Jump to content

Recommended Posts

Posted

Szkice i rysunki muszą być. Jeżeli coś będzie brakować to Cię wezwą do uzupełnienia. I pamiętaj o zasadach załatwiania spraw w urzędach:

1. Urzędnik ma zawsze rację.

2. Jeżeli urzędnik niema racji patrz p. 1.

Chodzi mi o to, że spór o konieczne dokumenty z urzędnikiem może wygrasz, ale za 5 lat i w tym czasie nic nie zrobisz. System odwoławczy w tym przypadku jest delikatnie mówiąc ułomny.

Do zgłoszenia dołączasz:

- oświadczenie o posiadanym prawie dysponowania nieruchomością na cele budowlane,

- szkice i rysunki wraz z opisem pozwalającym określić rodzaj, zakres i sposób wykonania zgłaszanych robót budowlanych (możesz sam narysować),

- pozwolenia, uzgodnienia lub opinie innych organów, a także inne dokumenty, wymagane przepisami szczególnymi (np. zgoda sąsiada jeżeli bliżej granicy niż 3 m, zgoda właściciela farmy wiatrowej jeżeli jesteś w strefie oddziaływania itp), oczywiście o ile są potrzebne,

- mapę sytuacyjno-wysokościową w skali 1:500 lub 1:1000 z naniesionym projektowanym obiektem.

• 2 months later...
Posted

witam mój przedmówca trochę przesadza wystarczy zgłosić w urzędzie gminy zgoda sąsiada nie jest potrzebna

ponieważ bliżej jak trzy metry nie wolno stawiać żadnych budynków ja stawiałem coś większego wszystkie

papierki kosztowały mnie 3 tys