Jump to content

Recommended Posts

Posted
Jest to do zrobienia tylko trzeba by dotoczyć długie szpilki do tylnych kół.Lepjej postaw flaszke sąsiadowi co ma duży ciągnik irobote zrobi istosunki sąsiedzkie się odnowią.Pozdrawiam.
Posted
ja kiedyś miałem założone do 60 bliżniaki lecz przykręcone były na szpilki (na stałe) bo miałem dwa takie ciągniki jeśli masz jeden radził bym szybki montaż z takimi bliżniakami trudno się nawraca a najlepiej nawracać cofając ,miałem go do uprawy agregatem ale agregat był 2,8 m by kryło ciągnik lecz ciągnik poruszał się na 2 biegu a jeśli na 3 to płycej i po twardszym podłożu . można było uprawiać na świeżą orkę jednym przejazdem bez kolein bardzo dobrze wczesną wiosną rozsiewanie nawozów ,włókowanie
Posted

jeśli chcesz wyrywać pniaki to zrób jak radzi muzyk a szpilki to ja zakładałem dłuższe od jakiejś ciężarówki z nakrętkami od środka chyba od jelcza staczając je by weszły w otwory po poprzednich szpilkach a uciąg to tak dużo większy to nie był bo ciągnik jest lekki.

zapomnij o wyrwaniu tego lasu nawet ciągniki gąsiennicowe niekiedy nie dają rady chyba że to były większe choinki

Posted

Dobra. A teraz może o bronie talerzowej :)

Mam ugór ośmio-letni i są tam wysokie "trawy" itp.

Czy najpierw to skosić, czy od razu przejechać talerzówką, a potem zaorać i na koniec agregat ? Czy macie jakieś inne rady ?

Posted

A co mam zrobić z tą trawą jak ją skoszę ?

Tak, będę to obsiewał, tylko na jesień. Nie będę stosował żadnych środków chemicznych i dlatego muszę to kilka razy zaorać i przejechać agregatem, tak aby wszystkie chwasty usunąć na dobre. Być może na pierwszy raz obsieję to rzepakiem. Ziemia klasy IV - ugór. Jak oceniacie ewentualne zbiory ?

Posted

OK. Najpierw zaoram. A potem ?

jeśli nie będzie chemi to w pierwszym roku może zasiać żyto w tym zbożu może obejdzie się bez chemi bo i gleba nie taka sztywna' date=' rzepak to potrzebuje dobrej gleby i zadbanej

[/quote']

To co z tym rzepakiem ? :)

Posted

Co do ugoru to ja bym najpierw zaorał a potem talerzówką bym pojeździł, nawet ze 2 razy. Bez chemii będzie ciężko bo następnie bym opryskał ale jak ma być bez oprysku to tak musi być.

Co do kół bliźniaczych do Ursusa to mój dobry znajomy ma samemu zrobione, było to mu potrzebne bo ma pare ha łąki na błocie i nie szło tam wogóle wjechać już nie mówiąc o koszeniu lub prasowaniu, te koła zrobił na zwykłej feldze, założył stare zużyte opony żeby koła były troche miejsze niż te właściwe i zaczynały działać gdy ciągnik siada

Posted
jeśli jesteś wytrwały to może zrób tak wiosną pobronuj te trawy i inne chwasty raz lub więcej według potrzeby by to dobrze rozdrobnić potem zaczep pług dwuskibowy następnie odkręć tylną skibę a w miejsce tej skiby przykręć skibę ale z krótszym korpusem o 13-15cm (musisz taką dorobić od starego pługa może być nawet od konnego ale w miarę mocna) obok tej dorobionej musi być krój i możesz jechać orać to co wrzuci w bruzdę tylna skiba to przyciskasz kołami ciągnika a pierwsza skiba przykrywa czystą ziemią tylko to wolno idzie bo orzesz jedną skibą kiedyś sam tak robiłem i pięknie to wyszło sąsiedzi się zatrzymywali i podziwiali najgorzej było przejechać pierwszy raz