Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ten pan przysłał mi instrukcję obsługi i katalog do mojego KLASSA-50 MERKATORA to podejrzewam że do twojego KLASSA też będzie miał.Podaje nr. tel.603-961-193.Pozdrawiam.
Posted

Witaj.

Ostatecznie instrukcję można porać z internetu:)

Na pewno nie wyniesie Cię to 100zł:D

Edit:

Podaję ewentualny link:::

www.chomikuj.pl/zelcz/Rolnicze++ci*c4*85gniki/CLAAS/Europa+-+katalog-czesci-*5bDE*5d,598915413.pdf

Posted
na szczęście sam sobie poradziłem bez instrukcji a nawet nic nie popsułem po "drodze", podsiewacz na szczęście da się zrobić samemu i za niewielkie pieniądze w porównaniu z cenami nawet używanymi, miąłem już taki przypadek ze sprzęgłem a dokładnie z tarczą z dociskiem cena nowego prawie 1 tys. a używany 500-600zl. a na szrocie od warburga 50zl. Także wniosek taki że lepiej pokombinować a zaoszczędzimy trochę pieniędzy.
Posted
za kombajn dalem 3 tys. kupiłem go od dziadka mojej żony a czemu taki stary model? mam własne 5 hektarów i teściowi kosze tak koło 4 h budowa prosta naprawy samemu można zrobić , a i stan techniczny jak na te lata można powiedzieć że zajebis... odmalowałem go, pasy pozmieniałem teraz tylko ten podsiewacz zrobić i kranik od chłodnicy , silnik 4 perkins sprawdza się świetnie , jest mały zwinny i spokojnie starczył by na 15 hektarowe gospodarstwo dla mnie dodatkowo plusem jest to że w żniwa nie potrzebuje nikogo do pomocy gdyż kombajn mieści się do stodoły gdzie sypie prosto na spichlerz ziarno, spalanie paliwa to około 300 zł. na 5 h, gdzie zakoszenie bizonem musiał bym zapłacić pona 1200 zł. wiec 3 sezony i koszt sie powinien zwrócić, ogólnie jestem zadowolony z akurat tego modelu CLAASA mimo 60 lat kombajn naprawde dobrze i mądrze skonstruowany, polecam na małe gospodarstwa
Posted

Mój znajomy ma Vistulę to jest dopiero maszyna :D Ale te Europy to solidne kombajny tyle lat są już w użyciu i dalej się trzymają.

Ps. Jak będziesz jeździł po zarobkach to kombajn Ci się zwróci w jeden sezon

Posted
na 1 h to okoł 12 litrów ale z dojazdem do spichlerza kosze różnie przeważnie 1-ynką ale drugim biegiem , jęczmień ,owies 2 a żyto ,pszenżyto i pszenice 1 ze względu na ilość słomy , rozumiesz? jaką szerokość roboczą ma Twój MERKATOR?
Posted

Mój znajomy ma Vistulę to jest dopiero maszyna :D Ale te Europy to solidne kombajny tyle lat są już w użyciu i dalej się trzymają.

Ps. Jak będziesz jeździł po zarobkach to kombajn Ci się zwróci w jeden sezon

mój teść wcześniej nim kosił i naprawdę dużo zarobił na nim opowiadał że pełne kieszenie pieniędzy i czasem nie pamiętał jak wrócił do domu;) ale to kosił na torfowiskach i podmokłych terenach gdzie bizon kopał się a CLAAS szedł jak burza spowodu swojej niskiej masy i silnego silnika.

Posted

Kolo napisz mi na co trzeba szczególnie zwracać uwagę podczas koszenia przy kombajnie.

wiesz nie jestem doświadczonym kombajnistą mimo iż uprawnienia mam, głowną zasadą jaką mi wkuwali to zachować ostrożność w pracy, ale w koszeniu to ustawienie odpowiedniego wiatru do rodzaju koszonego zboża a także kątu nachylenia łopatek podsiewacz czy jak to się zwie, żeby zboże nie wylatało za kombajnem odpowiednio skrecić młocarnie tzn. szczelina miedzy klepiskiem musi być odpowiednia, żeby ziarno nie zostało w zdzble a także nie było popękane, i przede wszystkim to dobre prze smarowanie kombajnu szczególnie młocarni i popychacza.

Posted

No to jak to mówią "jak nie posmarujesz to nie pojedziesz" smarowanie najważniejsze ale i filtry paliwa lubią się szybko zabrudzać i jest odczuwalny spadek mocy kombajnu, u mnie częstym problemem są pasy klinowe napędu młocarni orginalnie powinny być 4 klinowe połączone na górze razem płótnem ja ma pojedyncze 4 pasy i nierówno się zużywają i lubią szczelić

Posted

Załuż orginalne to nie taki duży wydatek bo szkoda młocarni ijak coś Ci walnie to więcej zapłacisz jak te n pas kosztuje.

tylko te co kupiłem to były orginalne kupione w DORUCHOWIE w sklepie CLAAS powiedzieli że teraz tylko takie produkują do tych kombajnów.

@kolo85 nie cytuj posta poprzedzającego Pozdrawiam Miki!