Skocz do zawartości

Zdjęcie

jak najlepiej ogrodzić sad?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 johhny

johhny

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 70 postów

Napisano 23 styczeń 2013 - 08:24

Witajcie, mam zamiar ogrodzić sad i kawałek posesji od strony lasu. W tej chwili mam tam ogrodzenie (ok. 120 m) ale dosłownie rozpadło się ...jaki rodzaj ogrodzenia byście mi polecili? Dodam, że nie chcę na to wydawać majątku ale zależy mi na wytrzymałości
  • 0

#2 Miki

Miki

Administrator

• Administrator
  • 1114 postów

Napisano 23 styczeń 2013 - 09:34

Najlepiej siatkę leśną ;-). A grubość drutu i wielkość oczek sobie już sam będziesz musiał wybrać.
  • 0

#3 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 23 styczeń 2013 - 15:12

Dokładnie jak kolega wyżej polecam siatkę leśną tyle tylko że solidną z grubego drutu. U wujka w sadzie z tyłu ogrodzenie się rozpadło i mimo tego że las jest parę kilometrów dalej to i tak zimą jest tam mnóstwo zajęcy i saren które wyrządzają szkody w sadzie. W sumie to na ogrodzeniu nie oszczędzaj bo to na lata i żebyś później nie żałował.
  • 0

#4 johhny

johhny

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 70 postów

Napisano 24 styczeń 2013 - 09:22

Też o tym myślałem. W sumie nie wychodzi drogo bo za 50 metrów, ponad 200 zł i to już siatka dobrze zagęszczona od dołu. Myślę nad jakimiś porządnymi słupkami może drewnianymi...słyszałem, że akacjowe są najwytrzymalsze - co o tym myślicie?
  • 0

#5 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 24 styczeń 2013 - 15:54

Nie rób drewnianych, wyjdzie ci to drogo, a za parę lat słupki ci zgniją i płot się przewróci :( zrób normalnie jakieś betonowe albo metalowe będą stać dłużej niż drzewa w sadzie ;)
  • 0

#6 jacob

jacob

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 289 postów

Napisano 25 styczeń 2013 - 09:12

Zgadzam się z kolegą Wojtkiem ;) Kup sobie zwykłe słupki ocynkowane, zapłacisz z 25-30 zł za 2-metrowe i masz problem z głowy na długi czas.
  • 0

#7 johhny

johhny

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 70 postów

Napisano 29 styczeń 2013 - 08:43

OK, dzięki za porady. Mam zamiar kupić siatkę leśną 160 cm w tym sklepie:
http://www.rabatka.p...t_21x_17mm.html
i do tego słupki ocynkowane
http://www.rabatka.p...adycyjnych.html

Problem jest taki, że te słupki mają 200 cm czy to nie będzie za mało jak dam tylko 40 cm w ziemię?
  • 0

#8 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 29 styczeń 2013 - 10:34

W sumie lepiej jakby były zakopane ponad 50cm w ziemię, ale jak zrobisz 40 to też dobrze będzie.
  • 0

#9 jacob

jacob

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 289 postów

Napisano 30 styczeń 2013 - 08:18

40 cm Ci wystarczy na spokojnie, bo ogrodzenie z siatki leśnej nie musi być tak mocno naciągnięte jak klasyczna siatka ogrodzeniowa, no i tam nie masz przy siatce leśnej drutów naciągowych, jedynie naciągasz drutem dolnymi i górnym.
  • 0

#10 johhny

johhny

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 70 postów

Napisano 31 styczeń 2013 - 08:28

OK, macie racje, taka siateczka na słupkach ocynkowanych dużo dłużej wytrzyma. A macie jakieś sprawdzony sposób na montaż siatki leśnej do słupków metalowych?
  • 0

#11 jacob

jacob

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 289 postów

Napisano 07 luty 2013 - 08:56

Na Twoim miejscu użyłbym na przykład takich przelotek, które mocują siatkę na zasadzie skobli:
http://www.rabatka.pl/i931_Przelotka_blaszkowa_do_drutu_naciagowego.html

Ewentualnie możesz zastosować sam drut do zaplatania siatki i nim mocować siatkę do słupka, ale wg mnie nie będzie to tak wytrzymałe jak przelotki ;)
  • 0

#12 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 07 luty 2013 - 11:01

Przelotki wytrzymają o wiele dłużej niż zwykły drut jeśli chodzi o trzymanie siatki przy słupku. Pozdrawiam :)
  • 0

#13 przemek2092

przemek2092

V.I.P

• Moderator
  • 1052 postów

Napisano 07 luty 2013 - 20:19

Przelotki to najlepsze rozwiązanie, zwykły drut może opuszczać sie w dół po słupku więc siatka będzie opadac a co za tym idzie będzie narażona na bardzo szybkie korodowanie ;) jak juz robimy takie ogrodzenie to róbmy to z głową żeby starczyło na parę dobrych lat ;) pozdrawiam
  • 0

#14 patry2k

patry2k

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 8 postów

Napisano 12 marzec 2013 - 18:24

No tak, najlepiej przelotki na słupkach. A powiedzmy na końcu śruba, którą można ewentualnie regulować naciąg drutu. To byłby dobre rozwiązanie.
A co do akacji to fakt, drzewo najtwardsze na "toporzyska" do siekier, młotków itp. Ale i na słupki pewnie nadawałoby się. Ale jeśli chodzi o trwałość to tylko i wyłącznie słupki ocynkowane.
Kilka worków cementu, sporo gruzu i słupeczek :)
  • 0

#15 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1627 postów

Napisano 12 marzec 2013 - 18:59

może nie koniecznie ocynk a dobrze pomalowane ale metalowe nie drewniane. mam wybieg dla koni zrobiony ze stempli budowlanych w które są wkręcone izolatory i co prawda wytrzymał około 5-6 lat ale metalowe wytrzymały by ile...? na pewno więcej.
  • 0

#16 przemek2092

przemek2092

V.I.P

• Moderator
  • 1052 postów

Napisano 12 marzec 2013 - 21:50

Więcej więcej, nakład pracy można powiedziec podobny ale mamy spokój na dłuższy czas ;) ale wiadomo każdy robi to co uważa za słuszne i na co go stać ;)
  • 0

#17 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 13 marzec 2013 - 12:03

Ocynk to dla bogatszych, wystarczy pomalować metalowy słupek i tyle. Przecież to ogrodzenie do sadu, a nie na rezydencje, jak się na słupku od siatki w sadzie pojawi trochę rdzy to się nic nie stanie. U mojego wuja w jednym sadzie było grodzone ok. 30 lat temu, słupki były malowane po farbie nie ma już od lat śladu, a słupki stoją tak samo, tylko w siatce takie dziury że ciągnikiem można jeździć, ale to już inna sprawa. Pozdrawiam :)
  • 0

#18 johhny

johhny

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 70 postów

Napisano 18 marzec 2013 - 12:03

Porównywałem ceny i wezmę ocynk ceny nie są aż tak wysokie. Dzięki Panowie za pomoc!
  • 0

#19 troszkin

troszkin

Opolski FARMER

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 450 postów

Napisano 03 czerwiec 2013 - 00:01

najlepiej siatka
  • 0

#20 ZbyszekW8

ZbyszekW8

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 136 postów

Napisano 03 czerwiec 2013 - 13:57

tez na spokojnie polece siatke lesna bo kwotowo bardzo faknie wychodzi, ja mam taka jedna do ogrodzenia przeciw zajacom, ale mam na słupkach drewnianych, na razie nic sie z nimi nie dzieje a stoi juz to ogrodzenie od 2 lat.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych