Jump to content

Recommended Posts

Posted
O kurde ostry remont. Ja i ojciec wymienialiśmy podłogę i poszło bez problemu,ale żeby aż rama była tak zardzewiała że trzeba nową to w życiu nie widziałem. No czeka cię parę ciężkich dni mierzenia, docinania, spawania i malowania. Powodzonka w pracy :)
Posted
stara rama jest zimnogieta, my nową zrobiliśmy z ceownika 12 odwróconego na zewnątrz aby lańcuch z łaplami nie szedł w ceowniku (obornik się tam zniera i rdzewiej), pod spodem jako prowadnice do łapek sa przyspawane płaskowniki ;)
Posted

kubus moglem pacnąć źle rozmiar ceownika ale teraz juz nie pamietam ;)

muzyk remont kosztowal nie dużo, moze ze 2 tysiące bo boki stare zostaly bo byly kilka lat temu robione a ten został do kukurydzy bo do obornika wjechał 8 tonowy z klapa hydrauliczną na jednej osi (bydle jest tak wysokie ze 30tka turem nie sięga :D )

Posted
ja ten rozrzutnik kupiłem w (wydaje mi się że) małych pieniądzach użytkowałem dwa lub trzy sezony i został odstawiony do remontu. za kilka dni mogę Wam przedstawić koszty czegoś takiego, jeśli chodzi o materiał, bo wkład pracy własny.
Posted
Zawsze lepiej kupić taniej i zrobić remont po swojemu, tak żeby właścicielowi się podobał ,a nie przepłacać po parę tysięcy za to że ktoś wstawił nowe burty i pomalował całość
Posted

muzyk też wychodzę z założenia że z g...na bata się nie ukręci, ale kupiłem go za 1400 pln i normalnie użytkowałem. zamawiałem burty do d-47 to zamówiłem też do rozrzutnika i podłogę i tak miało być a że były ze dwa lub trzy newralgiczne miejsca zdecydowaliśmy się na wycięcie i wstawienie nowego ceownika 16 cm, do tego kawałek płaskownika po którym chodzi łańcuch.

koszty ceownik 2x 4,5m/b x34 pln =306 pln + jakieś 200pln na drobne elementy typu płaskownik, kątownik, śrubki. czyli jakieś 500 plus 980 burty i podłoga plus 1400 rozrzutnik, mamy 2880 i wiem co mam. jeszcze do ceny z ogłoszenia starczy na piaskowanie i malowanie.

Posted
Jak ty kupiłeś rozrzutnik dwuosiowy za 1400 pln? Na allegro to te rozrzutniki są po 4000 pln najmniej i to jakieś zardzewiałe w sumie nie do użytkowania tylko prosto do remontu. Wielkie gratulacje za znalezienie rozrzutnika za półdarmo :)
Posted
Taka mała rada ode mnie koledzy ;-). Nigdy w życiu nie sugerować się cenami z allegro bo można baaaardzo przepłacić ;-). Jeśli chodzi to alle(dro)go jest najgorszym miejscem żeby obserwować ceny sugerowane za dany sprzęt ;-). Pozdrawiam Michael!
Posted
moja rada jest taka że lepiej wyremontować stary niż kupować drugi używany bo jeśli go prawidłowo naprawimy wypiaskujemy (obowiązkowo) zagruntujemy dokładnie i położymy farbę to może nam posłużyć dłużej jak nowy bo nie zawsze nowe maszyny są prawidłowo malowane,odtłuszczane i farba potrafi szybko schodzić nawet płatami a dowodem może być przykład mojego rozsiewacza do nawozów wyprodukowany przez duży znany polski zakład w 2006r. cały czas garażowany a wygląda gorzej jak 20 letni zachodni i właśnie będzie piaskowany i malowany proszkowo
  • 3 weeks later...
Posted
Też jestem ciekaw sam już od dwuch lat się zabieram z remontem rożutnika i nigdy nie ma czasu. Myślałem też żeby kupić kupić burty od innego urzywanego rozutnika a podłogę to już bym zrobił sam? Jak gruba blachę urzyłeś na podłoge?
Posted
Po co Ci używane burty zapłacisz 200-300zł mniej i Ci się rozlecą po 3 latach, lepiej kup nowe jest ich na rynku pełno i masz pewnośc że posłużą latami. I kolego może popracuj nad ortografią bo w Twoim poście masz błąd na błędzie aż oczy bolą jak to się czyta, jak Cię uraziłem to przepraszam. Pozdrawiam :)
Posted

Voytek dzięki za uwagę. Wczoraj byłem jakiś padnięty no i na strzelałem byków.;)

Ale wracając do tematu to właśnie też zastanawiałem się nad blachą 4mm na podłogę no i potem tylko dobrze zaimpregnować żeby nie rdzewiało od gajówki. Myślę, że wtedy spokojnie wytrzyma parę lat.