Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam.Chciałbym zająć się hodowlą gęsi wiem że musiałbym trzymać około 500 sztuk tylko jak znaleść odbiorcę na tę gęsi bo w ciemno nie chciałbym ryzykować...czekam na wasze rady.Chciałbym dodać że mieszkam 50 kilometrów między Lesznem a Wrocławiem.Pozdrawiam
Posted
Z tymi gęsiami nie głupi pomysł, tylko trzeba mieć pewnego odbiorcę, ostatnio ceny kur i indyków sie troche poprawiły jednak cały czas pozostawiają wiele do życzenia. U mnie w regionie jest pare osób hodujących te ptaki, ale nikogo z nich nie znam więc nie wiem jak to jest z opłacalnością, na wielką skalę nikt tego nie robi.
Posted
No własnie dlatego mi zależy na odbiorcy bo nie sztuka kupić 1000 piskląt a później się prosić żeby ktoś kupił,wolałby podpisać z kimś umowę i mieć pewnego odbiorcę,bo jestem początkującym w tej kwestii...Na codzień zajmuje się hodowlą ptactwa ozdobnego,ale chciałbym spróbować swoich sił w hodowli gesii
  • 2 weeks later...
Posted
Posiadam parke gęsi białych trzymam je z kurami i indykami i z innym ptactwem co jakiś czas się zdarza że jakiś ptak jest podziobany albo zabitym ale tylko osobniki osowiale lub słabsze...Nie powinienem ich trzymać z innym ptactwem czy może jest jakiś inny powód że gęsi tak się zachowują?
Posted
z tego co slyszalem to zeby w ogole wejsc w ten biznes to trzeba miec min 1500 sz. zeby w miare zarobic i móc negocjowac z ubojnia...też chcialem sie przestawic na tą gałąź produkcji ale zrezygnowalem. PS. podobno w tym roku kiepsko ze zbytem i cena. ale do odważnych swiat nalezy :) pozdrawiam
Posted
Porównaj sobie kurę i gęś, jaka pomiędzy nimi jest różnica wagowa i ogólnie objętościowa. Jeszcze kiedyś jak u babci były kury i kaczki to pamiętam że co jakiś czas słabsza kura martwa leżała, młode świeżo wpuszczone do kurnika to padały cały czas. Jak babcia domyśliła się że to przez kaczki to przeznaczyła je na rosół i problem się skończył. Nie wiem jaki był powód takiego zachowania u kaczek, ale z pewnością taki sam jak u gęsi.
  • 2 weeks later...
Posted
też mam zamiar rozpocząć w tym roku hodowlę gęsi, było by to ok 6000 sztuk, prowadzi ktoś podobną hodowlę? chcę jak najwięcej wiedzieć. Czy 3 ha łąki mi wystarczą i ile ton zboża zjadają gęsi w ciągu jednego chowu.
Posted
Na to pytanie musiał by odpowiedzieć genetyk ;D wątpię żeby zaistniała taka sytuacja, chociaż w świecie przyrody mamy mnóstwo krzyżówek to jednak większość genów sie wyklucza w wyniku czego nie nastąpi poczęcie ;) prostymi słowami mniej więcej tak to wygląda ;)
Posted

Ja tak z innej beczki trochę...dzisiaj zauważyłem że kaczor przysiadał gęś i zastanawiam się czy jest to możliwe żeby wyszła krzyżówka:)

Dziwne że gęś dała się kaczorowi ;) Takie krzyżówki są możliwe, tyle że te ptaki mogą być jakieś chore czy coś bo to nie wiadomo co wyjdzie. W swoim życiu nie spotkałem się z takimi ptakami, ale może Ci się uhodować coś takiego. Z tą krzyżówką to tak samo jak z królikami i szczurami. Pozdrawiam :)

Posted

Zwierzęta rozmnażają się tylko w obrębie gatunku. Gatunki międzygatunkowe w przypadku bardzo blisko spokrewnionych gatunków w obrębie rodziny są możliwe, jednak ich potomstwo jest bezpłodne (np. muły).

P.s.

Nie dawajcie jako przykładu na zaprzeczenie powyższego rozmnażania karasia srebrzystego.

Posted
Się przerzucili bo cena kur i indyków pozostawia wiele do życzenia, a przecież z czegoś trzeba żyć więc po co trzymać po kosztach produkcji kury jak na gęsiach jeszcze da się jakoś wyjśc. Pozdrawiam :)
Posted
Niestety dzisiaj rynek jest wolny i cenę bardzo kształtuje popyt i podaż ;) coś kosztem czegoś, najlepiej jest mieć kontrakty które zakładają juz mniej więcej po jakiej cenie będzie sie sprzedawało ale bardzo ciężko o takie kontrakty, są to dalekosiężne obietnice cen ;)
  • 2 weeks later...
  • 4 months later...
Posted

witam' date=' ja choduje gęsi, lecz w mniejszej liczbie. Stosuje chów ekologiczny. Takie gęsi są droższe, a ze zbytem nie ma najmniejszego problemu.

[/quote']

a gdzie sprzedajesz te gęsi?