Jump to content

Recommended Posts

Posted
Czy są w rejonie Oleśnicy i Trzebnicy koło Wrocławia jakieś Grupy Producentów Rolnych ? Kto zajmuje się uprawą ziół ? Jakie macie doświadczenia z uprawą ziół ? Jak je zbierać, gdzie są punkty skupu ? Ile płacą ?
Posted
Są takie grupy w Wielkopolsce i na Pomorzu. Być może są i w innych rejonach ale nic nie wiem. Wszystkie mi znane mają formę spółek z ograniczoną odpowiedzialnością. Czy Cię przyjmą (spółka takiego obowiązku w przeciwieństwie do spółdzielni niema)? Jeżeli byłaby to forma spółdzielcza to to oczywiście po wpłaceniu wpisowego i wniesieniu udziału musieliby Cię przyjąć. Co do samego rynku zielarskiego tutaj - senat.gov.pl/gfx/senat/userfiles/_public/k8/dokumenty/stenogram/oswiadczenia/skurkiewicz/1802o.pdf masz sporo informacji. Ziół nie uprawiam i u mnie w okolicy takich upraw niema (były, ale się zwinęły).
Posted
Słyszałem,że w Grupie Producentów Rolnych jest lepiej, bo mają umowy na skup płodów rolnych i w dobrych cenach itp. Co do ziół, to podobno jest to ręczna praca w polu. Czytam całymi dniami o ekologii i ogólnie rzecz biorąc, to dobry temat jest, ale dużo pracy.