Jump to content

Recommended Posts

Posted
To chętnie :) zapytaj wobec tego, ile by chcieli za taki pług. Z przeróbką, to chyba sobie poradzę :) Dobrze by było, gdybym zobaczył taki przerobiony pług, żebym miał jakiś obraz tego co mam zrobić :) Jak macie zdjęcia, to bardzo proszę.
Posted

jeśli jesteś wytrwały to może zrób tak wiosną pobronuj te trawy i inne chwasty raz lub więcej według potrzeby by to dobrze rozdrobnić potem zaczep pług dwuskibowy następnie odkręć tylną skibę a w miejsce tej skiby przykręć skibę ale z krótszym korpusem o 13-15cm (musisz taką dorobić od starego pługa może być nawet od konnego ale w miarę mocna) obok tej dorobionej musi być krój i możesz jechać orać to co wrzuci w bruzdę tylna skiba to przyciskasz kołami ciągnika a pierwsza skiba przykrywa czystą ziemią tylko to wolno idzie bo orzesz jedną skibą kiedyś sam tak robiłem i pięknie to wyszło sąsiedzi się zatrzymywali i podziwiali najgorzej było przejechać pierwszy raz

grzepaku1, a możesz mi przesłać zdjęcie swojego pługa po przeróbce, o którym napisałeś ? Pewnie sobie poradzę z przeróbką, ale muszę to najpierw zobaczyć :)

Posted
niestety zdjęcia ci nie mogę przesłać bo ta moja konstrukcja to była 20 lat wstecz a tą dorobioną skibę chyba 2 lata temu wywiozłem na złom ta skiba może też być od ciągnikowego pługa .Próbowałem bez przeróbki po prostu wkręcić łącznik przy ciągniku by pierwsza skiba szła głęboko a tylna płytko lecz to nie było tak jak powinno być ,moja rada to zrób takie samo mocowanie jak w orginalnej skibie lekko krutszą jak pisałem (chodzi mi o wysokość)przykręcaną na 3 dłuższe śruby a w razie by była za krutka to włożysz dystans jakąś blachę pomiędzy ramę a słupice i ten korbus skiby wydłużysz wysokość którą podawałem to była orientacyjna dokładnie nie pamiętam,może najpierw weż szpadel i na polu zrób odkrywkę i zobacz jaka jest grubość tej warstwy którą chciałbyś przyorać głęboko i wtedy zrób wysokość skiby z tych wyliczeń
Posted

No dobry sposób tylko ciężko znaleźć teraz skibe od pługa konnego' date=' chyba że gdzieś na szrocie

[/quote']

Wpisz na allegro hasło "przedpłużek" lub "przedpłużki". Coś znajdziesz. Kiedyś były takie rosyjskie pługi z lanymi słupicami i one miały przedpłużki. Może ktoś ma taki pług i odstąpi. Dobry krój tarczowy powinien rozwiązać problem, tylko prawidłowo ustaw (2-3 cm poza pług) bo inaczej będzie jeszcze gorzej niż bez kroju.

Posted
moim zdaniem żaden pług z przedpłużkami nie zrobi tego co można zrobić pługiem o którym pisałem a wydaje mnie się że wiem co mówię bo orałem ugór i pole po zaoraniu wyglądało tak że można by na nim siać buraki czy jakieś warzywa dziś mam pług kvernelanda z długą odkładnicą przedpłużkiem i krojem przy każdej skibie i tak ładnie by się tego nie dałoby zaorać jak to orałem wspomnianym pługiem i trzeba to orać jedną skibą bo wtedy darnina wrzucona w bruzdę jest dobrze i równo przyciśnięta poprzez koło ciągnika i nie ma darniny lekko przysypanej ale jest równo zakryta grubą warstwą ziemi
Posted

Fajny macie pomysł z tym oraniem, to powinno się sprawdzić, ale fakt będzie wolno szło.

Ja raczej jeszcze w sprawie lasu. Wydaj mi się, że najlepszym wyjściem będzie zakup wiertła do pni. Jest to urządzenie zakładane na trzypunktowy zaczep z tyłu ciągnika. Napęd ma z wałka odbioru mocy. Mieli pień mieszając go z ziemią, tak więc masz od razu ziemię gotową pod uprawę, bo po wyrywaniu pni zostają duże dziury i jeszcze coś musisz zrobić z tymi pniakami. A tu masz już wszystko zrobione, na pień trzeba poświęcić około 10 minut. Nie trzeba do tego dużej mocy. Widziałem takie cuda w internecie, kosztowały około 5 tyś. zł. teraz nie mogę znaleźć. Widziałem tylko takie zakładane na ramię koparki, ale zasada działania taka sama.

Ewentualnie wyjściem jest najęcie spychacza na gąsiennicach, bo rwanie sześćdziesiątką - jakoś nie widzę tych 4ha. Zajedziesz traktor. A to jeszcze nie koniec do przygotowania pod uprawę.

Będę szukał, jak znajdę to dam znać.