Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Ktoś orientuje się po ile chodzi trzoda chlewna??

Chodzi mi o cenę trzody chlewnej za 120kg.

Czy w dzisiejszych czasach opłaca się hodować trzodę chlewną??

Czy może bardziej drób na jajka??

Proszę o dość szybką odpowiedź:)

Pozdrawiam

Posted
Trzoda chlewna ogólnie teraz nie jest zbyt opłacalna jak będziesz trzymał to zarobisz ale kokosów nie będzie tylko roboty sporo. Kury nioski teraz są bardzo opłacalne kiedyś jajko chodziło po 20gr i ludzie sprzedawali, a teraz masz 60-80gr to się opłaca.
Posted
Najpierw to ty nie myśl o zyskach tylko załóż hodowle. :) Czeka cię jeszcze znalezienie kurnika, wybranie diety dla kur, zapewnienie odpowiedniego oświetlenia, wybranie rasy kur, pamiętaj że kury trzeba karmić, jajka zbierać a, gnój wywozić. To ile będziesz hodować sztuk zależy od tego ile czasu chcesz na to poświęcić. Z zarobkami to jest róznie przyjmij że codzinnie niesie się ok. 60-70% Twoich kur, teraz policz sobie ile to jajek dziennie. Z ceną to różnie możesz wyjść, możesz kury zamknąć w kurniku, karmić jedynie paszą i za jajka dostawać 50 czy 60gr ,ale możesz też wypuścić kury na wybieg karmić własną paszą to wtedy jajko pójdzie za 80gr. Ale jest też taka odmiana kur jak zielononóżki ( jajka od nich mają mało cholesterolu więc są zdrowe) takie jajo to chodzi nawet po 1,20zł. Myślę że taka działalność ma sens przy 100 kurach i więcej. Na początek sprawdź jakie masz warunki do hodowli.
Posted
Kup ile uważasz jak będziesz mieć 150 albo 250 to więcej hajsu zarobisz tylko musisz mieć jakiś rynek zbytu bo tak w ciemno robić to nie za bardzo dobry pomysł. Drzwi jak są jakieś mega nieszczelne to zrób nowe, a jak tylko trochę zniszczone to wystarczy że obijesz styropianem a na zimę paczkami słomy zastawisz
Posted
Tak jak pisze @VoYtek8 przedewszystkim trzeba znaleźć rynek zbytu bo gdy już będziesz miał to ok.60 jajek po jednym dniu to co z nimi zrobisz? A trzymać ich w nieskończoność, aż ktoś się s zgłosi też nie możesz. Najlepiej poszukać w sieci jakiejś wiarygodnej firmy skupującej jajka w Twojej okolicy, zadzwonić i obmówić szczegóły współpracy.
Posted

Miki mam rynek zbytu. Trzeba obgadać z Panią z naszego sklepu i ona się zgodzi zrobię o 5 groszy taniej i ona

na 100% się zgodzi. A jajka zawsze będą jak będę posiadał 150 kur zielononóżek??

A no i oczywiście pytanie moje brzmi ile potrzebuje zboża?( mam pszenżyto około 2 tony w stodole, kilkadziesiąt presaków słomy kilkadziesiąt presaków siana kopiec ziemniaków i buraków i troszkę paszy). Proszę powiedzieć co będzie najlepsze do kur jako karma by znosiły cały czas i systematycznie codziennie jajka??

No i jakie kury miałbym kupić i po ile jest taka która już nosi jajka??

No i ile kogutów na te 100-150 kur?

Posted
no to zaplecza paszy nie masz......... przede wszytskim musisz bazować na pszenicy. ja na 200 kur robie 700 kg paszy miesięcznie. do pszenicy daje rowniez kukurydze i wapń. dla rożnorodnosci jedzenia podaje im jeszcze marchew lub buraczki czerwone. ziemniaki dla kur sie nie nadaja, chyba ze bedziesz je gotował.
Posted
Podstawa do karmienia lur żeby się niosły cały czas to mieszanka pełnoporcjowa. Nie musi być jedynym pokarmem, ale jednak musi być gdyż dostarcza ona składniki międy innymi do tworzenia skorupki jajka. Jak miesznke zmieszasz z jakimś zbożem to jest taniej.