VoYtek8 Posted February 19, 2013 Report Posted February 19, 2013 Panowie teraz takie czasy przyszły gdy rządził PIS albo SLD to też sobie premie przyznawali PO w poprzedniej kadencji robiło to samo, a teraz nagle wszyscy się obudzili że tyle kasy przepada na te nagrody. Chyba 5-10 lat temu w Polsce o wiele lepiej nie było, a nagrody i tak przyznawane były... Pozdrawiam Quote
muzyk Posted February 19, 2013 Author Report Posted February 19, 2013 Tylko ciekawe czy wiedziałeś o tych premiach -bo ja niewiedziałem!.Pozdrawiam. Quote
Bogumil Posted February 20, 2013 Report Posted February 20, 2013 Premie wypłacane są od najniższych szczebli, żeby kupić elektorat pracowników i ich rodzin. Kto będzie chciał zmian, jeżeli będzie dobrze zarabiał? Quote
VoYtek8 Posted February 20, 2013 Report Posted February 20, 2013 Tylko ciekawe czy wiedziałeś o tych premiach -bo ja niewiedziałem!.Pozdrawiam. O tych konkretnie nie wiedziałem, ale mam świadomość że codziennie są wręczane jakieś premie to dla wójta czy starosty i ich podwładnych oraz dla polityków na wyższych szczeblach jest to siła wyższa, premie są były i będą.... Pozdrawiam Quote
muzyk Posted February 20, 2013 Author Report Posted February 20, 2013 To trzeba zmienić ordynację wyborczą, jak powiedział szef Solidarności bo obecnie wszystkie partię nie mają nam nic do zaoferowania nie mają pomysłu na nowoczesne państwo.Pozdrawiam.Owszem niech będą ale gdy nasze państwo i społeczeństwo stać będzie na to.Pozdrawiam. Quote
rysiek1965 Posted February 21, 2013 Report Posted February 21, 2013 Ciekawe że 13-stki i 14-stki są pozostałością po komunie ,w innych zakładach państwowych już dawno je zlikwidowano ,a dziwnym trafem w sejmie nie !!!!!!! POZDRAWIAM Quote
muzyk Posted February 21, 2013 Author Report Posted February 21, 2013 Rysiu bo zakłady są prywatne a sejm jest zakładem państwowym.Pozdrawiam. Quote
VoYtek8 Posted February 21, 2013 Report Posted February 21, 2013 To trzeba zmienić ordynację wyborczą' date=' jak powiedział szef Solidarności bo obecnie wszystkie partię nie mają nam nic do zaoferowania nie mają pomysłu na nowoczesne państwo.Pozdrawiam.[hr']Owszem niech będą ale gdy nasze państwo i społeczeństwo stać będzie na to.Pozdrawiam. Wiesz ja opinią szefa Solidarności się nigdy nie sugerowałem i na pewno nie będę... Jak jest taki cwaniak to niech sam partię założy zbierze ludzi z pomysłem na nowoczesne państwo i miejących coś do zaoferowania, niech wystartuje w wyborach do sejmu, ciekawe co by wtedy było... Pan Duda ma typowo Polsko-Pisowskie podejście do polityki krytykować potrafi, a sam niewiele zrobił i robi. Pozdrawiam Quote
devito Posted February 21, 2013 Report Posted February 21, 2013 Premie to sobie dają a nowa afera gdzie straci prace 60 tyś osób pośrednio w rolnictwie nikogo nie wzruszanieturzy ładnie sobie poukładali współprace z firmami które robią pellet z siana i słomy a tu nagle rząd przez swoje zaniechania doprowadził do sytuacji gdzie z dnia na dzień wszystko padło. Już nie będzie biomasy bo ktoś nie przypilnował. Naobiecywali że zielona energia a teraz z dnia na dzień mówią ze taniej jest kupić sztuczny papierek niż biomasę bo tak będzie lepiej dla gospodarki Quote
DuzyGrzegorz Posted February 21, 2013 Report Posted February 21, 2013 Dzięki Voytek8, że nie napisałeś za Niesiołowskim że ?trzeba dorżnąć te pisowskie watahy?. Jestem z tych co ma ?typowo Polsko-Pisowskie podejście do polityki krytykować potrafi, a sam niewiele zrobił?. Niewiele zrobiłem bo wyliczyłem że np. wg cen stałych z 2011 roku udział Polski we Wspólnej Polityce Rolnej w latach 2007-14 wynegocjowanej przez Prawo i Sprawiedliwość i to z ograniczeniami wynikającymi z Traktatu akcesyjnego wynosił 8,5%, a rząd wynegocjował, i to już po zniesieniu ograniczeń traktatu akcesyjnego 7,78%, przy czym propozycja KE była prawie 9% i od tej wartości należało negocjować w górę, a nie w dół. Te 9% propozycji KE dla polskich rolników wywalczyli Pisowscy nieudacznicy w Europarlamencie, a Rząd PO i PSL to zmarnował. Oczywiście to PiS nie potrafi negocjować, bo wg prawdy objawionej w TVN to oczywiste że 7,78% co wynegocjował Tusk to znacznie więcej niż 8,50% PiS-u. Mnie jest wstyd za taki Rząd co jedynie potrafi na propozycję KE 9% dla polskich rolników wynegocjować ?wielki sukces?, czyli 7,78%. Sukces PO i PSL byłby z pewnością jeszcze większy gdyby nie typowo Polsko-Pisowskie podejście do polityki co niektórych. Może by się udało wynegocjować nawet 5%, lub jeszcze więcej np 2%. Quote
muzyk Posted February 21, 2013 Author Report Posted February 21, 2013 Wojtuś to może oświecisz mnie kto matakie zasługi wbudowaniu demokratycznego państwa.Chyba to nie wina p.Dudy że jest dziadostwo a z dnia na dzień robi się jeszcze gorsze dziadostwo.Pozdrawiam. Quote
DuzyGrzegorz Posted February 22, 2013 Report Posted February 22, 2013 Cóż, Tusk z Piechocińskim rządzą, ale ich są tylko sukcesy, a za całe zło Duda z Kaczyńskim, chociaż nie rządzą i na nic wpływu nie mają. Choć gdyby nie oni to "sukces" w negocjacjach pieniędzy na rolnictwo byłby znacznie większy.Dwa cytaty z niezbyt przychylnego pisowcom portalu www.money.pl?... Politycy Prawa i Sprawiedliwości mają rację. Pod rządami koalicji Platformy Obywatelskiej i Polskiego Stronnictwa Ludowego statystyczny, polski rolnik zarabia mniej niż w latach 2006-2007, gdy rządziła koalicja PiS-u z Samoobroną i Ligą Polskich Rodzin. ...??... Najgorzej czasy rządów koalicji PO-PSL będą natomiast wspominać hodowców krów i zwierząt trawożernych. Ich dochody spadły w tym czasie odpowiednio o 30 i 34 procent. Ponad 20 procent stracili w tym czasie także producenci zbóż. ...?2011-08-31 06:21 Autor: Arkadiusz Droździel, współpraca (LUK) - http://m.money.pl/wiadomosci/artykul/rolnicy;zarabiaja;coraz;mniej;chociaz;nie;wszyscy,45,1,900141.htmlTo wszystko przez Dudę i Kaczyńskiego. Gdyby w rolnictwie za ich rządów było gorzej to teraz byłoby lepiej i zamiast spadków dochodów byłyby wzrosty. To chyba jasne. VoYtek8 ma rację. Quote
Bogumil Posted February 22, 2013 Report Posted February 22, 2013 Rolnictwo uzależnione jest od decydentów UE. Quote
DuzyGrzegorz Posted February 22, 2013 Report Posted February 22, 2013 Dokładnie tak jest, kolego Bogumił. Każde rozporządzenie Ministra musi być zaakceptowane przez KE. Każdy kraj ma jednak swoje "pięć minut" podczas negocjacji perspektywy finansowej i wtedy może negocjować ile pieniędzy UE musi przeznaczyć dla danego kraju w tej perspektywie. Następna okazja będzie za siedem lat. Inni mieli więcej i dostali jeszcze więcej, a my ... Quote
plinta Posted February 22, 2013 Report Posted February 22, 2013 tam dają premie, ciekawe za co....chyba za te fiasko w UE i zgodę na ich warunki.Jeśli to kogo zainteresuje - jest fajny filmik w sieci i relacja z protestu w Szczecinie http://pomniksmolensk.pl/news.php?readmore=3226 Quote
DuzyGrzegorz Posted February 22, 2013 Report Posted February 22, 2013 Myślisz kolego że łatwo jest utargować z 9% udziału Polski w budżecie WPR UE które zaproponowała Komisja Europejska Polsce na 7,78%? Przecież wcisnęli innym ponad 6 mld EUR z pieniędzy które KE przeznaczyła dla Polski! To przecież "ciężka" praca, a jaki "sukces", tym bardziej gorzki, że w tym samym czasie strajkują rolnicy w Szczecinie i nikt do nich zadka nie ruszy.Mam cichą nadzieję, że Parlament Europejski lub większość parlamentów krajowych odwalą ten "sukces". Pozdrawiam! Quote
VoYtek8 Posted February 22, 2013 Report Posted February 22, 2013 Wojtuś to może oświecisz mnie kto matakie zasługi wbudowaniu demokratycznego państwa.Chyba to nie wina p.Dudy że jest dziadostwo a z dnia na dzień robi się jeszcze gorsze dziadostwo.Pozdrawiam. Cóż' date=' Tusk z Piechocińskim rządzą, ale ich są tylko sukcesy, a za całe zło Duda z Kaczyńskim, chociaż nie rządzą i na nic wpływu nie mają. Choć gdyby nie oni to "sukces" w negocjacjach pieniędzy na rolnictwo byłby znacznie większy.Dwa cytaty z niezbyt przychylnego pisowcom portalu www.money.pl?... Politycy Prawa i Sprawiedliwości mają rację. Pod rządami koalicji Platformy Obywatelskiej i Polskiego Stronnictwa Ludowego statystyczny, polski rolnik zarabia mniej niż w latach 2006-2007, gdy rządziła koalicja PiS-u z Samoobroną i Ligą Polskich Rodzin. ...??... Najgorzej czasy rządów koalicji PO-PSL będą natomiast wspominać hodowców krów i zwierząt trawożernych. Ich dochody spadły w tym czasie odpowiednio o 30 i 34 procent. Ponad 20 procent stracili w tym czasie także producenci zbóż. ...?2011-08-31 06:21 Autor: Arkadiusz Droździel, współpraca (LUK) - http://m.money.pl/wiadomosci/artykul/rolnicy;zarabiaja;coraz;mniej;chociaz;nie;wszyscy,45,1,900141.htmlTo wszystko przez Dudę i Kaczyńskiego. Gdyby w rolnictwie za ich rządów było gorzej to teraz byłoby lepiej i zamiast spadków dochodów byłyby wzrosty. To chyba jasne. VoYtek8 ma rację. [/quote'] Dziadostwo jest i było na świecie w Polsce nie jest aż tak strasznie źle jak np. w Grecji, Hiszpanii czy Portugalii i nikt nie jest temu winien takie czasy mamy po prostu. Na całym świecie jest kryzys najpierw dotykał on tylko potęgi gospodarcze teraz niestety dotarł także do Polski. W większości państw z dnia na dzień jest coraz gorzej i nic się na to nie poradzi. "sukces" PIS-u z tamtych lat tłumaczę sobie tym że wtedy Polska była nowym członkiem Unii dlatego właśnie dostała większe pieniądze niż teraz , "5 minut" Polski w Unii już niestety mineło teraz UE będzie dawała coraz mniejsze pieniądze. To że statystyczny rolnik zarabia teraz mniej niż kiedyś to wiadomo cena mleka słaba, wieprzowiny i drobiu na rynku dużo, cena niska, a popyt stosunkowo mały,zboża są także sciągane z zagranicy (w tym roku przychamowała to susza w USA) w dodatku warzywa są na potęgę importowane, a u nas z eksportem ciężko. I sam wiem że jest ciężko, ale my jeszcze coś zarabiamy, a rolnikom w Grecji interes aż tak się dobrze kręci że ostatnio warzywa za darmo rozdawali... Ważny czynnik to także cena paliw, teraz ropa jest 2 razy droższa niż za Kaczyńskiego, cena węgla i gazu też spora więc ogrzanie szklarni i tuneli pochłania więcej niż wtedy. Ale faktycznie wszystko to wina Tuska, nieistotne jest że to samo dzieje się w całej Europie. Jeśli PIS ma jakiś lek na zło" tych czasów to czemu nie rządzili przez pełną kadencję? Panowie, ja nie chcę się kłócić bo polityka to "temat rzeka" ale pozostanę przy swoich poglądach na tą sprawę. Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted February 22, 2013 Report Posted February 22, 2013 Polska w poszczególnych latach otrzymała na rolnictwo z budżetu UE:2005 r. dopłaty bezpośrednie - 724 600 tys. EUR, PROW + SAPARD - 1 244 133 tys EUR, razem - 1 968 733 tys. EUR2006 r. dopłaty bezpośrednie - 980 835 tys. EUR, PROW + SAPARD - 1 244 133 tys EUR, razem - 2 224 968 tys. EUR2007 r. dopłaty bezpośrednie -1 263 706 tys. EUR, PROW - 1 914 000 tys EUR, razem - 3177706 tys EUR2008 r. dopłaty bezpośrednie -1 579 292 tys. EUR, PROW - 1 914 000 tys EUR, razem - 3493292 tys EUR2009 r. dopłaty bezpośrednie -1 877 107 tys. EUR, PROW - 1 914 000 tys EUR, razem - 3791107 tys EUR2010 r. dopłaty bezpośrednie -2 192 294 tys. EUR, PROW - 1 914 000 tys EUR, razem - 4106294 tys EUR2011 r. dopłaty bezpośrednie -2 477 294 tys. EUR, PROW - 1 914 000 tys EUR, razem - 4391294 tys EUR2012 r. dopłaty bezpośrednie -2 788 247 tys. EUR, PROW - 1 914 000 tys EUR, razem - 4702247 tys EUR2013 r. dopłaty bezpośrednie -3 044 518 tys. EUR, PROW - 1 914 000 tys EUR, razem - 4958518 tys EUR2014 r i następne do 2020 r. - dopłaty bezpośrednie + PROW wg cen stałych z 2011 roku po 4085,714 tys EUR rocznie.A czy pozostaniesz też przy swojej tezie "sukces" PIS-u z tamtych lat tłumaczę sobie tym że wtedy Polska była nowym członkiem Unii dlatego właśnie dostała większe pieniądze niż teraz"? Jeżeli piszesz takie rzeczy to najpierw sprawdź.Mógłbyś mi wyjaśnić dlaczego właśnie PiS jest winien za obecną drożyznę węgla, gazu, paliwa itd.? Quote
VoYtek8 Posted February 22, 2013 Report Posted February 22, 2013 Ja nie napisałem że PIS jest temu winien, chodzi mi o to że właśnie nikt z Polskich polityków nie jest temu winien, a to właśnie te czynniki (cena paliw) sprawiają że do kieszeni rolnika wpada coraz mniej pieniędzy. Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted February 22, 2013 Report Posted February 22, 2013 A ja myślałem, że w tym kraju jest Ministerstwo Gospodarki, Urząd Antymonopolowy i wiele innych organów mających dbać o rozwój gospodarczy.Ceny gazu jakie płacą poszczególne państwa Gazpromowi.Niemcy - 271 USD za 1000 m3,Finlandia 271 USD za 1000 m3,Francja ? 306 USD, za 1000 m3,Włochy ? 331 USD za 1000 m3,Polsce ? 336 USD za 1000 m3Polska płaci za gaz najwięcej, i to już po obniżce obniżce cen kontraktowych. Pawlaka musiała upomnieć Komisja Europejska i zażądać renegocjacji umowy gazowej Polski z Gazpromem. Mało tego, Pawlak zgodził się także płacić olbrzymie pieniądze Gazpromowi za dostawę rurociągiem, nawet tym polskim. Tu także interweniowała Komisja Europejska w obronie polskich odbiorców gazu przed działaniami Rządu. I Ty mówisz, że za ceny gazu nikt nie odpowiada? Wyjaśnij mi to bo nic nie rozumiem. Quote
VoYtek8 Posted February 22, 2013 Report Posted February 22, 2013 No po raz kolejny masz racje i mnie dokształcasz, jednak ceny gazu dyktuje Gazprom (czyli Rosja), cena gazu odzwierciedla naszą politykę zagraniczną. Pawlak nie potrafił się postawić Rosjanom podczas negocjacji albo po prostu się bał. Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted February 22, 2013 Report Posted February 22, 2013 Dzięki Kolego! Świetnie ująłeś tą sytuację z gazem. Niestety, informacja o naszej sytuacji gospodarczej i przyczynach tego że jesteśmy "zieloną wyspą", a ludziom żyje się coraz gorzej w mediach kontrolowanych przez niemiecki kapitał nie istnieje. I masz całkowicie rację, że niema o co się kłócić co było lecz próbować zmienić to co nas czeka na lepsze. Serdecznie pozdrawiam! Quote
VoYtek8 Posted February 23, 2013 Report Posted February 23, 2013 "Zielona wyspa" już dawno zatoneła Ta "zielona wyspa" powstała bo wtedy kryzys dopadł Niemcy, Francję itd. , a nas jako słabszą gospodarkę na początku ominą dopiero teraz widać jego skutki. Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted February 23, 2013 Report Posted February 23, 2013 Zielona wyspa była pozorna dzięki zabiegom księgowym. Do przychodów dopisywano przychody ze sprzedaży majątku narodowego, a nie odpisywano od tych sprzedaży na fundusz rezerwy demograficznej, a co wcześniej na tym funduszu było zgromadzone po prostu zniknęło. Wg założeń środki z tego funduszu miały iść na emerytury po roku 2020. Ponieważ te pieniądze zniknęły to skrócono okres pobierania emerytur bo podwyższenie wieku emerytalnego do tego właśnie prowadzi. Ciekawe z jakich pieniędzy będą w przyszłości emerytury. Nadto został wydzielony z budżetu tzw. fundusz drogowy i wiele innych mu podobnych. Quote
VoYtek8 Posted February 23, 2013 Report Posted February 23, 2013 Może Polscy politycy liczą na koniec świata i co za tym brak potrzeby wypłacania emerytur w przyszłości. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts