Jump to content

Recommended Posts

Posted
Mam taki problem i proszę o pomoc mam 2 maciory(młode):pierwsza jak sie oprosiła miała 8 prosiaków,wszystkie zdechły w pierwszej dobie(nie mogły wstać,nie ssały,pyszczki miały otwarte,potem ciężko oddychały,tylne nogi jakby bezwładne)nastepne proszenie to samo(5 prosiąt).Druga maciora-2 prosięta(jedno przeżyło) i drugie proszenie to samo co u pierwszej:16 prosiaczków:jakby podduszone,nie wstały,tylne nogi bezwładne...
Posted
urodzily sie po terminie 3-5dni(pierwszy raz wszystkie prosieta rodziły sie nóżkami),były rozwinięte normalnie,poza ostatnim razem(z 16 były 3 nierozwinięte i martwe)maciory nie chorowały,może tylko trochę mniej jadły 2 tygodnie przed terminem,miały badanie krwi.Weterynarz powiedzial że "czasem tak bywa"
Posted
Czy ktos z Was miał taki przypadek?i czy jest możliwe,że może się tak dziać od zboża które miało jakieś zielsko?czy są takie zielska przez które tak może się dziać?żadne opisy chorób nie pasują i już pisałam,że maciory były badane.Dowiedziałam się od starszego rolnika,że to może być przez zboże...
Posted
No tak,przenosiły,ale czytałam,że 7 dni po terminie może się oprosić i to jest normalne...obie maciory są z jednego miotu.Czy ktoś się orientuje czy jest taka możliwość że to przez zboże???i jak to sprawdzić?albo jakie zrobić badania?proszę o pomoc
Posted
Jeżeli jest spleśniałe to może być taki wpływ. Nasiona chwastów o których pisałem też mogą powodować zatrucia. Żyto powyżej 25-30% dawki też może być szkodliwe dla płodów. Może maciory miały zbyt mało ruchu lub były zbyt utuczone. Takie przenoszenie jakie opisałaś to należy uznać za w terminie. Bardzo często w miocie jedno lub kilka prosiąt jest mniejszych lub słabiej rozwiniętych. Czy kryte były tym samym knurem? Jeżeli tak to zmień. Opisz dokładnie czym karmiłaś i w jakich ilościach i proporcjach. Porozmawiaj z jakimś starszym rolnikiem żeby zobaczył.
Posted
No oczywiście,że zboże nie jest spleśniałe,maciory nie są utuczone.65% jęczmienia,20% pszenżyta,15% żyta 3 tygodnie przed porodem 60%tej mieszanki+40% otrąb pszennych.Około 2 i pół tygodnia przed porodem umieszczone w porodówce,zapładniane przez inseminatora(sprawdzony i polecany)
Posted

Oj aga 27... ciężki masz problem widzę i współczuję bardzo tych porażek...

Na tą chwilę nie mogę zebrać myśli ale myślę że coś Ci napiszę później :)

pozdrawiam

Posted
byłaś u weta??jeśli nie to idź, 2 tyg przed zaproszeniem szczepi się maciorę od zamieralności zarodków, jest to tanie a skuteczne, a przed porodem warto zaszczepic od biegunek noworodków tez tanie a skuteczne.
Posted
jak tak czytam o tym to aż się boje o moją loszkę którą zakupiłem 24 stycznia a termin ma na 8 kwietnia mam nadzieję że nie będę miał takich problemów a dla "aga27" życzę powodzenia przy dalszym chowie
Posted

Jestem aga27 :) A więc tak, z tego co tu napisałaś to mogę powiedzieć że :

- tylne nogi jakby bezwładne... - to może być rozkroczność tak zwana, niestety nie wiem nic o tym gdyż tylko raz miałem taki przypadek.

- z 16 były trzy martwe i nierozwinięte - to może być parwowiroza

Z własnego doświadczenia powiem tak : loszki powinny być z hodowli tzn. z 'certyfikatem', hodowlane.

Szczepione 2 tygodnie przed inseminacją przeciwko parwowirozie i różycy ( zawsze 2 tygodnie przed inseminacją).

Karmienie : 2.5 kg. dziennie paszy nawet z tylko 7, 8 % udziałem koncentratu w paszy lub 10% ale nie więcej. Od 80 do 110 dnia dawka paszy dziennie zwiększona do 3 kg. - wtedy płód najbardziej rośnie...

Co pół roku szczepienie macior przeciw świerzbowi.

Żeby nie było problemu z występowaniem rui u macior stosuj w paszy Fatmiks ( naturalna witamina E), 3 kg na tonę paszy.

Maciora karmiąca dostaję paszę z udziałem koncentratu 15 %, lepiej bez żyta.

Jak chcesz mogę Ci dać nr do doradcy żywieniowego z firmy paszowej, wszystko Ci powie jakie zboże, co czego w paszy musi maciora dostać. Albo prześlę Ci tabele żywienia.

To chyba wszystko... jak masz jakieś pytania to śmiało :)

Pozdrawiam

Posted
u mnie maciory też tak mają.. kupiłem nawet 3 hodowlane aczkolwiek po terminie wyproszenia popadły w kolejna ruję więc nie polecam.. kupiłem ostatnio 2 prosiaczki odchowałem pokryłem i bardzo dobre maciory :) polecam również szczepić tak jak wyżej już pisano :)
  • 2 weeks later...
Posted
kupiłam specjalną paszę dla prośnych loch,więc będę wiedziała w końcu,czy od mojego zboża tak się mogło dziać,jak się oproszą to napisze(2 nowe maciory mają termin na początek maja,ta troszkę starsza na lipiec)tylko obawiam się,że ta trochę starsza jest jednak chora ale nikt nie wie na co,łącznie z weterynarzem...słyszałam nawet takie stwierdzenia"że ktoś ma złe oczy"i to dlatego itp.:)))
Posted

dostałam ostatnio odpowiedz,od rolnika,który od 28 lat hoduje świnie.Stwierdził,że dawka zboża jest za mocna,czy może tak być?wyżej pisałam co daję...proszę o odpowiedz