Jump to content

Recommended Posts

• 1 year later...
Posted

witam serdecznie..

Chcialem prosic o rady w sprawie zakupu/hodowli gesi. Co mam i co chcialbym miesc?:)

Co mam?:

- mam wygrodzona czesc posesji ~ 2000m2 (nieuzytek z moimi 9 ulami;) mam co kosic ;)....wiec niech sie kosi samo ;),

- dostep do wody + prad ,

- moze w najblizszym czasie powstanie tam jeszcze staw 30m2 z deszczowka.

- na tym terenie mam garaz blaszany (zostal z budowy), ale bywa w nim b.goraco jak przyswieci slonce....wiec raczej na kurnik odpada...nooo chyba ,ze obsypie go ziemia i wyizoluje....to bede mial ladny kurnik 20m2 ;)

- chcialbym miesc 2-4 moooze 6 gesi + kilka kaczek/kur (tylko na wlasne prywatne potrzeby).

Pytania:

- jak ew. z czego powinien byc kurnik dla w/w zwierzat?

- jakie grzendy/legowiska - moze ktos ma jakies foto?

- jakie polecacie rasy jezeli chodzi o gesi i kaczki?

- jak wyglada zycie ptactwa domowego i obowiazki z tym zwiazane? (czy tylko otwarcie kurnika....papu....wybieg .... i zamkniecie kurnika?),

- na co zwracac uwage w takiej malej domowej hodowli?

- jak wyglada zycie ptactwa zima?

- kiedy najlepiej zaczac taka hodowle? wiosna ? lato? po wakacjach?

- w jakim wieku kupowac kaczki gesi?

dzieki za info.

dzieku za wszelkie info.

Posted

Duss, w tym temacie sporo jest już napisane, ale i sporo się dowiesz. zapraszamy :)

http://www.rolnik-forum.pl/Thread-porozmawiajmy-o-hodowli-drobiu

-a tak na szybko:

-kurnik może być drewniany albo murowany.

-grzędy dla kur w formie drabinek, kaczki i gęsi śpią na podłodze, więc muszą mieć więcej ściółki

-co do ras gęsi i kaczek, to zależy, na ozdobę czy na mięso

-obowiązki: rano wypuszczasz, jedzenie, woda, wieczorem jak już się nauczą same wracają w większości, chociaż z kaczkami i gęsiami to różnie bywa :) w ciągu dnia trzeba dopatrzeć czy nic się nie dzieje

-nie wiem co masz na myśli pytając na co zwracać uwagę

-zimą: to zależy od pogody. ja nie ma śniegu albo jest go mało, to moje kury chodziły do -15 stopni. miały uchylony kurnik i jak chciały to siedziały w nim, a jak chciały siedziały na polu. gęsi na polu siedziały :)

-kiedy zacząć? to zależy w jakim wieku kupisz ptaki. jeśli młode to najlepiej wiosna, ale jak byś chciał kupić od kogoś starsze to i teraz można.

-to już zależy od warunków jakie możesz im zapewnić...

i naprawdę zapraszam na nasz temat, poczytaj bo o wszystkim tym już rozmawialiśmy :)

• 3 months later...
  • 3 years later...
Posted

Witam, prowadzimy kontraktacje gęsi na sezon 2018 .Oferujemy profesjonalne doradztwo w zakresie chowu gęsi. Kredytujemy pisklęta,udzielamy wsparcia finansowego w prowadzeniu hodowli. Kontakt 697999774 lub artur_telega@o2.pl.

Pozdrawiam