Jump to content

Recommended Posts

• Replies 129
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted
a ja widzę sens,ponieważ kiedyś na polu zgasiłem traktor i już go nie odpaliłem,zanim dostałem się do akumulatorów w podłodze to pół hektara bym zaorał,klemy zabrudzone ,piachu ze trzy kilo itp. ,a wyjąć taki akumulator to naprawdę trzeba mieć wyższe studia.temu inżynierowi co zaprojektował akumulatory pod podłogą w ursusie to kazałbym miesiąc wyciągać i zakładać te baterie to może by zmądrzał,teraz mam dużą dwunastkę dosłownie przy rozruszniku,zawsze czysta ,woda uzupełniona bo zajrzenie to dosł.1-minuta czasu i taka bateria u mnie wytrzymuje 10 lat,dodam ze mam alternator od starego golfa z lat 80-tych-pozdrawiam
Posted

Z jednej strony racja ale... Pilnując stanu klem, kabli i poziomu elektrolitu, kontrolując to raz na miesiąc, półtora unikasz ryzyka niespodzianki praktycznie w 100%.

Znowu da się spokojnie poprawić przynajmniej wyjmowanie aku przerabiając skrzynki.

Znów ty masz racje bo nie mam pojęcia po kiegosz grzyba dwie 6-ki skoro masa współczesnych ciągników ma jedna dwunastkę i działa. Pytałem sąsiada dzisiaj czemu ma dwunastkę to mi powiedział że łatwiej kupić używany, tani i jeszcze dobry aku 12 woltowy niż sześcio. Czyli już jest jedna z przyczyn wymiany na dwunastkę. Jedyna zaleta to ekonomia i to też wątpliwa w przypadku używanego akumulatora.

Posted

Z jednej strony racja ale... Pilnując stanu klem' date=' kabli i poziomu elektrolitu, kontrolując to raz na miesiąc, półtora unikasz ryzyka niespodzianki praktycznie w 100%.

Znowu da się spokojnie poprawić przynajmniej wyjmowanie aku przerabiając skrzynki.

Znów ty masz racje bo nie mam pojęcia po kiegosz grzyba dwie 6-ki skoro masa współczesnych ciągników ma jedna dwunastkę i działa. Pytałem sąsiada dzisiaj czemu ma dwunastkę to mi powiedział że łatwiej kupić używany, tani i jeszcze dobry aku 12 woltowy niż sześcio. Czyli już jest jedna z przyczyn wymiany na dwunastkę. Jedyna zaleta to ekonomia i to też wątpliwa w przypadku używanego akumulatora.

[/quote']

Akumulator 10 lat wytrzymuje? To chyba jakaś pomyłka, jak dla mnie to niemożliwe u mnie 5 lat siedziały dwa 6v ale w ostatnim roku były już bardzo kiepskie.

Posted

@kubusjettaII zalezy czy sa podlaczone rownolegle czy szeregowo

dobry akku wytrzyma 8-10 lat, jak ktos kupi centre czy jakies inne tanie g... to co sie dziwic ze trzyma 4 lata, jaka cena taka jakosc

jedna 12v 125A spokojnie miesci sie w skrzynke i to wystarczy do normalnego uzytkowania,

Posted

ja napisałem że u mnie wytrzymuje jeden 12v 190 ah 10 lat i to nie jest żadne kłamstwo,może znajdzie się tu jeszcze ktoś kto potwierdzi że jest to możliwe,wszystko zależy jakiej marki jest taki akumulator,jeżeli idzie o złączenie 2x12v to przy złączeniu szeregowym będzie 24v.,jednak przy złączeniu równoległym będzie nadal 12v. jednak moc bedzie podwojona,natomiast przy złączeniu szeregowym np.12v 60a+ 12v 60a bedzie 24v ale ampery nadal będą 60,myślę żę jasno się wyraziłem,reasumując: łączenie szeregowe zwiększa napięcie a łączenie równoległe zwiększa moc-pozdrawiam

dziękuję izydor6280 że potwierdziłeś moją tezę.dla mnie zawsze liczy się jakość a nie tylko cena

Posted
Ja potwierdze tą teze w moim C-330M akumulatory mają już 9lat i trzymają prawie jak nowe tj. niedawno przeszły jedynie całkowitą wymianę elektrolitu i czyszczenie klem szczotką drucianą i to wszyatko naprawde. Fakt że przez oatatnie dwa lata był mało używany ale to ze akumulatorom nic nie dolega jest w pewnym sensie jest zadziwiające.
Posted
Domyślam się że ciągnik nie jest cały rok intensywnie użytkowany bo w przeciwnym wypadku nie ma szans żeby tyle wytrzymały. I nie mam tu na myśli przepalenia raz w miesiącu w zimie, przejazdu przez zaspy czy odśnieżania podwórka. Od leżenia akumulatory tak szybko się nie zestarzeją.
Posted
piszecie dużo o akumulatorach dodam jeszcze o zachowaniu bezpieczeństwa bo akumulator może wybuchnąć podczas uruchamiania pojazdu jeśli było to poprzedzone ładowaniem go lub uruchamianie pojazdu po dłuższej pracy a krótkim postoju i złym stanem klem na biegunach,podczas odłączania prostownika bezpośrednio z biegunów akumulatora czego nie wolno robić i ostrzeżenie dla palaczy jeżeli akumulator jest w kabinie bo podczas ładowania wydziela się gaz który jest wybuchowy ku przestrodze powiem że mój kolega w ten sposób stracił oko
Posted
nie masz racji potrafi rozerwać całą górę akumulatora to jest sprawdzone podłączony akumulator do prostownika i po dłuższym czasie ładowania do otworu odpowietrzającego wystarczy iskra ze szlifierki i niema akumulatora przekonałem się sam
Posted

Miałem na myśli wybuch gazu w ciągniku od np. papierosa. Normalna rzecz że wodór nazbierany w celach akumulatora wybuchnie. Chociaż jest coraz mniej akumulatorów w których da się to zrobić niechcący.

Posted
Czytam i czytam i jestem pełen podziwu :) sporo macie wiedzy Panowie. Jednak teraz to nie wiem, czy lepiej jest zamontować jeden akumulator, 12 V , czy 2 x 6 V ? Tak jak mam teraz. Z tego co piszecie, to można kupić jeden akumulator 12 V i zmieścić go do skrzynki tam gdzie jest jego miejsce. No i te wybuchy ... Na całe szczęście nigdy nie słyszałem o czymś takim. Rozumiem, że aby odłączyć klemy prostownika od akumulatora, najpierw należy odłączyć prostownik od prądu - to normalne. Zawsze tak robiłem. Co do palenia, to na szczęście nie palę, zwłaszcza, że pety podrożały nie wiem który już raz :).
Posted

Domyślam się że ciągnik nie jest cały rok intensywnie użytkowany bo w przeciwnym wypadku nie ma szans żeby tyle wytrzymały. I nie mam tu na myśli przepalenia raz w miesiącu w zimie' date=' przejazdu przez zaspy czy odśnieżania podwórka. Od leżenia akumulatory tak szybko się nie zestarzeją.

[/quote']

Zależy co masz na myśli. Dwa lata temu ostatni raz używałem go do orki (teraz pole w dzierżawie), a tak to wykonuje wszystkie inne podstawowe prace (mam tylko łąki i dorabiam trochę na usługach kosiarką rotacyjną). Więc jest użytkowany w normalnym zakresie.

Posted

Domyślam się że ciągnik nie jest cały rok intensywnie użytkowany bo w przeciwnym wypadku nie ma szans żeby tyle wytrzymały. I nie mam tu na myśli przepalenia raz w miesiącu w zimie' date=' przejazdu przez zaspy czy odśnieżania podwórka. Od leżenia akumulatory tak szybko się nie zestarzeją.

[/quote']

Zależy co masz na myśli. Dwa lata temu ostatni raz używałem go do orki (teraz pole w dzierżawie), a tak to wykonuje wszystkie inne podstawowe prace (mam tylko łąki i dorabiam trochę na usługach kosiarką rotacyjną). Więc jest użytkowany w normalnym zakresie.

Może zostaw tak jak jest po co kombinować i przerabiać, jak teraz masz 2x6V i dobrze Ci się sprawują to nie masz po co przerabiać.

Posted
potwierdzam fakt że akumulator intensywnie użytkowany nie wytrzymuje długo a dość często się zdaża że nawet gwarancji i to nie oznacza że był to wadliwy akumulator podam przykład TIR jeżdżący po europie prawie okrągły rok w którym jest jeszcze ogrzewanie pracuje ono po zgaszeniu silnika bo kierowcy śpią w kabinie i musi jeszcze rano zapalić nawet przy większym mrozie jeśli nie zapali takie akumulatory są wymieniane, w większości przypadków podczas reklamacji po sprawdzeniu była odpowiedż zbyt intensywnie eksploatowany ,w ciągnikach tak szybko nie siadają ale nasuwa się wniosek że żywotność akumulatora zależy również od intensywności eksploatacji