Jump to content

Recommended Posts

Posted
1ha spokojnie obrobisz Ursusem c-330, ale jak zamierzasz się rozwijać to praca nim będzie szła powoli. MF 255 jest dobry do miejszych gospodarstw ma wyższe obroty na wałku dlatego lepiej ci sie będzie np. trawę kosiło, albo słomę prasowało. Te dwa ciągniki są tanie (Ursus tańszy) zarówno jednym jak i drugim będziesz mógł robić na polu dosłownie wszystko. Są bardzo oszczędne (w porównaniu do c360) ja robiąc swoją 30 od rana do wieczora (sprężynowanie) spaliłem jeden zbiornik paliwa czyli tylko 30l, wiele napraw możesz w nich wykonywać praktycznie sam.
Posted
Ursus to od 10tyś do 25 ,a MF od 15 do 30, jednak po mojemu lepiej kupić jak najtaniej jakiegoś zjechanego i samemu remonty robić ,a nie kupić drogo "igłe" i potem jeszcze w to inwestować.
Posted
Wiesz biznes z kurami nie przyniesie Ci zysku już od razu. Najpierw kupujesz kurę, musi Ci się ona zwrócić i przy dobrych wiatrach po pewnym czasie będziesz miał zyski tyle że trzeba od nich odliczyć koszt paszy. :( To nie jest takie proste, chyba że masz jakiegoś wujka, dobrego sąsiada, czy kumpla który jest rolnikem ma maszyny i za drobną opłatą użyczyłby Ci swoich maszyn w pierwszym sezonie Twojego gospodarzenia. Byś wziął ze 3ha w dzierżawę jeszcze, zasiał owsu na paszę, trochę ziemniaków zasadził i wtedy oszczędziłbyś na paszy całkiem sporo.