marek100 Posted January 20, 2013 Report Posted January 20, 2013 chciał bym hodował świnie na dworze. hodował bym tylko latę . czy muszę zrobi jakies zadaszenie. czy ten sposób hodowli jest opłacalny. Quote
marek100 Posted January 20, 2013 Author Report Posted January 20, 2013 i jąka rasę najlepiej hodowac na dworze Quote
nowy Posted January 20, 2013 Report Posted January 20, 2013 Zadaszenie na pewno musisz zrobić jakies koryta zapewnić i jakieś poidla,do tego dochodzi ogrodzenie ale ci nie doradze bo sam się zastanawiam jakie by było najlepsze biorąc pod uwagę że świnia to zwierzę bardzo ciekawskie...Rasa chyba nie ma większego znaczenia Quote
nowy Posted February 22, 2013 Report Posted February 22, 2013 Kłapery można trzymać cały rok na dworze jeśli jesteś jeszcze zainteresowany Quote
jaskółka Posted February 26, 2013 Report Posted February 26, 2013 zastanawia mnie tu jedno.przecież swinia ryje, prawda? (tylko na rusztach nie ma takiej możliwości)no to czy nie podkopie ogrodzenia?przecież co ona ma do roboty cały dzień i noc? - najeść się, wyspać i psocić. Quote
Robert ;-) Posted February 27, 2013 Report Posted February 27, 2013 Być może pastuch elektryczny dal by radę utrzymać stado w ogrodzeniu?ta rasa świń jest bardzo ciekawa i w sumie nie droga,mnie interesują świniodziki tylko je trzeba w kojcach trzymać tak mi się bynajmniej wydaje. Quote
VoYtek8 Posted February 27, 2013 Report Posted February 27, 2013 Na świniodziki cieżko kupca znaleźć. Pastuch jest dobrym pomysłem żeby zatrzymać świnie w ogrodzeniu, ale podstawa to solidne ogrodzenie. Pozdrawiam Quote
bartek1390 Posted February 27, 2013 Report Posted February 27, 2013 ale na dworze szybciej rosną Quote
Robert ;-) Posted February 27, 2013 Report Posted February 27, 2013 Na dworze może i szybciej urosną ale w moich warunkach jest to nie realne bo moje pole w siedlisku zagospodarowane jest przez krowy highland Cattle,ale takie świniodziki to by byly tylko na tzw wlasny użytek. Quote
bardzomalorolny Posted February 27, 2013 Report Posted February 27, 2013 Też myślałem, żeby przez lato tak świnki chować, ale ile miejsca potrzeba na jakieś 2-4 świnek (chodzi mi o wybieg)? Mam zagrodzone ok 4-5a. Jest to solidne ogrodzenie: kwatery z grubej siatki na murku betonowym, więc chyba nie przejdą, są 2 zadaszenia. I czy mogą siedzieć razem z kurami?? Bo ten wybieg był i jest dla kur przeznaczony, ale kur jest ok 20-25 i miejsca jeszcze sporo. I ile takie świnie rosną? Tak do 100-120kg. Karmione by były naturalnymi paszami, bez dodatków jakiś koncentratów. Quote
bartek1390 Posted February 28, 2013 Report Posted February 28, 2013 no jasne że mogłyby z kurami tylko pasze musiałbyś osobno dawać a taka świnia rośnie chyba 6-7 miesięcy po odsadzeniu od maciory Quote
Robert ;-) Posted February 28, 2013 Report Posted February 28, 2013 No nie wiem czy trzymanie drobiu razem ze świniami to dobry pomysł u mnie jak kiedyś były gołębie w oborze to jak młodziak wypadł z gniazda to maciora w locie go złapała i zjadła świnie są mięsożerne więc ja nie polecam trzymania tych gatunków razem Quote
bartek1390 Posted March 2, 2013 Report Posted March 2, 2013 ale czy coś tej maciorze się stało? bo u mnie nigdy nic się nie działo jak kaczątko lub kurczak dostał się do budynka i zjadły go świnie Quote
Robert ;-) Posted March 2, 2013 Report Posted March 2, 2013 nie świni nic się nie stalo ale przecierz nie trzymam drobiu dla nich do zjedzenia Quote
bartek1390 Posted March 3, 2013 Report Posted March 3, 2013 no fakt ale jak kury są duże to niemożliwe jest żeby świnia ją zjadła Quote
Miki Posted March 5, 2013 Report Posted March 5, 2013 Kolego zdziwił byś sie co potrafią zrobić świnie. Czyli Twoim zdaniej jest niemożliwe żeby tuczniki zjadły swojego "współlokatora" do połowy? Quote
kubusjettaII Posted March 5, 2013 Report Posted March 5, 2013 świnie to kanibale, a przede wszystkim to "świnia" więc po niej można się wszystkiego spodziewać Quote
VoYtek8 Posted March 5, 2013 Report Posted March 5, 2013 Świnie są wszystkożerne dlatego jak im coś odbije to mogą zjeść swojego "współlokatora", ale to dzieje się rzadko o wiele częściej świnie gryzą sobie nawzajem uszy i ogony i wtedy trzeba stosować specjale środki żeby się nie gryzły. Teraz to przemyślałem i myślę że hodowla świń na wolnym wybiegu to nie jest najlepszy pomysł, ale jak chcesz to próbuj może Ci się akurat uda. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts