Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Chciałbym dowiedzieć się o opinie na temat Zetora Proximy Plus 100

96 km.

Prawie już go kupiłem ale moge jeszcze kupić Proxime Plus 110 tylko, że 20 tys droższa bo w nowej cenie. Chodzi o to czy Proxima Plus 100 da sobie rade w pługu czwórce obrotowej skiba regulowana od 36 do 44 w ziemiach klasy max 3. Znam rolnika u którego na ziemi kl. 2 chodzi bez większych problemów i sobie chwali. Czy może jednak kupić zwykłą zagonówke 4x40 około 8 tys. nowa a obrotowy 21 tys. nowy Agro-Masz.

Prosze o rady

P.S. temat może troche źle sformułowany

Posted
Co do ciągnika to my slę że koledzy doradzą Ci,natomiast pług kup obrotówkę niekoniecznie nowy ja kupiłem zagonowy 4 iżałuję lepsza jest obrotówka z wielu wzg.Pozdrawiam.
Posted
Tak jak kolega @muzyk pisze lepiej kupić używaną obrotówke, a niżeli nową zagonówke. Jeśli kupisz zagonówke to potem będziesz sobie pluł w brode, a szczególnie jeśli będziesz orać duże pola. Pług obrotowy nie wpływa także negatywnie na strukture gleby tak jak pług zagonowy.
Posted
Obrotowy zawsze lepszy, obrotowy nawet jak nie jest nowy to bardziej się będzie sprawdzał niż zwykły zagonowy. Jak masz wąskie pola to zagonowym też będzie szło robić, ale jak na szerszym kawałku ziemi to ci sie zejdzie zaorać, lepiej obrotowy kupić i mieć pokój.
Posted
około 100 koni to trochę mało do 4 obrotówki i pług musi być lekki bo z ciężkim to będzie problem w a udżwig około 4ton w obrotówce to niewiele i przy zakupie pługa obrotowego zwróć uwagę by korpus od korpusu nie był zbyt daleko bo to wydłuża cały pług i oczywiście nacisk jest sporo większy ten ciągnik waży około 4 ton to do 4 obrotówki trochę mało przydałoby się go dociążyć, moim zdaniem to tylko obrotówka ale szeroka i 3 skibowa mniej kłopotu i awarii a paliwa więcej nie spali i pojedziesz prawie w każdych warunkach a zaorzesz w tym samym czasie a i wał ugniatający możesz wtedy dołożyć jeśli zdecydujesz się na zagonowy to powinien być 4 skibowy, jedna wada pługa 3skibowego że gorzej odorać od granicy, moje zdanie znasz a ty zdecydujesz jak dla ciebie będzie lepiej Pozdrawiam
Posted

jesli chodzi o dociazenie traktora to nie ma problemu wszystkie obciążniki bedzie.mial takze jego waga to jakies 4700kg

glownie chodzi mi o upewnienie sie czy te 96 koni da sobie rade. ma jeden pół bieg
Posted
napewno da radę ale wolniej i zależy jaki areał będzie obrabiał czy nie za długo będziesz orał 1 ha ale moim zdaniem do pługa 4 obrotowego z szerokością na skibę 40- 45 cm minimum 120 koni by można orać płynnie bo warunki są nie zawsze dobre i zależy na jaką głębokość ma być ta orka a moja rada kup pług 3 obrotowy nawet używany z zabezpieczeniem np. resorowym to jeśli natrafisz na kamień to nie potrzeba wychodzić z ciągnika i się brudzić i błota do srodka nie naniesiesz możesz orać w garniturze a 4 obrotowa jeszcze z zabezpieczeniem resorowym napewno za ciężka 96 koni to nie wiem w twoim przypadku czy to dużo czy mało bo to zależy co ten ciągnik będzie robił i jakie areały bo zwiększać moc nie ma sensu skoro ma np. zaorać 10 ha a resztę prac wykonywać mało obciążony, napisz jakie prace iw jakich ilościach będzie wykonywał
Posted

4 obrót i 3 klasa ziemi - życze powodzenia 100 konnym ciągnikiem ;)

Jakbyś miał ciągnik tak 120 ps i 6 cylindrowy to jeszcze ale nie tym zeotrkiem, będzie się bradzo męczył;)

a 4700 kg to nie jest wcale tak dużo ;)

no chyba masz z przodu podnośnik i mozesz mu jeszcze z 800 kg zawiesić to w tedy będzie miał dociążenie super na taki obrotowy ale ja bym wybrał 3 skibowy duży, ew faktycznie 4 skiby ale na bardzo lekkiej ramie, bo średniej wielkości bedzie mu ciązył za bardzo ;)

Posted

allegro.pl/plug-plugi-agro-masz-obrotowy-obracalne-promocja-i2937663940.html

dokładnie to chodzi o taki pług,ten wielkiej mocy nie wymaga choć to nie jest jakoś wybitna jakość ale raczej nie przywiózł bym go w kilku kawałkach z pola...

w jednym kawałku mam max 6 ha. w sezonie orałby jakieś 25 ha...

Posted
ten areał co podajesz to nie jest dużo i myślę że ten ciągnik da sobie radę w tym pługu bo szerokość skib możesz regulować i zawsze możesz zmniejszyć ale za szybko nie popędzisz i tylko w dobrych warunkach a co do ciężaru pługa do tego ciągnika 1100 kg to nie jest mało i podnośnik będzie miał ciężko chociaż napewno podniesie i jeśli nieostrożnie wjedziesz w dziurę lub bruzdę z podniesionym pługiem to zawsze będziesz się bał czy coś nie pęknie, ja bym wybrał do tego ciągnika 3skibową obrotówkę a produktów tej firmy co podajesz nie znam i nie mogę ci doradzić. Pozdrawiam.
Posted
dlaczego uważam że są lepsze, oraliśmy na jesień ze szwagrem na dwa ciągniki oba fendt 309. ja 309ci i trójka obrót ze zwykłą odkładnicą, a szwagier 309 lsa i czwórką, oczywiście obrót z ażurami i przedpłużkami. mamy doświadczenie w orce ale u mnie zostawały dość duże bryły ziemi, ażur fajnie rozbrylał ziemię. orząc pole które było talerzowane i orane na wiosnę i nic po za tym (dobrałem dzierżawę) wszelkie porosty traw i całej reszty ładnie przykrył, u mnie wystawało niestety co nieco z ziemi. rozmawiając ze starszymi rolnikami tłumaczą mi że orka jesienna powinna być "ostrzejsza", ale bardziej podobało mi się to co zostało po przejeździe szwagra.
Posted

Na zime zostawia sie "ostrą" skibę aby ziemia lepiej przyjmowała opady/roztopy i wiecej wody szłow ziemie a nie w powietrze.

Ażury sa dobre jeżeli mamy mocno zwięzłe gleby, jeżeli mamy gleby mieszane, lub mało zwięzłe (mało brylące się), miejscami piaszczyste itp (ja np tak mam ze na jednym końcu pola mam 3 klase a na drugim 5/6) to ażury się nie spiszą bo ziemia się będzie przysypywać.

W mojej okolicy się jeszcze z ażurami nie spotkałem ;)

Posted
Każdy z rodzajów skib (cylindryczne, cylindroidalne, półśrubowe, śrubowe ażurowe, tależowe) ma zastosowanie w innych warunkach glebowych dla tego nie można oceniać nie znając efektu koncowego po zastosowaniu we właściwym środowisku ;-). Nie ma tak że jedna jest gorsza, a druga lepsza każda jest po prostu inna i ma inne przeznaczenie.