Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich :)

Dzisiaj wątek, czym zasiać ośmio-letni ugór ? Ziemia klasy IV, ale sporo odpoczywała :) zaznaczam, że chemii nie zastosuję :) jestem jej zdecydowanym przeciwnikiem. W innym wątku ten temat się tylko pojawił i nie został podjęty. Chciałbym obsiać rzepakiem w pierwszym roku ? Co poradzicie ? Jakie są szanse na dobre plony rzepaku ? Od czego one zależą ?

Posted
Wczesna wiosna, jak tylko się da wejść orka i zaraz ciężka brona koniecznie zgodnie z kierunkiem orki. Następnie standardowy zespół uprawek przedsiewnych. Jednak z chwastami możesz mieć problem, zwłaszcza z perzem o ile występuje. Jak nie będzie chwastów zbiór powinien być.
Posted

Ktoś się wypowiadał, że najpierw pługiem zaorać, a potem dwa razy bronami przejechać.

Kiedy jest czas, żeby dało się wejść z orką ? Jak poznać, że to już ?

Posted
Jak ziemia puści i nie ugrzęźniesz to zaorz. Jak masz lżejsze brony to dwa razy, ciężkie, co najmniej 2 kg/ząb wystarczy raz. Takie ugory trudno zaorać jesienią. Dopiero po przemarznięciu dobrze się orze. Talerzówka też nic nie daje bo po pierwsze sprzyja rozprzestrzenianiu się perzu, a ponadto jeszcze utrudnia przyoranie. Najlepszym terminem do zaorania takiego ugoru jest bardzo późna jesień w czasie odwilży po pierwszych mrozach, ale teraz to jest zbyt późno. Zwróć uwagę na ten perz przy orce, jak będzie go sporo to rzepak raczej nie wyjdzie bez herbicydów. Gdy nie stosujesz herbicydów to ze trzy razy gorczyca na przyoranie i rzepak ozimy pod koniec sierpnia. Tutaj rok tracisz, ale gleba uprawiona i odchwaszczona jak należy. Zobaczymy co inni doradzą. Sam jestem ciekaw.
Posted

Dzięki za tą radę - podbudowała mnie :) Najpierw zaorać pługiem- ok :)

Później brony, ale ...

Czy możesz mi pokazać na jakimś zdjęciu, jak wygląda taka brona o jakiej mówisz, a która będzie nadawała się dla mnie najlepiej ?

Posted

Tutaj masz takie brony, choć dla Ciebie będą chyba zbyt ciężkie. Z opisu wynika, że pola ważą 90 kg co przy 20 zębach daje 4,5 kg/ząb. youtube.com/watch?v=mfYKKzw7-io

Ja mam pola 40 kg, mogłyby być trochę cięższe, ale nie więcej niż 50 kg bo gleby mam lekkie IV-VI klasy. Myślę, że te 50 kg wystarczą dla Ciebie w zupełności. Są w sprzedaży same pola. W trzech takich polach mój MF-255 ma co robić, ale nigdy nie jadę dwa razy (za wyjątkiem gdzieś od granicy lub gdy chcę zniwelować bruzdę), a śladów ciągnika po zabronowaniu nie widać. Więcej niż 3x50 kg pewnie w niektórych przypadkach by nie pociągnął mój ciągnik. Teraz są oznaczenia bron pochodzące od śrub mocujących zęby (10, 12, 14, 16, 18, 20), ale nie potrafię Ci przełożyć tych oznaczeń na masę jednego pola brony.

Posted

A do 360-tki, to jaką bronę kupić ? Ile powinna mieć pól, żebym nie zajechał maszyny, a efekty były najlepsze ?

a np taka ?

allegro.pl/brony-ciezkie-3-polowe-i2926284408.html

albo to :

otomoto.pl/brona-kompletna-5-polowa-nowa-A4353.html

Posted

Raczej coś takiego - allegro.pl/pole-brony-sekcja-bron-polowych-zeby-16-i2876951523.html lub komplet takich z ramą.

16 to 48 kg

14 to 25 kg

20 to 57 kg

U poszczególnych producentów pewnie mogą się różnić. C-360 spokojnie da radę w 3x48 kg.