Jump to content

Recommended Posts

Posted

Od niedawna zajmuje się małą hodowlą kur niosek(ok.50) Czy to normalne że przez okres zimowy znoszą po kilka jajek lub wcale??

Druga sprawa polega na tym że ostatnio jednego dnia padły 2 kury, kilka dni później kogut. Czym może to być spowodowane? Dawno nie wynosiłem słomy z kurnika ostatnio z 2 tyg temu, ponieważ ktoś polecił mi to zrobić dopiero na wiosne. Czy to może być spowodowane bakteriami??

Posted
Oczywiście ale lepej gdybyś pisał w tym wątku ;-). Dajmy szansę wypowiedzieć się reszcie. Bo inni na pewno także chcieli by skorzystać z tej wiedzy, która z pewnością niebawem się tu pojawi ;-).
Posted
Przede wszystkim zacznij od sprawdzenia temperatury w kurniku musi być wyższa niż 0, uszczelnij okna drzwi i po rogach. Ważne jest teraz by kury miały światło w nocy, niekoniecznie przez całą noc, ale trochę po zmierzchu i przed świtem (ustaw na zegarze czasowym). Z tymi bakteriami to głupota na pewno to nie jest powód padnięcia kur muszą być jakieś chore jak to się będzie powtarzać koniecznie skontaktuj się z weterynarzem. Dalej co do jajek to czym karmisz kury? Może brakuje im składników zawartych w paszy pełnoporcjowej?
Posted

Kury karmie przeważnie gotowanymi obierkami, kapustą, czasem makaronem, ciastemitp poprostu tym co mam. Mieszam te rzeczy z paszą. Do picia woda z witaminami. karmie o 6.00, 9.00, 12.00, i poło 18. Nie zawsze na czas, raz wcześniej raz z opóźnieniem.

Nie cytuj poprzedniego posta.

Miki

Posted

Znaczy nie wiem co znaczy pełno porcjowa, sypie troche do wiaderka z tym co mam i mieszam.

Jeszcze mam pytanie czy koniecznie musze wypuszczac je na dwór. Zastanawiałem się czy nie wnieść korytek na wode i jedzenie do kurnika i trzymać je w zamknięciu.

Posted
Ty wypuszczasz kury na dwór w taką pogodę? Jest zima, ciągle pada śnieg duży mróz jak taka kura pochodzi cały dzień w taką temperaturę to wiadomo że jak się namarzną to potem się nieść nie będą. Jeszcze drzwi od kurnika są z pewnością otwarte więc kurnik sie wychładza i jest tam temp. poniżej 0.
Posted

O k.... ;/ Dzięki za odpowiedź, to chyba był jeden z moich większych błedów

Kolego po co to przekleństwo jesteśmy kulturalni albo przynajmniej starajmy sie takimi być. Jeszcze raz taki wystrzał i zaliczysz ostrzeżenie!

pzdr

Miki

Posted
Od czasu do czasu wypuścić na powietrze trzeba, ale nie tak żeby cały dzień łaziły :( Jeden temat mnie tylko ciekawi, jakim cudem kury miały wodę na dworze gdy za oknem -10 w dzień? Przecież ona zamarznie po pewnym czasie...
Posted

Wkurzyłem się bo musiałem wyjść i zostawiłem kurnik pod opieką współ lokatorów którzy wypuścili je na zewnątrz. Znowu pomarzną i dupa. Może macie na przyszłość jakieś swoje sposoby jak zaganiać je spowrotem??

Posted

Wczoraj wieczorem znów znalazłem martwą kurę, obskubana tak jak poprzednie. Wydaje mi się że to faktycznie z powodu mrozu. Miałem pomysł żeby wstawić grzejnik elektryczny, co o tym myślicie?

Posted

Wczoraj wieczorem znów znalazłem martwą kurę' date=' obskubana tak jak poprzednie. Wydaje mi się że to faktycznie z powodu mrozu. Miałem pomysł żeby wstawić grzejnik elektryczny, co o tym myślicie?

[/quote']

Ale z Ciebie wariat ;) Przecież w kurniku masz słomę, a te elektryczne grzejniki często pożary wywołują, rób jak chcesz ja bym się bał postawić to urządzenie w kurniku. Czemu wcześniej nie wspomniałeś martwe kury były obskubane?

Posted
Wracając do tego dworu to ja codziennie wypuszczam kury na dwór, jeśli chcą to wyjdą jeśli nie to nie wychodzą i nie mam zbytnio problemu z tym że mróz jest, jajka niosą czy jest mróz i śnieg czy nie ;) wiadomo jesli śniegu więcej to jajek też mniej ale kury mi nie padają ;) pozdrawiam
Posted

Myślałem że to nie istotne, martwe kury które znajdowałem były obskubane z piór, i miały jakieś małe rany. Myślałem że reszta kur obdziobała je po śmierci.

Mam kolejne pytanie, niektóre kury są grubsze a niektóre wychudzone, przeważnie te wychudzone padają. Jaki to może mieć związek??

Posted
Wszystkie kury są tej samej odmiany? Jak kury mają rany znaczy że były atakowane przez inne, masz agresywne kury :( Zwróć uwagę na grzebienie i dzwonki u żywych kur czy nie są poranione