Mars9 Posted January 10, 2013 Posted January 10, 2013 Chcę kupić pług - podobno lepszy jest dwuskibowy obrotowy, niż trzy skibowy zrywak. Tylko czy taki pług dwu skibowy obraca się mechanicznie, czy hydraulicznie ? Jeśli mechanicznie, to czy jest z tym kłopot ? Chciałbym kupić taki do 1500 zł. Quote
kubusjettaII Posted January 10, 2013 Posted January 10, 2013 myślę że trójką zagonową szerzej zabierzesz i to raczej taki pospolity do 60-ki (sam mam unię grudziąc 3-skiby)osobiście myślę nad obrotowym ale nie 2-ka, a3-ka na lżejszej ramie obrót mechaniczny bo hyrdauliczny ma większa wagę i może być z tym problem, chyba że chcesz 2-kę z hydrauliką na pewno podniesie ale węziej orze. Quote
Mars9 Posted January 10, 2013 Author Posted January 10, 2013 Czytałem, że dwu skibowy obrotowy jest wydajniejszy i szybciej idzie niż zwykła trójka. Poza tym ma szersze lemiesze i przez to niby węższa, a więcej zrobi Tylko czy ktoś z Was może to potwierdzić ? Quote
massay1 Posted January 10, 2013 Posted January 10, 2013 To że pług ma więcej odkładni nie znaczy że zrobisz szybciej. 3 skiby w 60-ce na cięższej ziemi są praktycznie na granicy możliwości tego ciągnika. Bardzo możliwe że ciągnąc dwuskibowca na 3 biegu, z mniejszym poślizgiem kół zrobisz tak samo lub szybciej niż trzyskibowym. Prócz ilości skib jakie robi pług jest jeszcze podany jeden wymiar szerokość jaka jednorazowo odkłada jeden korpus. Osobiście wolał bym dwuskibowy obrotowy pług z możliwością regulacji szerokości w zakresie 35-45 cm lub zagonowca 2+1 z takim samym zakresem regulacji. Unia odpada. Quote
Mars9 Posted January 10, 2013 Author Posted January 10, 2013 A co to jest ten "zagonowiec" ? serio pytam A jeśli chodzi o regulację między 35 a 45 cm, to masz na myśli odległości lemiesza - jeden od drugiego, czy co ? Bo nie znam się i dopiero uczę Quote
massay1 Posted January 10, 2013 Posted January 10, 2013 No właściwie może się trochę nie jasno wyraziłem. Mówiąc zagonowiec miałem na myśli nie obracalny. Regulacja szerokości pracy pługa to właśnie zmiana odległości miedzy korpusami. Mi marzy się jednobelkowy 3=1 ale na razie muszę się zadowolić stanrolem czwórką. W jednobelkowych jest rewelacyjnie rozwiązany sposób regulacji. U nas robi się podorywki i fajnie by się spisał. Do orki wąsko do podorywki szeroko i but. Quote
Mars9 Posted January 10, 2013 Author Posted January 10, 2013 Czyli 2 skibowy obracalny Na co zwrócić uwagę ? Na regulację rozstawu i na długość łopat lemiesza ? Jak to jest z tymi łopatami ? Im dłuższe, tym lepsze ? Jaka firmę wybrać ? Czy ma to znaczenie ? Quote
henryk Posted January 10, 2013 Posted January 10, 2013 otóż mam 2 skibowy lemken obracany ręcznie,co do obrotu to nie ma żadnych problemów,jeśli dobrze ustawisz to naprawdę jednym palcem obrócisz-wystarczy energicznie szarpnąć i możesz puścić reszta leci siłą odśrodkową,jeżeli idzie o szer. orki tj.80 cm,mam też zagonowy-była to pierwsza dwójka z profili chyba robiona pod 4011 jest większa od teraźniejszej dwójki i do niej dokupiłem trzecią skibę od normalnej trójki z tym że ta nowa jest obecnie w środku gdyż jest z mniejszą odkładnią,po lekkiej modernizacji orze super zwykła trójka się chowa,jeżeli idzie o czas orki to mimo że obrotowym 2 skibowym jeździłem na 3 biegu a teraz tym 3 skibowym jeżdżę 2 biegiem to 3skibowym zaorze prędzej,łatwo przeliczyć na 3-biegu ok.10km/g,ale 2 skiby 80 cm.,na 2 biegu ok.7,5km./g ale 3 skiby tj 115cm,no i jeśli wolniej się orze to wg. moich obserwacji orka jest ładniejsza-równiejsza 60 tka daje sobie spokojnie radę przy orce gł.20-25 cm-ziemia 4-5 klasa.myślę że wyczerpująco wyjaśniłem-pozdrawiam Quote
Mars9 Posted January 10, 2013 Author Posted January 10, 2013 Z tego co powiedziałeś, zrozumiałem, że wybieram 2 skibowy obrotowy bo w porównaniu ogólnym z trójką, jest lepszy Dziękuję Quote
massay1 Posted January 10, 2013 Posted January 10, 2013 No Henryk ma rację. Prawie. Ja mieszkam w górzystym terenie. Nie wszędzie da się jechać trzyskobowcem. Redukcja nie pomaga bo mu uciągu brakuje. Więc trzeba i to wziąć pod uwagę. Co do twoich wyliczeń to dwójką zaorasz za godzinę (nie uwzględniając zagonów tylko pracę pługa)8000m/2 a trójka 8600. Biorąc pod uwagę poślizg kół przy trzyskibowcu(jest duży) i nierealną prędkość 7,5km/h przy około 2500obr/min silnika prawdopodobnie w realu różnica będzie mniejsza, nie warta świeczki i mordowania ciągnika trzyskibowcem. To się trochę czepiam bo nie zgodzę się do końca z różnicami między tymi pługami. A wracając do tematu zdecydowanie obrotowy, zachodni pług. Quote
Mars9 Posted January 11, 2013 Author Posted January 11, 2013 Czyli sprawę pługa mam załatwioną - wszystkim serdecznie dziękuję za dobre rady, zaangażowanie w dyskusję i dobre rady Quote
Recommended Posts