Skocz do zawartości

Zdjęcie

Różnica między Ursusem C-4011 , a C-360

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
129 odpowiedzi w tym temacie

#21 Mars9

Mars9

Rolnik

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 278 postów

Napisano 22 styczeń 2013 - 14:52

Panowie, dlatego właśnie to forum jest najlepsze :) Każdy mówi o swoich doświadczeniach i dzieli się swoimi uwagami i wiedzą. To jest to. Dziękuję :)
  • 0

#22 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 22 styczeń 2013 - 14:58

A ja to forum cenię też za to że tu jest porządek. Wszystko jest łatwe i czytelne wątki uporządkowane pod pytaniami odpowiedzi, ale zawsze tyle ile trzeba, a nie jak na AgroFoto wątki są od 2008 roku pod nimi 13 stron komentarzy i i tak nikt nie wie o co chodzi :) a i najważniejsze na tym forum nikt nikogo nie hejtuje, każdy może napisać co chce i jakie ma zdanie na dany temat bez zbędnej krytyki innych. I moderator solidny nie usuwa komentarzy cały czas bo na AF to ten moderator największą spinę sam wywołuje :)
  • 0

#23 grzepaku1

grzepaku1

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 614 postów

Napisano 22 styczeń 2013 - 15:07

co do mocy C-4011 to kolega henryk podaje 42 KM a ja mam dane że 45KM przy 2000 obr nie jestem pewien kto ma rację ?
  • 0

#24 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1628 postów

Napisano 22 styczeń 2013 - 15:50

chyba raczej 42
  • 0

#25 Przemi998

Przemi998

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 213 postów

Napisano 22 styczeń 2013 - 16:14

Wujek Google też mówi 42 :)
  • 0

#26 Mars9

Mars9

Rolnik

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 278 postów

Napisano 22 styczeń 2013 - 17:44

A ktoś na forum mówił, że 60 -tka ma 57 KM. To ile ma na prawdę ?
  • 0

#27 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1628 postów

Napisano 22 styczeń 2013 - 18:42

według moich danych 4011 ma 42KM a 360 ma 52KM
  • 0

#28 Miki

Miki

Administrator

• Administrator
  • 1114 postów

Napisano 22 styczeń 2013 - 18:51

52KM (wg DIN) przy 2200 obr./min. dla silnika S-4003, a 45KM (wg DIN) przy 2200 obr./min. dla silnika S-4001
A jeśli chodzi o 57KM to raczej chodzilo o 47KM tyle ma Ursus C-360 3P ;-). Musiał się pomylić.
  • 0

#29 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1628 postów

Napisano 22 styczeń 2013 - 18:54

mam takie same dane
  • 0

#30 Mars9

Mars9

Rolnik

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 278 postów

Napisano 22 styczeń 2013 - 19:20

Czyli C-360 ma 52 KM :) rozumiem.
A co myślicie o montażu turbiny do 60-tki ?
Widziałem takie cuda na filmach, chłopaki się bawią :) Czy w ogóle jest sens, czy to tylko gadżet ?
  • 0

#31 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1628 postów

Napisano 22 styczeń 2013 - 19:27

też nad tym myślę. kolega ma założoną od jakieś BMW i chwali sobie, ale trochę za dużo miał przerabiania. opinie są takie że ponoć sinik bardziej po "garach" dostaje i mniej żywotny, silny ale krótko
  • 0

#32 Mars9

Mars9

Rolnik

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 278 postów

Napisano 22 styczeń 2013 - 20:05

No tak, bo dostaje jakieś 20 KM więcej. Tylko się zastanawiam, czy to ma sens ? Doszedłem do wniosku, że jeżeli mam robotę w polu skończyć pół godziny wcześniej, to nie ma sensu.
  • 0

#33 grzepaku1

grzepaku1

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 614 postów

Napisano 22 styczeń 2013 - 20:59

zakładanie turbiny napewno nie ma sensu napewno przyniesie więcej straty niż pożytku a co do mocy tych silników to na stronie "konedata" jest podane myślę że dobrze.
  • 0

#34 muzyk

muzyk

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 744 postów

Napisano 23 styczeń 2013 - 00:47

Jak można zakładaćturbinę do silnika który jest nieprzystosowany do tego.Pod turbinę silnik jest inaczej robiony a za dużo pisaniny żeby to opisać.Według mnie te wszystkie 40i60 to kupa złomu dobre na lata 70 te ale nie w xxi wieku.Pozdrawiam.
  • 0

#35 Mars9

Mars9

Rolnik

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 278 postów

Napisano 23 styczeń 2013 - 07:29

muzyk, te złomy zbudowały i nakarmiły Polskę i należy się im szacunek. A jeśli chodzi o ścisłość, to żadna maszyna z Twojego XXI w. nie wytrzyma połowy tego co Polskie maszyny z lat 70-tych. Obejrzyj film o celowym postarzaniu produktów.
  • 0

#36 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1628 postów

Napisano 23 styczeń 2013 - 09:47

masz rację Mars. może stare, może polskie, ale chodzą do dziś na większości gospodarstw, a swoją drogą muzyk zastanawiam się od jakiego ciągnika ty zaczynałeś od razu miałeś zetora 12145? i czy on taki nienaganny jest?
  • 0

#37 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3603 postów

Napisano 23 styczeń 2013 - 23:57

To jest tak jakby się zastanawiać który samochód jest lepszy - mercedes czy maluch. Dla większości Polaków lepszy był maluch, bo na niego było po prostu ich stać. Podobnie z ciągnikami. Jest tu moim zdaniem jeden istotny aspekt tego sporu, a mianowicie dostęp do części zamiennych. Stare Ursusy to zdecydowanie niższa półka niż marki które wymieniłem dalej i jeszcze kilka innych spraw takich jak braki odpowiednich materiałów czy zasada że każdą niedoróbkę rolnik kupi nauczyły lub przyzwyczaiły nas rolników, że dostęp do części zamiennych w najbliższym sklepie to warunek krytyczny przy zakupie ciągnika. Stąd ceny takich ciągników do których części są dostępne w każdym sklepie są wysokie. Takie marki jak MF, JD, NH czy podobne takiego dostępu nie wymagają, o czym zmieniający ciągnik C-360 na inny nie bierze pod uwagę. Bez urazy posiadaczy Ursusów, ale marki z wyższych półek niż Ursus wymagają też wyższej kultury (w pełnym tego słowa znaczeniu a nie tylko obiegowym) użytkowania i obsługi. Dla jednego lepszy będzie Ursus, dla drugiego NH, a dla innego JD lub MF albo jeszcze inny.
Pamiętam, że cenę Ursusa w czasie kiedy były produkowane można było nabyć co najwyżej jedno koło do NH, i to przednie.
Do 1978 roku były produkowane na eksport ciągniki Ursus C-45. Kraje które je kupowały nie wybrały DF czy MF - dlaczego chyba nie muszę wyjaśniać.
Wszyscy w tym sporze, moim skromnym zdaniem, mają rację.
  • 0

#38 muzyk

muzyk

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 744 postów

Napisano 24 styczeń 2013 - 00:31

Kuba zaczynałem od MF-255 którego mam do dziś i bardzo go chwalę ale do ciężkej pracy[orka] nie nadaje się.Orkę robiłem 60 i szlag mnie trafiał bo porządnej roboty tym sprzętem nie da się zrobić[ chyba że piachy].Grzesiu masz całkowicie racje, a chłop polski był zmuszony kupować to co było produkowane bo o ciągniku zachodnim to mogłeś tylko pomażyć dobrze chłopcy że w lepszych czasach żyjecie aZetor pięknie mi się sprawuję ale ja o swoje graty b. dbam.Pozdrawiam
  • 0

#39 Mars9

Mars9

Rolnik

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 278 postów

Napisano 24 styczeń 2013 - 08:03

Po pierwsze, nie ma żadnego sporu :)

W moim przypadku, odnośnie areału, to 360 jest najlepszym ciągnikiem. Jeśli miałbym 50 ha, to zdecydowanie kupowałbym większy ciągnik, może JD, nie wiem. Wielkość maszyny i jej marka są uzależnione wyłącznie od areału. Jeśli brać pod uwagę rozsądek. Mam bowiem sąsiada, który kupił sobie dużego MF na 5 ha ...
Dostępność części jest rzeczywiście najistotniejszym elementem wyboru maszyn rolniczych. Drugim ważnym elementem, to ceny tych części. W obu tych przypadkach polskie C-360 -tki biją wszystkie maszyny na głowę :)
  • 0

#40 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3603 postów

Napisano 24 styczeń 2013 - 10:43

Co do ceny i dostępności części. Pas młocarni Bizona kosztuje 150 PLN, a do mojego MF oryginał serwisowy 540 PLN. Pas do MF jest 2 mm grubszy niż do Bizona mimo że kombajn jest mniejszy. W Bizonie ten pas trzeba wymienić co ok. 6 lat. W MF pas wymieniłem po 36 latach (jeszcze by pochodził z dziesięć lat jak ocenił mechanik ale wymieniłem na polski za 290 PLN bo akurat tyle miałem w portfelu). Proszę powiedzieć, ale jednoznacznie, który z tych pasów jest tańszy i czy dostępność tych pasów. jest jednakowo ważna?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych