
muzyk Posted January 10, 2013 Report Posted January 10, 2013 Sąsiad ma z 056 to leci z niego jak dziurawego worka a cudował z nim i jak był złom tak jest a części to jakość- tragedia. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 11, 2013 Report Posted January 11, 2013 Moim skromnym zdaniem @muzyk ma rację. Każdy kombajn może być dobrze utrzymany lub nie. Nie posiadam Bizona i nigdy go nie miałem. Kupując części do swojego MF-307 w składnicy zwróciłem uwagę jakie części kupują do Bizona. Odniosłem wrażenie, że większość części to są nie te które się zużywają, lecz te które zakończyły swój żywot w wyniku awarii. Zwróciłem uwagę też, że odpowiedniki Bizona w stosunku do mojego małego MF-a są o rozmiar mniejsze. Przykładem niech tu będzie wariator. MF-307 waży 4,5 t a oś wariatora ma 20 mm, w znacznie cięższym Bizonie ta oś ma 16 mm, lub pas młocarni który w małym MF jest szerszy niż w Bizonie. Tak jest praktycznie ze wszystkimi osiami i wałami łącznie z młocarnią i odrzutnikiem. Mniejsze średnice wałów to mniejsze łożyska, a więc i mniej wytrzymałe. Ja swój kombajn zaraz po kupnie rozebrałem prawie do ostatniej śrubki i wymieniłem wszystkie zużyte części. Łożysko młocarni było dobre podobnie jak łożyska odrzutnika, a były oryginalne. To co wymieniłem to tylko część łożysk, łańcuchy wraz z kołami i dwa lub trzy paski, żadnych wałów, kół pasowych, mocowań podsiewacza itp.. Pozostawiłem też pas młocarni z nabitą datą produkcji marzec 1974! Bizon powstał jako powiększenie znacznie mniejszego NH, a później jeszcze raz został powiększony. Bizon to mimo wszystko dobry kombajn, ale jego cena na rynku w stosunku do innych jest wysoka, wystarczy porównać z podobnej "półki" z Fortschrittem lub MF. Części są dostępne to prawda, jednak potrzeba dostępu do części marek zachodnich jest znacznie mniejsza i nie można jej porównywać do Bizona, a co za tym idzie ta dostępność nie może być elementem porównawczym przy wyborze maszyny.Kupując kombajn chciałem kupić koniecznie Bizona bo jestem fanem tej marki, jednak szwagier mechanik mi powiedział: "Pomogę ci w naprawie każdej maszyny z wyjątkiem Bizona". I z zakupu Bizona musiałem (niestety?) zrezygnować. Quote
Mars9 Posted January 11, 2013 Author Report Posted January 11, 2013 hydrostat chyba?ale jeździłem też z056' date=' rekordem i mercatorem i znam te maszyny [/quote']No to którego polecasz z tych, którymi jeździłeś ? Tylko w cenie ok. 50 tys. Quote
Mars9 Posted January 11, 2013 Author Report Posted January 11, 2013 DuzyGrzegorz - tu masz rację. Znajomy ostatnio wyjechał w pole Bizonem i urwał oś ... Koledzy poszli i w kilka godzin naprawili. Jednak cieńsza oś, to jej krótsza żywotność. To są własnie rzeczy, o jakie najbardziej mi chodzi w wyborze kombajnu. Jestem wielkim fanem nie tylko Bizona, ale wszystkich polskich maszyn. Uważam, że zachodnie dawno się rozlecą, a polskie nadal będą pracowały Przy czym to dotyczy sprzętów do roku 1985. Potem bywało różnie. Czy mieliście jakieś doświadczenia z wymianą mechaniki w kombajnach ? Chodzi mi własnie o osie, przeguby, i elementy narażone na szybkie zużycie ? Jak sprawują się pompy ? Pytam o Dominatora, do którego coraz bardziej się skłaniam A może istnieje coś takiego jak Bizon wzmocniony ? Z grubszymi osiami ? Przyznam,że przeraża mnie trochę myśl, że podczas pracy urywa mi się oś a to wydaje się być największą bolączką Bizona Jeszcze jedno - podejście do sprzętów mam takie : ma działać i nie ważne jak wygląda dla przykładu powiem, że mam telefon - 10 - letnią nokie i nie mam zamiaru jej zmieniać, bo mimo, że nie widać już cyferek do wybierania numerów, to telefon działa i takiego szukam kombajnu Pracowaliście już polu - wiele razy ja jeszcze nigdy rozumiem, że klima to ważna sprawa, na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę , aby praca nie była zbyt męcząca ? Wiadomo, że w kombajnie siedzi się kilkanaście godzin... Quote
Recommended Posts