Jump to content

Recommended Posts

Posted
Zadaszenie na pewno musisz zrobić jakies koryta zapewnić i jakieś poidla,do tego dochodzi ogrodzenie ale ci nie doradze bo sam się zastanawiam jakie by było najlepsze biorąc pod uwagę że świnia to zwierzę bardzo ciekawskie...Rasa chyba nie ma większego znaczenia
  • 1 month later...
Posted

zastanawia mnie tu jedno.

przecież swinia ryje, prawda? (tylko na rusztach nie ma takiej możliwości)

no to czy nie podkopie ogrodzenia?

przecież co ona ma do roboty cały dzień i noc? - najeść się, wyspać i psocić.

Posted
Być może pastuch elektryczny dal by radę utrzymać stado w ogrodzeniu?ta rasa świń jest bardzo ciekawa i w sumie nie droga,mnie interesują świniodziki tylko je trzeba w kojcach trzymać tak mi się bynajmniej wydaje.
Posted
Na dworze może i szybciej urosną ale w moich warunkach jest to nie realne bo moje pole w siedlisku zagospodarowane jest przez krowy highland Cattle,ale takie świniodziki to by byly tylko na tzw wlasny użytek.
Posted
Też myślałem, żeby przez lato tak świnki chować, ale ile miejsca potrzeba na jakieś 2-4 świnek (chodzi mi o wybieg)? Mam zagrodzone ok 4-5a. Jest to solidne ogrodzenie: kwatery z grubej siatki na murku betonowym, więc chyba nie przejdą, są 2 zadaszenia. I czy mogą siedzieć razem z kurami?? Bo ten wybieg był i jest dla kur przeznaczony, ale kur jest ok 20-25 i miejsca jeszcze sporo. I ile takie świnie rosną? Tak do 100-120kg. Karmione by były naturalnymi paszami, bez dodatków jakiś koncentratów.
Posted
No nie wiem czy trzymanie drobiu razem ze świniami to dobry pomysł u mnie jak kiedyś były gołębie w oborze to jak młodziak wypadł z gniazda to maciora w locie go złapała i zjadła świnie są mięsożerne więc ja nie polecam trzymania tych gatunków razem
Posted
Świnie są wszystkożerne dlatego jak im coś odbije to mogą zjeść swojego "współlokatora", ale to dzieje się rzadko o wiele częściej świnie gryzą sobie nawzajem uszy i ogony i wtedy trzeba stosować specjale środki żeby się nie gryzły. Teraz to przemyślałem i myślę że hodowla świń na wolnym wybiegu to nie jest najlepszy pomysł, ale jak chcesz to próbuj może Ci się akurat uda. Pozdrawiam :)