michal4514 Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 Witam jak w temacie napisane chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwe by kość śrudręcza się zrosła u rocznego cielaka jerzeli tak to w jaki sposób mu w tym pomuc ? Quote
kubusjettaII Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 witam.według mnie jest to złamanie do wyleczenia, co prawda jak by to był mniejszy i zarazem lżejszy cielak było by łatwiej bo tu nie jest powiedziane że się nie zrośnie tylko waga tego cielaka przemawia na niekorzyść. można to wcisnąć w gips i odciążyć zwierzę, zwłaszcza jeśli jest to tylna noga z przednia było by łatwiej. ale najlepiej skonsultuj to ze swoim lekarzem weterynarii. Quote
VoYtek8 Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 Po mojemu to skontaktuj się z weterynarzem na pewno założy gips i zrośnie się bez problemu, fakt że cielak duży ,ale lekarz cos Ci poradzi Quote
kubusjettaII Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 dlatego tak samo mu poradziłem. bo ja to już skonsultowałem ze szwagrem i jego żoną którzy są weterynarzami w specjalizacji bydło mleczne. Quote
michal4514 Posted January 14, 2013 Author Posted January 14, 2013 Panowie dzięki za odpowiedzi bardzo mi pomogły Quote
VoYtek8 Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 michał4514Napisz za jakiś czas co tam z nogą Twojego cielęcia. Quote
beti72 Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 Witam Miałam też taki przypadek że cielak złamał łapę. Wezwałam weterynarza a on mnie wyśmiał mówiąc że kości bydła się nie zrastają!. Nie pozostało wtedy nic innego jak dorżnąć zwierzę (muszę dodać że było to jeszcze przed wstąpieniem do UE) Tak więc czytając te odpowiedzi jestem naprawdę bardzo zdziwiona. Życzę rychłego wyzdrowienia cielaka, pozdrawiam. Quote
Recommended Posts