Skocz do zawartości

Zdjęcie

Różnica między Ursusem C-4011 , a C-360

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
129 odpowiedzi w tym temacie

#81 Mikruss

Mikruss

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 972 postów

Napisano 28 styczeń 2013 - 20:00

z tym ze 12v o tak malych rozmiarach i pojemnośći min 120 Ah do tanich tez nie nalezy ;)
sensowne jest danie 2x12 po 60Ah z samochodów osobowych i tyle ;)
  • 0

#82 massay1

massay1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1352 postów

Napisano 28 styczeń 2013 - 20:04

Sąsiad na używkach jeździ. Ale i tu ekonomia to wątpliwa sprawa.
  • 0

#83 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 28 styczeń 2013 - 21:47

Z jednej strony racja ale... Pilnując stanu klem, kabli i poziomu elektrolitu, kontrolując to raz na miesiąc, półtora unikasz ryzyka niespodzianki praktycznie w 100%.
Znowu da się spokojnie poprawić przynajmniej wyjmowanie aku przerabiając skrzynki.
Znów ty masz racje bo nie mam pojęcia po kiegosz grzyba dwie 6-ki skoro masa współczesnych ciągników ma jedna dwunastkę i działa. Pytałem sąsiada dzisiaj czemu ma dwunastkę to mi powiedział że łatwiej kupić używany, tani i jeszcze dobry aku 12 woltowy niż sześcio. Czyli już jest jedna z przyczyn wymiany na dwunastkę. Jedyna zaleta to ekonomia i to też wątpliwa w przypadku używanego akumulatora.

Akumulator 10 lat wytrzymuje? To chyba jakaś pomyłka, jak dla mnie to niemożliwe u mnie 5 lat siedziały dwa 6v ale w ostatnim roku były już bardzo kiepskie.
  • 0

#84 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1627 postów

Napisano 28 styczeń 2013 - 21:47

a czy danie 2X po 12v nie sprawi że będziesz miał 24v o 120Ah? bo mnie się wydaje że tak.
  • 0

#85 massay1

massay1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1352 postów

Napisano 28 styczeń 2013 - 21:52

A gdzie ja napisałem że 10 lat? Pomyliłeś mnie z innym kolegą.
Kiedyś stare centry wytrzymywały tyle. W cudzysłowiu bo ostatnie trzy z dziesięciu na prostowniku.

• 0

#86 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 28 styczeń 2013 - 22:08

O kurde faktycznie pomyliłem Twój post z kolegą powyżej. Sorki :)
  • 0

#87 massay1

massay1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1352 postów

Napisano 28 styczeń 2013 - 22:10

Spoko. Nic się nie stało.
  • 0

#88 izydor6280

izydor6280

::Expert Renault::

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 745 postów

Napisano 29 styczeń 2013 - 09:15

@kubusjettaII zalezy czy sa podlaczone rownolegle czy szeregowo
dobry akku wytrzyma 8-10 lat, jak ktos kupi centre czy jakies inne tanie g... to co sie dziwic ze trzyma 4 lata, jaka cena taka jakosc
jedna 12v 125A spokojnie miesci sie w skrzynke i to wystarczy do normalnego uzytkowania,

• 0

#89 henryk

henryk

V.I.P

• Użytkownik
  • 1024 postów

Napisano 29 styczeń 2013 - 18:57

ja napisałem że u mnie wytrzymuje jeden 12v 190 ah 10 lat i to nie jest żadne kłamstwo,może znajdzie się tu jeszcze ktoś kto potwierdzi że jest to możliwe,wszystko zależy jakiej marki jest taki akumulator,jeżeli idzie o złączenie 2x12v to przy złączeniu szeregowym będzie 24v.,jednak przy złączeniu równoległym będzie nadal 12v. jednak moc bedzie podwojona,natomiast przy złączeniu szeregowym np.12v 60a+ 12v 60a bedzie 24v ale ampery nadal będą 60,myślę żę jasno się wyraziłem,reasumując: łączenie szeregowe zwiększa napięcie a łączenie równoległe zwiększa moc-pozdrawiam

dziękuję izydor6280 że potwierdziłeś moją tezę.dla mnie zawsze liczy się jakość a nie tylko cena
  • 0

#90 Miki

Miki

Administrator

• Administrator
  • 1114 postów

Napisano 29 styczeń 2013 - 19:10

Ja potwierdze tą teze w moim C-330M akumulatory mają już 9lat i trzymają prawie jak nowe tj. niedawno przeszły jedynie całkowitą wymianę elektrolitu i czyszczenie klem szczotką drucianą i to wszyatko naprawde. Fakt że przez oatatnie dwa lata był mało używany ale to ze akumulatorom nic nie dolega jest w pewnym sensie jest zadziwiające.
  • 0

#91 massay1

massay1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1352 postów

Napisano 29 styczeń 2013 - 19:46

Domyślam się że ciągnik nie jest cały rok intensywnie użytkowany bo w przeciwnym wypadku nie ma szans żeby tyle wytrzymały. I nie mam tu na myśli przepalenia raz w miesiącu w zimie, przejazdu przez zaspy czy odśnieżania podwórka. Od leżenia akumulatory tak szybko się nie zestarzeją.
  • 0

#92 grzepaku1

grzepaku1

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 614 postów

Napisano 29 styczeń 2013 - 20:14

piszecie dużo o akumulatorach dodam jeszcze o zachowaniu bezpieczeństwa bo akumulator może wybuchnąć podczas uruchamiania pojazdu jeśli było to poprzedzone ładowaniem go lub uruchamianie pojazdu po dłuższej pracy a krótkim postoju i złym stanem klem na biegunach,podczas odłączania prostownika bezpośrednio z biegunów akumulatora czego nie wolno robić i ostrzeżenie dla palaczy jeżeli akumulator jest w kabinie bo podczas ładowania wydziela się gaz który jest wybuchowy ku przestrodze powiem że mój kolega w ten sposób stracił oko
  • 0

#93 massay1

massay1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1352 postów

Napisano 29 styczeń 2013 - 20:17

Ten gaz to wodór. Nie jest wstanie nazbierać się go na tyle w 60-ce żeby mogło cokolwiek wybuchnąć.
  • 0

#94 grzepaku1

grzepaku1

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 614 postów

Napisano 29 styczeń 2013 - 20:28

nie masz racji potrafi rozerwać całą górę akumulatora to jest sprawdzone podłączony akumulator do prostownika i po dłuższym czasie ładowania do otworu odpowietrzającego wystarczy iskra ze szlifierki i niema akumulatora przekonałem się sam
  • 0

#95 massay1

massay1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1352 postów

Napisano 29 styczeń 2013 - 20:41

Miałem na myśli wybuch gazu w ciągniku od np. papierosa. Normalna rzecz że wodór nazbierany w celach akumulatora wybuchnie. Chociaż jest coraz mniej akumulatorów w których da się to zrobić niechcący.

• 0

#96 muzyk

muzyk

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 744 postów

Napisano 29 styczeń 2013 - 23:37

Grzepaku ma rację przy akumulatorach zwłaszcza większych trzeba zachować szczególną uwagę boszybko morzna stać się kaleką.
  • 0

#97 Mars9

Mars9

Rolnik

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 278 postów

Napisano 30 styczeń 2013 - 04:43

Czytam i czytam i jestem pełen podziwu :) sporo macie wiedzy Panowie. Jednak teraz to nie wiem, czy lepiej jest zamontować jeden akumulator, 12 V , czy 2 x 6 V ? Tak jak mam teraz. Z tego co piszecie, to można kupić jeden akumulator 12 V i zmieścić go do skrzynki tam gdzie jest jego miejsce. No i te wybuchy ... Na całe szczęście nigdy nie słyszałem o czymś takim. Rozumiem, że aby odłączyć klemy prostownika od akumulatora, najpierw należy odłączyć prostownik od prądu - to normalne. Zawsze tak robiłem. Co do palenia, to na szczęście nie palę, zwłaszcza, że pety podrożały nie wiem który już raz :).
  • 0

#98 Miki

Miki

Administrator

• Administrator
  • 1114 postów

Napisano 30 styczeń 2013 - 07:57

Domyślam się że ciągnik nie jest cały rok intensywnie użytkowany bo w przeciwnym wypadku nie ma szans żeby tyle wytrzymały. I nie mam tu na myśli przepalenia raz w miesiącu w zimie, przejazdu przez zaspy czy odśnieżania podwórka. Od leżenia akumulatory tak szybko się nie zestarzeją.

Zależy co masz na myśli. Dwa lata temu ostatni raz używałem go do orki (teraz pole w dzierżawie), a tak to wykonuje wszystkie inne podstawowe prace (mam tylko łąki i dorabiam trochę na usługach kosiarką rotacyjną). Więc jest użytkowany w normalnym zakresie.
  • 0

#99 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 30 styczeń 2013 - 10:15

Zależy co masz na myśli. Dwa lata temu ostatni raz używałem go do orki (teraz pole w dzierżawie), a tak to wykonuje wszystkie inne podstawowe prace (mam tylko łąki i dorabiam trochę na usługach kosiarką rotacyjną). Więc jest użytkowany w normalnym zakresie.

Może zostaw tak jak jest po co kombinować i przerabiać, jak teraz masz 2x6V i dobrze Ci się sprawują to nie masz po co przerabiać.

• 0

#100 grzepaku1

grzepaku1

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 614 postów

Napisano 30 styczeń 2013 - 13:03

potwierdzam fakt że akumulator intensywnie użytkowany nie wytrzymuje długo a dość często się zdaża że nawet gwarancji i to nie oznacza że był to wadliwy akumulator podam przykład TIR jeżdżący po europie prawie okrągły rok w którym jest jeszcze ogrzewanie pracuje ono po zgaszeniu silnika bo kierowcy śpią w kabinie i musi jeszcze rano zapalić nawet przy większym mrozie jeśli nie zapali takie akumulatory są wymieniane, w większości przypadków podczas reklamacji po sprawdzeniu była odpowiedż zbyt intensywnie eksploatowany ,w ciągnikach tak szybko nie siadają ale nasuwa się wniosek że żywotność akumulatora zależy również od intensywności eksploatacji
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych