pawelxy1 Posted January 26, 2013 Posted January 26, 2013 Witam. Chciałbym posiąść jakiś ciągnik tylko nie wiem jaki na początek wybrać by był tani i w miarę przydatny na 1 hektar.Proszę o podpowiedź Quote
muzyk Posted January 26, 2013 Posted January 26, 2013 Posiąść to można dziewczynę[ nie obraż się to żart] i czy jest sens kupywać ciągnik na 1 ha.Zastanów się. Quote
pawelxy1 Posted January 26, 2013 Author Posted January 26, 2013 jest sens bo jak mówiłem będę starał się o dzierżawę ziemi i o powiększanie gospodarstwa:)Także proszę o pomoc w wyborze Quote
VoYtek8 Posted January 26, 2013 Posted January 26, 2013 1ha spokojnie obrobisz Ursusem c-330, ale jak zamierzasz się rozwijać to praca nim będzie szła powoli. MF 255 jest dobry do miejszych gospodarstw ma wyższe obroty na wałku dlatego lepiej ci sie będzie np. trawę kosiło, albo słomę prasowało. Te dwa ciągniki są tanie (Ursus tańszy) zarówno jednym jak i drugim będziesz mógł robić na polu dosłownie wszystko. Są bardzo oszczędne (w porównaniu do c360) ja robiąc swoją 30 od rana do wieczora (sprężynowanie) spaliłem jeden zbiornik paliwa czyli tylko 30l, wiele napraw możesz w nich wykonywać praktycznie sam. Quote
pawelxy1 Posted January 26, 2013 Author Posted January 26, 2013 Wojtek a jaka cena jest tego a jaka tego? Quote
VoYtek8 Posted January 26, 2013 Posted January 26, 2013 Ursus to od 10tyś do 25 ,a MF od 15 do 30, jednak po mojemu lepiej kupić jak najtaniej jakiegoś zjechanego i samemu remonty robić ,a nie kupić drogo "igłe" i potem jeszcze w to inwestować. Quote
pawelxy1 Posted January 26, 2013 Author Posted January 26, 2013 ok ale wpierw musiałbym otworzyć ten biznes kurzy i po roku dopiero bym kupił ciągnik i później systematycznie powiększałgospodarstwo prawda? Quote
kubusjettaII Posted January 26, 2013 Posted January 26, 2013 popieram wojtka a na taki areał to lepiej jak 30'ka nie trafisz, nawet jak lekko powiększysz. Quote
pawelxy1 Posted January 26, 2013 Author Posted January 26, 2013 ok ale wpierw trzeba skądś fundusze zebrać prawda?Na razie posiadam 2tys a z tym to tylko kury kupię i bd je karmił a po roku już bdmiał na ciągnik prawda? Quote
VoYtek8 Posted January 26, 2013 Posted January 26, 2013 Wiesz biznes z kurami nie przyniesie Ci zysku już od razu. Najpierw kupujesz kurę, musi Ci się ona zwrócić i przy dobrych wiatrach po pewnym czasie będziesz miał zyski tyle że trzeba od nich odliczyć koszt paszy. To nie jest takie proste, chyba że masz jakiegoś wujka, dobrego sąsiada, czy kumpla który jest rolnikem ma maszyny i za drobną opłatą użyczyłby Ci swoich maszyn w pierwszym sezonie Twojego gospodarzenia. Byś wziął ze 3ha w dzierżawę jeszcze, zasiał owsu na paszę, trochę ziemniaków zasadził i wtedy oszczędziłbyś na paszy całkiem sporo. Quote
Recommended Posts