Grupa Zakupowa Rolników Posted January 26, 2013 Posted January 26, 2013 Szanowni Państwo, Właśnie organizuje się pierwsza ogólnopolska rolnicza grupa zakupowa. Mamy nadzieje że wspólne działania pozwolą osiągnąć wszystkim uczestnikom projektu doże oszczędności. Główne cele:1. Negocjacje najniższych cen z dostawcami nawozów, produktów rolnych w imieniu wszystkich członków grupy.2. Współpraca z GZ Polskich Kierowców oraz GZ Spedytorów Polskich w zakresie uzyskania dużych rabatów na zakupy paliw płynnych. W projekt zaangażowali się fachowcy działający od dawna na rynku rolnym. Zapraszamy wszystkich gospodarzy do polubienia strony "Grupa Zakupowa Rolników Polskich" na facebook.com Będziemy tam publikować najświeższe informacje. Jesteśmy również do Państwa dyspozycji pod adresem: biuro(at)gzrp.pl Wierzymy że nasze wspólne działania przyniosą wiele korzyści. Przekażcie ta informacje swoim znajomym, razem możemy więcej. Z wyrazami szacunku, Grzegorz WojciechowskiProject Menager GZRP Quote
VoYtek8 Posted January 26, 2013 Posted January 26, 2013 A mógłbyś wytłumaczyć jak będzie wyglądać praca tej GZRP, załóżmy że chce kupić 5ton wapna i 1tonę saletry i jak ma wyglądać pomoc tej grupy? Quote
Grupa Zakupowa Rolników Posted January 26, 2013 Author Posted January 26, 2013 Grupa nie będzie pośredniczyła w jednorazowych zakupach poszczególnych jej członków. Zamierzamy zebrać w najbliższym czasie większą liczbę gospodarstw. W określonych cyklach członkowie będą zgłaszać zapotrzebowanie na pewne grupy produktów. W takiej sytuacji przedstawiciele grupy na drodze przetargu, konkursu lub negocjacji wyłonią podmiot, który będzie w stanie zrealizować zamówienie dla wszystkich zainteresowanych członków grupy. Oczywiście dotyczy to produktów związanych stricte z uprawą czy hodowlą. Grupa będzie podzielona na obszary (ze względów logistycznych) Tak więc np. 200 rolników z woj. śląskiego będzie mogło kupić u jednego - dwóch dostawców np. 400 ton nawozu. Co za tym idzie dostawca będzie skłonny wielokrotnie obniżyć swoją marżę. I nie ma tutaj znaczenia kto ile kupuje, liczy się wartość sumaryczna. jeżeli chodzi o zakupy paliwa tutaj wynegocjujemy stały rabat, z którego korzystać będą mogli wszyscy członkowie grup. W chwili obecnej budujemy grupę gospodarstw. Myślę ze za ok 2 miesiące będziemy miec na tyle silna pozycje, aby to dostawcy zaczęli zabiegac o nasze względy a nie odwrotnie. Quote
muzyk Posted January 26, 2013 Posted January 26, 2013 Co trzeba wykonać żeby przystać do waszej grupy. Quote
Grupa Zakupowa Rolników Posted January 26, 2013 Author Posted January 26, 2013 Grupa będzie skupiona wokół strony na facebook "Grupa Zakupowa Rolników Polskich" Jeśli ktoś nie dysponuje kontem na facebook prosimy o kontakt na adres biuro@gzrp.pl Będziemy przesyłać wszelkie informacje droga mailowa. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 26, 2013 Posted January 26, 2013 Pod koniec ubiegłego roku byłem na spotkaniu kilku organizacji jednej z branż przemysłu rolno-spożywczego. Te organizacje mają powołaną taką jakby grupę zakupową i ta grupa pertraktuje ceny energii, paliwa, kontraktów z Agencją Rezerw Materiałowych. Forma organizacyjna zbliżona chyba do spółdzielczej. Do tego były zatrudnione chyba 3 osoby na całą Polskę. Wyglądało to zachęcająco. Jednak rolnictwo to zupełnie inna specyfika. Jestem zaciekawiony tym projektem i życzę temu projektowi powodzenia, lecz jednocześnie ostrożny. Quote
VoYtek8 Posted January 26, 2013 Posted January 26, 2013 Nie sądze że to się uda, idea piękna, tak naprawdę to świetny pomysł tylko za idealny jak na realia dzisiejszego świata. Tak jak DuzyGrzegorz życzę powodzenia ,ale sam będę ostrożny. Quote
Grupa Zakupowa Rolników Posted January 27, 2013 Author Posted January 27, 2013 To czy się uda zależy tylko od rolników W projekt włączyło się kilka dużych gospodarstw, tworzona jest spółka celowa. Aby inicjatywa miała sens musimy zjednoczyć po kilkaset gospodarstw z każdego województwa. Wokół projektu skupią się rolnicy, którzy wychodzą z założenia, ze zamiast protestować lepiej prowadzić biznes zgodnie z dzisiejszymi standardami i szukać oszczędności. Quote
muzyk Posted January 27, 2013 Posted January 27, 2013 Macie rację i na tym polega nowoczesne rolnictwoTylko jak znam rolników ktoś nie będzie kombinował jak tu wyd.......ć sąsiada.Pozdrawiam. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 27, 2013 Posted January 27, 2013 Miałem nadzieje, że grupa jest protestem przeciwko narzuconym "dzisiejszym standardom prowadzenia biznesu" rolniczego, a sama przynależność jest strajkiem przeciwko traktowaniu rolników przez część firm zgodnie z "dzisiejszymi standardami". Ta grupa o której pisałem działa coś na wzór spółdzielni, co wywnioskowałem po sposobie głosowania i sposobie przyjmowania nowych członków. Dla gospodarstw rodzinnych forma spółki działającej na podstawie ksh, moim zdaniem, nie jest dobra. Ale to tylko moje zdanie oparte na doświadczeniach w pracy w biurze interwencyjnym, a dzięki tej pracy znam te "dzisiejsze standardy prowadzenia biznesu" w stosunku do rolników. Mam nadzieję, że wypowiedź w #8 jest tylko niefortunną wpadką. Zgadzam się z przedmówcami całkowicie, więc kwestii przez nich poruszonych nie będę przepisywał. Pozdrowienia dla Grupy i wszystkich forumowiczów! Quote
Grupa Zakupowa Posted April 8, 2013 Posted April 8, 2013 Dobry wieczór! Idea grup zakupowych nie jest nowa. Niestety, bardzo trudno jest ją wdrożyć w życie - podstawą jest zaufanie potencjalnych uczestników, o które najtrudniej. Od jesienie ubiegłego roku aktywnie zarządzam Grupą Zakupową dla Obszarów Wiejskich i powoli, z mozołem, udaje się przekonać coraz więcej producentów rolnych do naszego pomysłu. Jak widać, mamy naśladowców... Zainteresowanych rzeczywistymi oszczędnościami Pozdrawiam, Grupa Zakupowa dla Obszarów Wiejskich Quote
Frumen Posted July 3, 2013 Posted July 3, 2013 Dobrym rozwiązaniem do realizacji zakupów grupowych w branży rolnej może być serwis internetowy http://frumen.pl - rolnicza platforma zakupowa.Sprawdź funkcjonalność serwisu. Quote
Recommended Posts