konio57 Posted January 24, 2013 Report Posted January 24, 2013 Witam. Mam świniarnie i chciał bym do niej dobudować paszarnie. Paszarnia miała by mieć wymiary 5m na 5m. Czy potrzebuje jakieś pozwolenia itp??? Quote
DuzyGrzegorz Posted January 24, 2013 Report Posted January 24, 2013 Bez pozwolenia możesz wybudować budynek o pow. 35 m kw. i tu jest wszystko w porządku. Jednak rozpiętość konstrukcji nie może być większa niż 4,80 m. Oczywiście zgłoszenie musi być. Poczytaj jeszcze ten temat - http://www.rolnik-forum.pl/Thread-pole-rolne-na-budowlane-pomoc Quote
konio57 Posted January 24, 2013 Author Report Posted January 24, 2013 Czyli rysunków nie potrzebuje ? Quote
DuzyGrzegorz Posted January 24, 2013 Report Posted January 24, 2013 Szkice i rysunki muszą być. Jeżeli coś będzie brakować to Cię wezwą do uzupełnienia. I pamiętaj o zasadach załatwiania spraw w urzędach:1. Urzędnik ma zawsze rację.2. Jeżeli urzędnik niema racji patrz p. 1.Chodzi mi o to, że spór o konieczne dokumenty z urzędnikiem może wygrasz, ale za 5 lat i w tym czasie nic nie zrobisz. System odwoławczy w tym przypadku jest delikatnie mówiąc ułomny.Do zgłoszenia dołączasz:- oświadczenie o posiadanym prawie dysponowania nieruchomością na cele budowlane,- szkice i rysunki wraz z opisem pozwalającym określić rodzaj, zakres i sposób wykonania zgłaszanych robót budowlanych (możesz sam narysować),- pozwolenia, uzgodnienia lub opinie innych organów, a także inne dokumenty, wymagane przepisami szczególnymi (np. zgoda sąsiada jeżeli bliżej granicy niż 3 m, zgoda właściciela farmy wiatrowej jeżeli jesteś w strefie oddziaływania itp), oczywiście o ile są potrzebne,- mapę sytuacyjno-wysokościową w skali 1:500 lub 1:1000 z naniesionym projektowanym obiektem. Quote
konio57 Posted January 25, 2013 Author Report Posted January 25, 2013 Dzięki. Myślałem że to będzie łatwiejsze. Quote
pablos Posted April 7, 2013 Report Posted April 7, 2013 witam mój przedmówca trochę przesadza wystarczy zgłosić w urzędzie gminy zgoda sąsiada nie jest potrzebna ponieważ bliżej jak trzy metry nie wolno stawiać żadnych budynków ja stawiałem coś większego wszystkie papierki kosztowały mnie 3 tys Quote
DuzyGrzegorz Posted April 7, 2013 Report Posted April 7, 2013 Oczywiście wystarczy zgłosić w urzędzie gminy jeżeli chcesz mieć pewność otrzymania nakazu rozbiórki. Jeżeli takiego nakazu nie chcesz otrzymać to dokumenty co podałem do starostwa. Quote
Recommended Posts