Jump to content

Recommended Posts

Posted
Przyczyn może być wiele. Najczęściej kanibalizm powodują: ruszta na więcej niż połowie kojca, wysoka temperatura, wilgotność, zbyt jasne światło zwłaszcza o zimnej barwie, zbyt duże zagęszczenie zwierząt i brak suchej ściółki na legowisko. Zranione sztuki należy oddzielić i usunąć przyczynę. Dobrze dać im jakieś stare piłki do zabawy.
Posted
Tak łańcuchy to zdecydowanie dobry pomysł bo są najtrwalsze. W zeszłym roku mieliśmy taki problem (raz rano musieliśmy zutylizować zwierze bo było zjedzone do połowy! Były w tedy ogromne straty...) ale po zastosowaniu zabawek (łańcuchów podwieszanych do sufitu) problem praktycznie zniknął (oczywiście zdarzają się jacyś rodzeni kanibale ale idą od razu na sprzedaż).
Posted
Ja, gdy zdarza się, że świnię się gryzą w pierwszym kroku spryskuje je jakimś środkiem o bardzo silnym zapachu (np. denaturat), aby całkowicie zneutralizować zapachy sztuk w stadzie. Już wiele razy u mnie działo i świnie się uspokajały i nie atakowały więcej danego osobnika.
Posted
Polecam środek który obniża agresje, kupiłem go kiedyś w jednym ze sklepów internetowych, ropa, łańcuchy, puste butelki, nic to nie dawało ;) na jakieś czas tylko przestały a po kilku dniach od nowa.... dopiero ten środek pomógł ;) pozdrawiam
Posted
Są środki do pasz i różne płyny do smarowania miejsc narażonych na obgryzanie (uszy, ogon), ostatnio głośno się zrobiło o zabawkach dla świń jak np. piłki dziecięce, niewielkie opony, łancuchy przywieszone u sufitu, puste butelki.
Posted

A słyszeliście, że podobno teraz trzeba będzie świniom w chlewniach zapewniać zabawki, atrakcje żeby się zwierzęta nie nudziły?

Kolejna nowa dyrektywa UE, za której nieprzestrzeganie oczywiście zaraz potrącają dopłaty.:dodgy:

Posted
W Agrobiznesie ostatnio mówili o tym ,ale to żaden problem rzucasz świniom pustą butelkę albo zapinasz łańcuch do sufitu i świnie sie bawią ,a Ty masz spokój. Jeszcze słyszałem o tym że maciora nie może być sama w zagrodzie ,ale nie wiem czy to prawda. :)
Posted

No właśnie wczoraj słyszałem o tym w wiadomościach...UE ogolnie jest znane z wprowadzania różnych "niezbednycjh" dyrektyw...no coz moze juz wszystko jest tak dopracowane ze musza wymyslac. za rok rzucenie butelki nie wystarczy i bedzie musiało byc spa w chlewie.

Posted
No dokładnie tak, właśnie W Agrobiznesie jakiś rolnik powiedział w Unii jesteśmy to będziemy tańczyć tak jak Unia nam zagra. W tym ich parlamencie to mądrych ludzi nie ma, bo jeśli ktoś taki by był to wytłumaczyłby że 20 czy 50 lat temu świnie nigdzie nie miały zabawek,i żyły, rosły itd. A teraz ktoś stwierdził że się nudzą jak w kojcach stoją, jak dla mnie to śmieszne.
Posted
Takie dodatki to chyba przede wszystkim w chlewniach gdzie są rusza podłogowe. Tam świnia nie ma możliwości ani gdzie sobie poryć, nie ma słomy do gryzienia czy innych twardy szorstkich elementów. Tam to na pewno się przyda, bo świnie będą miały jakieś zajęcie.
Posted

Jesli chodzi o kanibalim czy ogólnie o to jak kto hoduje to juz jego kwestia i kazdy robi to we własnym zakresie, natomiast takie dyrektywy sa bez sensu tak naprawde.

Zajeliby sie lepiej dotacjami, sprawami socjlanymi...

Az strach co ta unia dalej wymysli...

Posted
Teraz niestety nadchodzą czasy w których Unia bedzie wymagała od Polski... :( Czasy w których Unia dawała na hajs się powoli kończą teraz tylko nasze państwo będzie musiało płacić spore składki ,a obywatele dostosowywać się do takich debilnych dyrektyw...