Jump to content

Recommended Posts

• Replies 129
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted
52KM (wg DIN) przy 2200 obr./min. dla silnika S-4003, a 45KM (wg DIN) przy 2200 obr./min. dla silnika S-4001
A jeśli chodzi o 57KM to raczej chodzilo o 47KM tyle ma Ursus C-360 3P ;-). Musiał się pomylić.
Posted

Czyli C-360 ma 52 KM :) rozumiem.

A co myślicie o montażu turbiny do 60-tki ?

Widziałem takie cuda na filmach, chłopaki się bawią :) Czy w ogóle jest sens, czy to tylko gadżet ?

Posted
No tak, bo dostaje jakieś 20 KM więcej. Tylko się zastanawiam, czy to ma sens ? Doszedłem do wniosku, że jeżeli mam robotę w polu skończyć pół godziny wcześniej, to nie ma sensu.
Posted
Jak można zakładaćturbinę do silnika który jest nieprzystosowany do tego.Pod turbinę silnik jest inaczej robiony a za dużo pisaniny żeby to opisać.Według mnie te wszystkie 40i60 to kupa złomu dobre na lata 70 te ale nie w xxi wieku.Pozdrawiam.
Posted
muzyk, te złomy zbudowały i nakarmiły Polskę i należy się im szacunek. A jeśli chodzi o ścisłość, to żadna maszyna z Twojego XXI w. nie wytrzyma połowy tego co Polskie maszyny z lat 70-tych. Obejrzyj film o celowym postarzaniu produktów.
Posted
masz rację Mars. może stare, może polskie, ale chodzą do dziś na większości gospodarstw, a swoją drogą muzyk zastanawiam się od jakiego ciągnika ty zaczynałeś od razu miałeś zetora 12145? i czy on taki nienaganny jest?
Posted

To jest tak jakby się zastanawiać który samochód jest lepszy - mercedes czy maluch. Dla większości Polaków lepszy był maluch, bo na niego było po prostu ich stać. Podobnie z ciągnikami. Jest tu moim zdaniem jeden istotny aspekt tego sporu, a mianowicie dostęp do części zamiennych. Stare Ursusy to zdecydowanie niższa półka niż marki które wymieniłem dalej i jeszcze kilka innych spraw takich jak braki odpowiednich materiałów czy zasada że każdą niedoróbkę rolnik kupi nauczyły lub przyzwyczaiły nas rolników, że dostęp do części zamiennych w najbliższym sklepie to warunek krytyczny przy zakupie ciągnika. Stąd ceny takich ciągników do których części są dostępne w każdym sklepie są wysokie. Takie marki jak MF, JD, NH czy podobne takiego dostępu nie wymagają, o czym zmieniający ciągnik C-360 na inny nie bierze pod uwagę. Bez urazy posiadaczy Ursusów, ale marki z wyższych półek niż Ursus wymagają też wyższej kultury (w pełnym tego słowa znaczeniu a nie tylko obiegowym) użytkowania i obsługi. Dla jednego lepszy będzie Ursus, dla drugiego NH, a dla innego JD lub MF albo jeszcze inny.

Pamiętam, że cenę Ursusa w czasie kiedy były produkowane można było nabyć co najwyżej jedno koło do NH, i to przednie.

Do 1978 roku były produkowane na eksport ciągniki Ursus C-45. Kraje które je kupowały nie wybrały DF czy MF - dlaczego chyba nie muszę wyjaśniać.

Wszyscy w tym sporze, moim skromnym zdaniem, mają rację.

Posted
Kuba zaczynałem od MF-255 którego mam do dziś i bardzo go chwalę ale do ciężkej pracy[orka] nie nadaje się.Orkę robiłem 60 i szlag mnie trafiał bo porządnej roboty tym sprzętem nie da się zrobić[ chyba że piachy].Grzesiu masz całkowicie racje, a chłop polski był zmuszony kupować to co było produkowane bo o ciągniku zachodnim to mogłeś tylko pomażyć dobrze chłopcy że w lepszych czasach żyjecie aZetor pięknie mi się sprawuję ale ja o swoje graty b. dbam.Pozdrawiam
Posted

Po pierwsze, nie ma żadnego sporu :)

W moim przypadku, odnośnie areału, to 360 jest najlepszym ciągnikiem. Jeśli miałbym 50 ha, to zdecydowanie kupowałbym większy ciągnik, może JD, nie wiem. Wielkość maszyny i jej marka są uzależnione wyłącznie od areału. Jeśli brać pod uwagę rozsądek. Mam bowiem sąsiada, który kupił sobie dużego MF na 5 ha ...

Dostępność części jest rzeczywiście najistotniejszym elementem wyboru maszyn rolniczych. Drugim ważnym elementem, to ceny tych części. W obu tych przypadkach polskie C-360 -tki biją wszystkie maszyny na głowę :)

Posted
Co do ceny i dostępności części. Pas młocarni Bizona kosztuje 150 PLN, a do mojego MF oryginał serwisowy 540 PLN. Pas do MF jest 2 mm grubszy niż do Bizona mimo że kombajn jest mniejszy. W Bizonie ten pas trzeba wymienić co ok. 6 lat. W MF pas wymieniłem po 36 latach (jeszcze by pochodził z dziesięć lat jak ocenił mechanik ale wymieniłem na polski za 290 PLN bo akurat tyle miałem w portfelu). Proszę powiedzieć, ale jednoznacznie, który z tych pasów jest tańszy i czy dostępność tych pasów. jest jednakowo ważna?
Posted

Raczej to tylko zabawa w tuning ciągnika bo tak w polu to nie wiele to da, będziesz i tak orał pługiem 3 bo większym nie pójdzie nawet z turbiną, agregat trochę większy możesz podczepić, ale nie zacznie ogólnie to daje tylko parę koników więcej. :)

[video=youtube]

Tutaj masz filmik koleś dobrze przerobił Ursusa, ale nie wiem czy turbinę wstawiał.

Posted
Rzeczywiście super go przerobił :) ale to trzeba być zapaleńcem :) a ja niestety nim nie jestem ... zamontuję wspomaganie, bo to dobra rzecz i kupię tą większą kabinę i wystarczy :) Co do turbiny, to też tak myślę, że to tylko bajer :)
Posted
Super przeróbka to nie jest, ale koleś wykazał się pomysłem i umiejętnościami w końcu nie każdy potrafi coś przerobić przy swoim ciągniku. Kiedyś jeszcze filmik widziałem jak on tym Ursusem pracuje jest niesamowity tylko nie mogę znaleźć tego filmu
Posted
zgodzę się z wami, wszyscy wiemy jak się tymi maszynami pracuje i jakie zaawansowanie technicznie posiadają,ale sami również piszecie i wiecie że wszystko rozbija się o pieniądze, są rolnicy którzy inwestują w swoje gospodarstwo i zmieniają na lepsze, ale są tacy którzy chwalą to co mają i jest im z tym dobrze lub chwalą bo nie maja środków na zmianę. ale dlaczego te ciągniki mają nosić takie piętno?
Posted

Witam :) jednak musze wam powiedzieć ze niewymieniliście wszystkich różnic pomiędzy 4011 a 360 :P

Ja posiadam zetora 4011 rok budowy 1976 sprowadzony z Holandi w 2003 roku co ciekawe w pl c-4011 produkowowali do 1972r :) a kolejna ciekawostka jest taka że moja 40 ma odprężnik :D jak 330 :D piekna sprawa przy zimowym odpalaniu mam pociągany w kabinie na rączke jak puszcze to wraca do pierwotnego połozenia a w 30 tak niema. w tylnym moście też jest mała róznica a dokłądnie taka że atak ma skośne zęby i nic nie wyje :) pompa wtryskowa typowo jak w zetorze z przyspieszaczem czyli zwiękrza chwilowo dawke paliwa jezeli uzyjemy tego wciskając przysisk przy pompie wtryskowej przy odpalaniu :) a co dego zaworu pod siedzeniem to mozna sobie ustawic pozycje mieszaną :) Co ciekawe w polskich 40 też występował odprężnik ale co sie dowiedziałem wczoraj od jednego z posiadaczy polskiej 40 w której ma odpręznik na bloku silnika jest napis zetor a znowusz kolega ma c-4011 z 1969r i na bloku jest napis ursus i odprężnika niema

a oto filmik z odpręznikiem w mojej 40 :)

Moim zdaniem to zbędny wydatek ;) fajnie gwizdze ale zbyt wiele nie wnosi ;) przy większych silnikach owszem ale nie przy tym ;) pozdrawiam

Znajomy kolegi ma turbo w 40 i efekt taki ze silnik stał sie dziarniejszy :) szybciej wkęca sie na obroty a kolejna korzyść jest taka że zmalało spalanie :)

Posted

muzyk' date=' te złomy zbudowały i nakarmiły Polskę i należy się im szacunek. A jeśli chodzi o ścisłość, to żadna maszyna z Twojego XXI w. nie wytrzyma połowy tego co Polskie maszyny z lat 70-tych. Obejrzyj film o celowym postarzaniu produktów.

[/quote']

dokładnie wiesz co mówisz ja posiadam u 904 i dwa zetorki 4011 i 7211 ostatnio kilka dni temu prawdopodobnie pierwszy raz od nowosci odkrecałem zwolnice zeby wymienic uszczelniacz bo olej puszczał i poprostu to jest wszystko jakosciowo taki materiał ze poprostu zębatki wałki jak nowe :) zaden nh niewytrzyma tyle co stary dobry sprzęt :)

Posted

pierwsze c4011 praktycznie wszystkie miały silniki zetora, później wiadomo jak to było jak silnik do remontu to silniki się wymieniało w zakładach i dostawało się silnik jaki leżał więc w mało której c4011 siedzi jeszcze oryginalny silnik :)

c4011 jako jedyna miała skośne zęby na ataku jak dobrze pamiętam, 355 już ma proste ale bez problemu można kupić atak od zetora i cieszyć się cichym mostem :)

Lukas przy którym ciągniku odkręcałeś zwolnice??

i który rocznik ??

Ja robiłem teraz troche swojego fiata z 77 roku 80 ps (póżniej New Holland) co przerobil chyba ze 30 tys mth. Tryby wałki itp tak samo wszystko w idealnym stanie.

Posted

muzyk' date=' te złomy zbudowały i nakarmiły Polskę i należy się im szacunek. A jeśli chodzi o ścisłość, to żadna maszyna z Twojego XXI w. nie wytrzyma połowy tego co Polskie maszyny z lat 70-tych. Obejrzyj film o celowym postarzaniu produktów.

[/quote']

dokładnie wiesz co mówisz ja posiadam u 904 i dwa zetorki 4011 i 7211 ostatnio kilka dni temu prawdopodobnie pierwszy raz od nowosci odkrecałem zwolnice zeby wymienic uszczelniacz bo olej puszczał i poprostu to jest wszystko jakosciowo taki materiał ze poprostu zębatki wałki jak nowe :) zaden nh niewytrzyma tyle co stary dobry sprzęt :)

Dokładnie kiedyś robiono ciągniki na dłuuugie lata, wszystko było robione nie na ilość jak teraz tylko na jakość, najlepszy dowód na to są to Ursusy c4011 c330 c360, i wiele innych starszych ciągników, ogólnie motocykle i samochody też były trwalsze. Teraz wszystko jest robione na tyle na ile jest czas gwarancji potem maszyna ma się rozlecieć a własciciel ma kupić nową i biznes ma się kręcić. Jakie czasy takie maszyny..