nowy Posted January 9, 2013 Report Posted January 9, 2013 Witam.Chciałbym zająć się hodowlą gęsi wiem że musiałbym trzymać około 500 sztuk tylko jak znaleść odbiorcę na tę gęsi bo w ciemno nie chciałbym ryzykować...czekam na wasze rady.Chciałbym dodać że mieszkam 50 kilometrów między Lesznem a Wrocławiem.Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted January 11, 2013 Report Posted January 11, 2013 Z tymi gęsiami nie głupi pomysł, tylko trzeba mieć pewnego odbiorcę, ostatnio ceny kur i indyków sie troche poprawiły jednak cały czas pozostawiają wiele do życzenia. U mnie w regionie jest pare osób hodujących te ptaki, ale nikogo z nich nie znam więc nie wiem jak to jest z opłacalnością, na wielką skalę nikt tego nie robi. Quote
nowy Posted January 11, 2013 Author Report Posted January 11, 2013 No własnie dlatego mi zależy na odbiorcy bo nie sztuka kupić 1000 piskląt a później się prosić żeby ktoś kupił,wolałby podpisać z kimś umowę i mieć pewnego odbiorcę,bo jestem początkującym w tej kwestii...Na codzień zajmuje się hodowlą ptactwa ozdobnego,ale chciałbym spróbować swoich sił w hodowli gesii Quote
nowy Posted January 19, 2013 Author Report Posted January 19, 2013 Posiadam parke gęsi białych trzymam je z kurami i indykami i z innym ptactwem co jakiś czas się zdarza że jakiś ptak jest podziobany albo zabitym ale tylko osobniki osowiale lub słabsze...Nie powinienem ich trzymać z innym ptactwem czy może jest jakiś inny powód że gęsi tak się zachowują? Quote
damianus87 Posted January 19, 2013 Report Posted January 19, 2013 z tego co slyszalem to zeby w ogole wejsc w ten biznes to trzeba miec min 1500 sz. zeby w miare zarobic i móc negocjowac z ubojnia...też chcialem sie przestawic na tą gałąź produkcji ale zrezygnowalem. PS. podobno w tym roku kiepsko ze zbytem i cena. ale do odważnych swiat nalezy pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted January 19, 2013 Report Posted January 19, 2013 Porównaj sobie kurę i gęś, jaka pomiędzy nimi jest różnica wagowa i ogólnie objętościowa. Jeszcze kiedyś jak u babci były kury i kaczki to pamiętam że co jakiś czas słabsza kura martwa leżała, młode świeżo wpuszczone do kurnika to padały cały czas. Jak babcia domyśliła się że to przez kaczki to przeznaczyła je na rosół i problem się skończył. Nie wiem jaki był powód takiego zachowania u kaczek, ale z pewnością taki sam jak u gęsi. Quote
nowy Posted January 31, 2013 Author Report Posted January 31, 2013 Ile kg "paszy" zje 500 sztuk gęsi przez okres trzymania do dnia uboju? Quote
nowy Posted January 31, 2013 Author Report Posted January 31, 2013 Bo zastanawiam się czy mi się to opłaca,dzisiaj do mnie dzwonił gisciu z propozycją trzymania 500 sztuk Quote
janusk Posted February 3, 2013 Report Posted February 3, 2013 witam, ja choduje gęsi, lecz w mniejszej liczbie. Stosuje chów ekologiczny. Takie gęsi są droższe, a ze zbytem nie ma najmniejszego problemu. Quote
jacob Posted February 4, 2013 Report Posted February 4, 2013 orientujecie się może jaki rodzaj systemu pojenia były najlepszy dla gęsi? Czy to musi być jakiś specjalny kształt miseczek itp? Quote
poldek Posted February 4, 2013 Report Posted February 4, 2013 też mam zamiar rozpocząć w tym roku hodowlę gęsi, było by to ok 6000 sztuk, prowadzi ktoś podobną hodowlę? chcę jak najwięcej wiedzieć. Czy 3 ha łąki mi wystarczą i ile ton zboża zjadają gęsi w ciągu jednego chowu. Quote
nowy Posted February 6, 2013 Author Report Posted February 6, 2013 Ja tak z innej beczki trochę...dzisiaj zauważyłem że kaczor przysiadał gęś i zastanawiam się czy jest to możliwe żeby wyszła krzyżówka:) Quote
przemek2092 Posted February 6, 2013 Report Posted February 6, 2013 Na to pytanie musiał by odpowiedzieć genetyk ;D wątpię żeby zaistniała taka sytuacja, chociaż w świecie przyrody mamy mnóstwo krzyżówek to jednak większość genów sie wyklucza w wyniku czego nie nastąpi poczęcie prostymi słowami mniej więcej tak to wygląda Quote
VoYtek8 Posted February 6, 2013 Report Posted February 6, 2013 Ja tak z innej beczki trochę...dzisiaj zauważyłem że kaczor przysiadał gęś i zastanawiam się czy jest to możliwe żeby wyszła krzyżówka:) Dziwne że gęś dała się kaczorowi Takie krzyżówki są możliwe, tyle że te ptaki mogą być jakieś chore czy coś bo to nie wiadomo co wyjdzie. W swoim życiu nie spotkałem się z takimi ptakami, ale może Ci się uhodować coś takiego. Z tą krzyżówką to tak samo jak z królikami i szczurami. Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted February 6, 2013 Report Posted February 6, 2013 Zwierzęta rozmnażają się tylko w obrębie gatunku. Gatunki międzygatunkowe w przypadku bardzo blisko spokrewnionych gatunków w obrębie rodziny są możliwe, jednak ich potomstwo jest bezpłodne (np. muły).P.s.Nie dawajcie jako przykładu na zaprzeczenie powyższego rozmnażania karasia srebrzystego. Quote
grześ1234 Posted February 7, 2013 Report Posted February 7, 2013 Witam. Jakie ceny ubojnie mówią wam ceny na ten sezon???? świętokrzyskie 9 zł. netto Quote
nowy Posted February 8, 2013 Author Report Posted February 8, 2013 Wielkopolska proponowała mi cenę 7.50 lub cenę rynkową Quote
grześ1234 Posted February 8, 2013 Report Posted February 8, 2013 No zobaczymy co dalej. Po ostatnim roku wszyscy co kury hodują to rzucili się na gęś, przynajmniej w moich rejonach. Quote
VoYtek8 Posted February 8, 2013 Report Posted February 8, 2013 Się przerzucili bo cena kur i indyków pozostawia wiele do życzenia, a przecież z czegoś trzeba żyć więc po co trzymać po kosztach produkcji kury jak na gęsiach jeszcze da się jakoś wyjśc. Pozdrawiam Quote
grześ1234 Posted February 9, 2013 Report Posted February 9, 2013 No nie wiem czy w tym roku będzie się dało wyjść jak będzie dużo mięsa to cenę obetną i już. Quote
przemek2092 Posted February 10, 2013 Report Posted February 10, 2013 Niestety dzisiaj rynek jest wolny i cenę bardzo kształtuje popyt i podaż coś kosztem czegoś, najlepiej jest mieć kontrakty które zakładają juz mniej więcej po jakiej cenie będzie sie sprzedawało ale bardzo ciężko o takie kontrakty, są to dalekosiężne obietnice cen Quote
grześ1234 Posted February 11, 2013 Report Posted February 11, 2013 No to fakt że tak jest. A podpisywał już ktoś umowy na gęsi??? na kiedy planujecie wstawienia i jak duże? Quote
Robert ;-) Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 Witam a jaką paszę zadajecie swoim gęsiom na skalę przemysłową,a co podają hodowcy gęsiom[trzymanym na własny użytek]. Quote
nowy Posted February 24, 2013 Author Report Posted February 24, 2013 Ja dla własne użytku karmie kukurydzą,przrnica i trochę owsa Quote
waldek116 Posted June 24, 2013 Report Posted June 24, 2013 witam' date=' ja choduje gęsi, lecz w mniejszej liczbie. Stosuje chów ekologiczny. Takie gęsi są droższe, a ze zbytem nie ma najmniejszego problemu. [/quote'] a gdzie sprzedajesz te gęsi? Quote
Recommended Posts