Jump to content

czy warto kupić tą ziemie? - 10km od gospodarstwa

Recommended Posts

Posted
Jestem niedoświadczonym rolnikiem i mam pewien dylemat zastanawiam się czy kupić ziemię rolną. Dostałem dofinansowanie na "młodego rolnika" i mam okazję kupic grunt, ale jest oddalony od mojego gospodarstwa o 10km. Powierzchnia tego pola to około 10 hektarów. Jak Państwo myślą, lepiej poszukać coś bliżej ?
Posted
Zależy jaki masz ciągnik jak jakiś duży to możesz kupić, ale jak jakiegoś małego Ursusa albo Zetorka to nie wiem czy jest sens bo dojazd do pola to będzie długa wyprawa. Cena też jest dość istotna jak to jakaś okazja to kup, a jak nie to poszukaj czegoś bliżej. Ogólnie ja na Twoim miejscu kupil.
Posted
cena dosyć przystępna 15 tyś, ale niestety mój park maszynowy jest dosyć ubogi ; ferguson i 30-stka, ale jeżeli powiększył bym areał to uważam że można myśleć o zakupie czegoś większego.
Posted
Cena super jak na 10ha w jednym kawałku, jak myślisz o zakupie większego ciągnika to kup to pole, przyda ci się, a nawet teraz jak pojedziesz np. orać na 2 traktory które obecnie posiadasz to robota będzie jakoś ubywać :). A mógłbyś zdradzić jaka klasa ziemi i w jakim województwie takie ceny?
Posted
Jak ja chciałbym mieć taki luksus i kupic 10 ha w jednym kawałku. 10 km to u nas się tak na pole dzierżawione jeździ i jak jest powyżej 3 hektarów to jest dobrze. A jakie tam u was są ziemie, której to klasy jest ziemia?
Posted
Jak będziesz tą ziemie dobrze nawoził i dbał to na pewno jej jakość się znacznie poprawi ;). Tylko trzeba robić to z głową najpier polecam zbadać glebę, a potem dopiero kombinować.
Posted

10 km odległości to nie jest wcale daleko szczególnie, że cały areał jest w jednym kawałku jak się domyślam. Jeżeli jest utrzymana w dobrej kulturze to ja bym brał.

Sam mam gospodarstwo na ziemiach IVa IVb i uprawiam na nich nawet buraki cukrowe. Oczywiście trzeba wtedy myśleć o właściwym zmianowaniu i nawożeniu, ale jak to dobrze ułożysz to nie jest żaden problem.:cool:

Posted

Tak na taki kawałek ziemi to zaraz się znajdą chętni. Jestem z wielkopolski to u mnie znaleźś taki areł ziemi to już jest nierealne. A jak już coś się pojawi to zaraz stawki są przebijane przez firmy albo osoby, które kupują żeby inwestować w ziemie a nie ją uprawiać.

No i na dodatek w takiej cenie. Bierz i nie marudź. Jeszcze postaw dobrą flaszke a nawet dwie sprzedającącemu.:D

• 3 years later...
  • 1 month later...
Posted

W czym wy macie problem u nas ziemia podchodzi pod 100 tysi za 1ha

gdzie takie ceny za ziemię? z tego co się orientuję to najlepsze klasy są po 50-60 tys.